Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Cum se neagă Holocaustul în Aula Academiei Române. Vezi ce spune Academia

Un istoric român care predă în Germania a negat Holocaustul în Aula Academiei Române, în 14 februarie, la lansarea unor volume de istorie a comunismului, se arată într-un comunicat al Centrului de Monitorizare a Antisemitismului, remis redacţiei. În timp ce instituţiile pentru combaterea antisemitismului critică declaraţiile profesorului Vladimir Iliescu, reprezentanţii Academiei Române arată caracterul neoficial al afirmaţiilor profesorului, explicând, totodată, contextul în care au fost spuse.

Astfel, profesorul Vladimir Iliescu, de la Universitatea Aachen, a apreciat că Holocaustul din România "este o minciună cosmică". De asemenea, el a mai declarat Holocaustul a fost în Germania şi Ungaria, fiindcă numai acolo evreii au fost trimişi la Auschwitz şi omorâţi, însă cei deportaţi de mareşalul Antonescu în Transnistria s-au întors acasă în număr mare, ducând o viaţă "aproape normală" (Mai jos, discursul înregistrat de publicaţia Ziarişti Online TV) .

 

În acest context, Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România, Centrul de Monitorizare şi Combatere a Antisemitismului şi Romani CRISS îşi exprimă "consternarea faţă de declaraţiile negaţioniste ale profesorului Iliescu şi , în egală măsură, faţă de aplauzele colegilor academicieni".

"Negarea Holocaustului din România, în termeni expliciţi, în cadrul celui mai înalt for ştiinţific al României, este o premieră şi un semnal extrem de grav. Acum înţelegem reticenţa, timp de zece ani, a unor membri ai Academiei Române în a menţiona conotaţia rasistă şi antisemită a definiţiei cuvântului "jidan". Aplauzele din Aula Academiei oferă o explicaţie şi pentru continuitatea în activitate a unor istorici  negaţionişti, a căror credibilitate ştiinţifică contează doar în curtea instituţiei menţionate, care îşi  promovează nestingheriţi aşa-zisele cercetări de rescriere a istoriei, ştergând cu buretele crimele odioase ale mareşalului Ion Antonescu şi ale Mişcării Legionare", se arată în comunicatul remis redacţiei.

 

Pe de altă parte, Elena Solunca, din cadrul Biroului de Presă al Academiei Române, a explicat, pentru România Liberă, că declaraţiile profesorului Vladimir Iliescu au un caracter neoficial, fiind vorba doar de poziţia lui personală.

"A fost o lansare de carte. S-a purtat o dezbatere, în care fiecare şi-a spus punctul de vedere. Nu este poziţia oficială a Academiei. Domnul profesor a spus că au fost persecuţii, nu Holocaust. A fost o intervenţie într-o dezbatere ştiinţifică", a arătat Elena Solunca.

În septembrie 2011, Academia Română a acceptat să înlocuiască, în noul tiraj al Dicţionarului Explicativ al Limbii Române, definiţiile cuvintelor "jidan" şi "ţigan", care erau prezentate ca fiind expresii familiare pentru "rom" şi "evreu", la presiunile Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării şi a mai multor ONG-uri.

Citeşte şi Academia Română va modifica cuvintele "ţigan" şi "jidan" în DEX. Cuvintele, jignitoare şi discriminatorii

Totodată, în 2012, mai mulţi politicieni au negat, în diverse rânduri, Holocaustul: politicianul Corneliu Vadim Tudor a precizat, în octombrie, că îl va nega "până la moarte", iar actualul ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, Dan Şova, a citat o serie de lucrări, într-o emisiune, care arătau că evreii "nu au avut de suferit" în timpul regimului Antonescu.

Citeşte şi Masonii din România le cer autorităţilor să pedepsească extremismul

În România, negarea Holocaustului se pedepseşte cu închisoare între şase luni şi cinci ani şi înterzicerea unor drepturi, conform legii 107/2006.

Since you are here

… we have a small favour to ask. More people are reading and supporting our independent, investigative reporting than ever before. And unlike many news organisations, we have chosen an approach that allows us to keep our journalism accessible to all, regardless of where they live or what they can afford. Romania Libera is editorially independent, meaning we set our own agenda. Our journalism is free from commercial bias and not influenced by billionaire owners, politicians or shareholders. No one edits our editor. No one steers our opinion. This is important as it enables us to give a voice to those less heard, challenge the powerful and hold them to account. It’s what makes us different to so many others in the media, at a time when factual, honest reporting is critical. Every contribution we receive from readers like you, big or small, goes directly into funding our journalism. This support enables us to keep working as we do – but we must maintain and build on it for every year to come. Support The Romania Libera from as little as €1 – and it only takes a minute. Thank you.

Topics

Subscribe Romania Libera weekly
Subscribe Romania Libera essential new magazine
An alternative to breaking news
Subscribe Romania Libera essential new magazine