12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialVIDEO Cum comentează membrii CNA incidentul violent de la postul B1 TV,...

VIDEO Cum comentează membrii CNA incidentul violent de la postul B1 TV, unde senatorul Mihai Goţiu a fost bătut de Mirel Palada

Vicepreşedintele Senatului, Mihai Goţiu, a fost bătut, miercuri seara, în pauza publicitară din timpul emisiunii Talk B1, moderată de Nadia Ciurlin. Scandalul a iscat numeroase opinii privind derapajele tot mai dese în ceea ce vedem la televiziunile din România.





Vina pentru incidentele violente care au loc în timpul emisiunilor televizate "se împarte între televiziunile care gonesc după audienţă sau, pur şi simplu, trebuie să servească interesele unui partid sau ale patronului şi un organism care nu reuşeşte să îşi facă treaba aşa cum, simplu, i-o spune chiar legea după care ar trebui să se ghideze activitatea membrilor lui", a declarat, pentru Gândul, Valentin Jucan, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului. Instituţia a fost contactată de jurnaliştii RL pentru un punct de vedere, însă, până la momentul redactăii cestei ştiri nu a fost comunicată nicio poziţie oficială privind incidentul violent de la postul B1 TV.

„Aceştia sunt oamenii politici pe care îi avem. Este foarte simplu. M-am tot gândit… Norocul pentru post şi pentru Nadia este că s-a întâmplat în pauză, nefericirea noastră este că avem de-a face cu astfel de oameni care sunt în Parlamentul României.

Nu este un caz singular. Ceea ce este extrem de important de subliniat este faptul că atitudinea politicienilor faţă de jurnalişti este una tot mai violentă, fiindcă astfel de cazuri sunt tot mai dese. Fie că vorbim despre astfel de atitudini care ajung la nivelul unor conflicte, fie că vorbim, cel mai des, despre injurii, despre atitudini verbale care nu au nicio legătură cu dialogul cu un jurnalist. Iată că jurnaliştii sunt puşi în astfel de situaţii de către oamenii politici pe care noi, românii, îi trimitem în Parlamentul României.

Nu ştiu până unde va escalada această situaţie tensionată între politicieni şi presă. Mai ales din partea politicienilor care nu sunt satisfăcuţi în orgoliu de către jurnaliştii cu care stau de vorbă. Este păcat că se întâmplă asta în 2017”, a explicat, pentru Gândul, Valentin Jucan.

Membrul CNA nu scuteşte de vină nici organismul din care face parte şi spune că o vină cel puţin egală cu cea a televiziunilor o are Consiliul care, deşi dispune de toate instrumentele necesare pentru a face corecturile atât de necesare în audiovizualul românesc, refuză să aplice Legea Audiovizualului. Şi a refuzat să o facă încă de la începutul manifestărilor de acest fel din televiziune.





„Ceea ce nu a făcut CNA până acum este tocmai să corecteze. Nu sunt adeptul amenzilor, a unui rol de miliţian, cu scuzele de rigoare pentru această meserie, dar, totuşi, CNA putea să sancţioneze mult mai sever atunci când au început să apară astfel de derapaje.

CNA s-a complăcut, tot din cauza faptului că CNA este o instituţie politizată şi tot din cauza faptului că există preferinţe politice, CNA s-a complăcut şi a dat amenzi foarte mici, numai ca să se prefacă că aplică legea. Am dat o amendă, 5.000 lei sau 10.000 lei. Păi, pentru posturile despre care discutăm noi, posturile de ştiri mari, naţionale, 10.000 de lei nu înseamnă nimic. Mai ales pentru posturile care sunt abonate la încălcarea legii astfel de amenzi sunt un fel de abonament.

Dacă CNA ar fi acţionat la timp şi şi-ar fi făcut datoria, posturile de televiziune n-ar fi ajuns aici. Deci, la această situaţie, CNA este complice, fiindcă timp de 15 ani CNA a stat şi s-a uitat în stele şi şi-a făcut horoscopul. CNA a preferat să dea nişte amenzi modice, numai pentru a justifica la sfârşit raportul către Parlament şi a spune 'Uite, am amendat de 400 de ori posturile de televiziune'. Bine, dar hai să vedem cu cât şi să vedem dacă s-a schimbat ceva”, mărturiseşte membrul Consiliului. 

Incidentul violent de miercuri seara, din emisiunea Nadiei Ciurlin de la postul B1TV, a fost comentat şi de alţi membri CNA, aceştia susţinând că rolul instituţiei "nu este să analizeze şi ce se întâmplă în studiouri, în timpul publicităţii". 

"Apropo de tupeul fenomenal al imundului de a comenta episodul de aseara. Si al propagandistilor lui, care se dau ultragiati. Daca Palada lovea un copil peste gura, era votat presedinte. Dar asa…

PS. Pentru prosti: asta nu inseamna ca as aprecia in vreun fel recurgerea la violenta. Slava domnului, CNA nu trebuie sa analizeze si ce se-ntampla in studiouri, in timpul publicitatii. Chiar si asa, am vazut c-au fost unii care au reusit sa strecoare numele institutiei si in povestea de aseara", a scris Radu Herjeu, membru CNA, pe Facebook.

Pe de altă parte, atitudinea instituţiei vizavi de acest incident este criticată de o fostă membră, Narcisa Iorga.

"Nu vă supărați, dar nu vi se pare că subiectul bătăii dintre Palada și Goțiu vă ocupă prea mult timp? Cine sunt cei doi? Două vârfuri de iceberg ai unei societăți bolnave de violență și îmbolnăvite de agresivitatea promovată de televiziuni.

Linia care desparte agresivitatea verbală de cea fizică e una foarte subțire. Violența promovată zi de zi, de la știri și dezbateri politice până la așa-zisele emisiuni de divertisment, la care mulți se hlizesc cu gura până la urechi, nu vă revoltă? Nu vă dă de gândit că o încurajați, privind-o? Că devine un model comportamental în societate?

Nu vă mirați de ce românii sunt atât de încruntați și agresivi, comparativ cu occidentalii? Nu cumva pentru că nouă ni se servește acest model de câteva zeci de ani și a ajuns să ne placă? Ați făcut ceva pentru a opri genul acesta de comportament tolerat de CNA? Ah, CNA. O gașcă de sinecuriști pe care n-o mai deranjează nimeni și despre care nu ați mai auzit nimic din 2014 încoace. Nu cumva sunteți complici? Văd că subiectul violenței părinților asupra copiilor români nu a născut atâtea postări precum bătaia de aseară, dintre doi oarecare ajunși la vârful societății: Palada și Goțiu. Ce să spun?!

Vă așteptați la altceva din partea lui Palada? Poate că de-acum se vor și înscena astfel de bătăi, pentru a crește popularitatea unora prin victimizare, să primească mai multe voturi în alegeri. Așa se întâmplă și în emisiunile de divertisment TV: se ceartă și se bat unii pe contract, iar telespectatorii se hlizesc și comentează zile-n șir, crescându-le și pseudo-actorilor, și televiziunilor cifrele din conturi. Anul trecut, 34 de copii au fost ucişi de părinţi, iar 44 au fost violaţi în propriile familii. Asta nu doare? Bine, atunci! Să fiți sănătoși!", scrie Narcisa Iorga.



CITEŞTE ŞI: VIDEO Veselie la Antena 3, după ce Mirel Palada l-a bătut pe Mihai Goțiu. Prietenii lui Ponta au sărit să-i ia apărarea fostului purtător de cuvânt al Guvernului PSD



 

Cele mai citite

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...
Ultima oră
Pe aceeași temă