1.4 C
București
marți, 21 ianuarie 2025
AcasăSpecialCum a făcut rost Teodosie de un milion de euro

Cum a făcut rost Teodosie de un milion de euro

După ce timp de trei ani nu a plătit un leu la bugetul de stat, Arhiepiscopia Tomisului a reuşit să adune, în mai puţin de două luni, un milion de euro pentru a scăpa de sub sechestrul Fiscului.

Instituţia condusă de IPS Teodosie l-ar face invidios pe orice om de afaceri prin mecanismele ieşite din comun cu care a reuşit să facă rost, într-un timp-record, de un milion de euro pentru achitarea integrală a datoriilor către bugetul de stat. Dacă ne raportăm la intervalul cuprins între 14 septembrie 2010, data la care Direcţia Generală a Finanţelor Publice Constanţa a comunicat în mod oficial faptul că a pus sechestru asigurător pe toate bunurile Arhiepiscopiei Tomisului şi joia trecută, atunci când instituţia datornică a comunicat că şi-a plătit restanţele, rezultă şase săptămâni, adică fix 42 de zile în care s-au strâns cele 4,2 milioane de lei. Altfel spus, feţele bisericeşti au „produs” 100.000 de lei pe zi.

Preoţii constănţeni, in silentio stampa

La scurt timp după ce Fiscul constănţean a blocat conturile arhiepiscopiei lui Teodosie şi a sechestrat clădirile, parohiile constănţene au început să „fiarbă”. IPS Teodosie a făcut mai multe vizite în teritoriu, acţiunea fiind ţinută departe de ochii presei. Nici unul dintre preoţii implicaţi nu a vrut să dea detalii despre ce s-a discutat la „cina cea de taină”, cu excepţia faptului că se vor scumpi lumânările şi că le-au fost scăzute salariile. Dat fiind însă faptul că, cel puţin în cazul Mangaliei, acolo unde şeful Arhiepiscopiei Constanţa i-a convocat pe preoţii din sudul litoralului la o şedinţă în biserică cu uşile închise, iar aceştia au venit, fiecare cu gentuţe şi borsete burduşite iar alţii cu teancuri de bani la vedere, este aproape sigur că preoţimea constănţeană a contribuit din răsputeri la stingerea restanţelor.

Palatul sacru, ipotecat la bancă

Cum din contribuţiile preoţilor nu s-a putut strânge milionul de euro, iar Fiscul ameninţa că începe licitaţiile, Arhiepiscopia Tomisului a încercat să se împrumute de la bănci. Dar cum IPS şi instituţia sa au contractat un număr mare de credite în trecut şi în plus Fiscul a sechestrat tot, inclusiv autoturismele de serviciu, unităţile bancare nu s-au lăsat înduplecate. Se pare însă că în cele din urmă o bancă a acceptat să împrumute instituţia bi­sericească. Surse neoficiale din cadrul arhiepiscopiei au precizat că în urma achitării restanţelor la Administraţia Finanţelor Publice Constanţa şi, implicit, ridicarea oficială a sechestrului, Palatul Arhiepiscopal, adică exact reşedinţa lui Teodosie, va fi principala garanţie la banca creditoare. Interesant este faptul că, tocmai acest imobil, pentru care arhiepiscopia a făcut scandal cum că este bun sacru şi nu poate fi sechestrat, a fost scos la bătaie pentru bani.

Biserica datornicilor

Potrivit Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Constanţa, Arhiepiscopia Tomisului a înregistrat la începutul lunii trecute obligaţii fiscale restante către bugetul general consolidat în sumă de 4.216.119 lei, din care 2.843.521 lei reprezintă debit, iar restul de 1.372.098 lei sunt dobânzi. Pentru recuperarea obligaţiilor fiscale restante, rezultate din neplata contribuţiilor la salarii în ultimii trei ani, au fost întreprinse proceduri de executare silită, respectiv s-au emis somaţii, au fost trimise adrese de înfiinţarea a popririi asupra disponibilităţilor băneşti către nouă unităţi bancare unde are conturi Arhiepiscopia Tomisului şi s-a pus sechestru pe tot.

Bunurile sechestrate de Fisc sunt Palatul Arhiepiscopal, cu o suprafaţă de 810 metri pătraţi, un apartament cu două camere din municipiul Constanţa- 47, 57 metri pătraţi, două terenuri intravilane de 250 şi, respectiv, 497 de metri pătraţi, o jumătate dintr-un teren de 9,5 hectare situat în extravilanul oraşului Ovidiu, precum şi 13 autovehicule, printre care şi limuzina cu care se deplasa IPS, autospeciale, un tir, precum şi restul maşinilor. Rămâne însă de văzut cum vor decurge lucrurile pe viitor (declaraţiile instituţiei de cult se depun trimestrial la Fisc), dat fiind că Arhiepiscopia Tomisului nu s-a aflat la primul incident de acest gen. În urmă cu cinci ani, Fiscul constănţean a fost nevoit să recurgă la aceeaşi metodă pentru recuperarea unei datorii de peste 10 miliarde lei vechi. La acea dată au fost sigilate toate autoturismele arhiepiscopiei, iar aceasta a contractat un credit cu care şi-a stins restanţele, însă după aceea  instituţia nu a plătit la timp cotele la buget.

Cele mai citite

Tanczos Barna la Reuniunea ECOFIN de la Bruxelles

Pe agenda reuniunii se află dezbateri esențiale, privind simplificarea reglementărilor și reducerea sarcinilor administrative asupra mediului de afaceri din Europa Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, participă,...

Joe și Jill Biden au plecat în vacanță, în orașul viticol Santa Ynez din California

Fostul preşedinte american Joe Biden şi soţia sa, Jill, au părăsit, luni, oraşul Washington, după învestirea republicanului Donald Trump în calitate de noul preşedinte...

Arestări la nivel înalt în armata Ucrainei. Doi generali și un colonel riscă 10 ani de închisoare

Biroul de Anchetă al Statului ucrainean (DBR) a anunţat arestarea a doi generali şi a unui colonel ai armatei, a căror "inacţiune" şi "neglijenţă"...
Ultima oră
Pe aceeași temă