6.8 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSpecialCu bata si lampasul la batut intelectuali si devastat redactii

Cu bata si lampasul la batut intelectuali si devastat redactii

Liderii sindicali care i-au condus pe ortaci in cea mai sangeroasa mineriada din istorie, Nicolae Camarasescu si Marin Condescu, au fost pusi oficial sub invinuire de catre procurorii Sectiei Parchetelor Militare, in dosarul din 13-15 iunie 1990. Fost ofiter de contrainformatii de la Securitate, Camarasescu este acum angajat al Companiei Nationale a Huilei (CNH) Petrosani, iar Marin Condescu conduce in continuare minerii din bazinul carbonifer al Olteniei si se afla si in atentia Directei Nationale Anticoruptie pentru afacerile derulate din postura de presedinte al Centralei Nationale Miniere.

Au condus minerii la Bucuresti

Nicolae Camarasescu si Marin Condescu sunt acuzati ca ar fi condus minerii la Bucuresti, iar fostul securist a fost in fruntea grupului de comando care a oprit prin forta batei aparitia ziarului „Romania libera” in acele zile tulburi. Mineriada din 13-15 iunie 1990 a fost cea mai sangeroasa dintre toate, care a ingrozit o tara intreaga, deteriorand grav pe plan international imaginea Romaniei. Ortacii din Valea Jiului au intervenit in forta pentru a-i imprastia pe manifestanti si pe grevistii foamei din Piata Universitatii. Masele de ortaci au batut studentii si cetatenii care manifestau in Piata Universitatii si au atacat sediile partidelor politice din Opozitie.
La sugestia ortacilor, care au venit in Capitala sa „apere democratia”, politistii au operat arestari ale persoanelor participante la proteste. Minerii din Valea Jiului au sosit cu doua garnituri de tren, iar apoi, la sugestia presedintelui de atunci al Romaniei, Ion Iliescu, s-au dus in Piata Universitatii „pentru a face curatenie”. Studentii prinsi au fost batuti cu bestialitate, iar hoardele inarmate cu lopeti, tarnacoape si rangi au devastat sediile PNL si PNTCD, fiind facute si „vizite” in forta la locuintele unor lideri ai Opozitiei si la sediile unor ziare si reviste independente. Marian Munteanu, liderul studentilor din acea vreme, era sa se aleaga cu capul taiat de catre un lacatus de la EM Livezeni, Denes Domokos, de fapt singurul care a fost condamnat pentru acele evenimente.
Conform datelor oficiale, in acele zile au fost raniti circa 560 de oameni si au fost inregistrate oficial sase decese. Plecarea minerilor la Bucuresti nu a fost intamplatoare, dupa cum povestea chiar unul dintre fostii lideri, Sterian Casapu, care nu a participat insa la actiunea din 13-15 iunie 1990. „S-a aflat printre oameni ca Iliescu ii cheama, ca e lovitura de stat. Unii s-au strans in curtea CNH, altii s-au dus direct in gara, unde erau garniturile de tren gata formate. Nu stiu cine i-a anuntat, cine i-a informat ca Iliescu le-a cerut sa vina, dar pot spune ca oamenii au fost in mod clar manipulati”, a spus Casapu. In drumul lor „spre apararea demo-cratiei”, ortacii au spart un bar si au furat mai multi pepeni din piata, cu care la un moment dat s-au batut.

Tinta clara – „Romania libera”

Potrivit informatiilor oficiale, Nicolae Camarasescu a plecat catre Bucuresti in 13 iunie, cu masina personala, iar langa el era un alt inginer, Constantin Ilinescu, despre care Camarasescu sustine ca i-ar fi cerut sa plece la Bucuresti, si inca doi mineri. Aparitia cotidianului „Romania libera” a fost oprita de un grup de mineri condusi de Camarasescu – fost inginer la EM Aninoasa, trecut in rezerva de la Securitate -, care amenintau cu distrugerea redactiei si a tipografiei, ceea ce a provocat pagube materiale si morale uriase.
Scenele de la redactia cotidianului s-au petrecut in 14 iunie 1990, imediat dupa o deplasare a delegatiei minerilor la sediul Guvernului, iar fostul ofiter de Securitate a fost cel care a discutat cu redactorii „Romaniei libere” dupa ce minerii au ocupat sala de sedinte. S-a cerut incetarea aparitiei ziarului, sub presiunea grupului de mineri.
Totodata, Camarasescu a spus ca nu a fost o misiune si ca, de fapt, „Romania libera” ar trebui sa-i multumeasca. „Nu i-am dus eu pe mineri la redactia ziarului, am mai spus acest lucru. In Piata Universitatii, doua femei de varsta mijlocie au aratat unui grup de mineri un ziar "Romania libera" din data de 14 iunie, iar pe prima pagina era un titlu mare: "Guvernul prefera violenta". Cele doua femei i-au instigat, iar minerii au oprit imediat un autobuz de calatori al RATB si m-au luat fortat cu ei in autobuz, sa mergem la sediul "Romaniei libere". Conducerea ziarului ar trebui sa-mi multumeasca, daca nu se lua aceasta decizie, minerii ar fi devastat sediul. Cand au refuzat, cineva a anuntat minerii si au mai venit in fata sediului doua autobuze pline. Daca nu se oprea aparitia ziarului, minerii ar fi intervenit si ar fi devastat totul. Dar nu eu am oprit ziarul, a fost decizia celor care erau la discutii, din interiorul "Romaniei libere"”, a spus in apararea lui Camarasescu.
Cel care i-a „reprezentat” pe mineri in discutiile cu „Romania libera” a facut un gest cel putin surprinzator: a plecat acasa imediat dupa ce cotidianul si-a incetat aparitia.

Fostul ofiter de Securitate se declara nevinovat

Inainte de a se angaja la EM Aninoasa, timp de 3 ani si 10 luni Nicolae Camarasescu a fost ofiter al Directiei a II-a de Contrainformatii din cadrul Departamentului Securitatii Statului. In timpul Revolutiei din 1989, acesta a fost retinut timp de 24 de ore, iar fotografia sa din acele momente, cu catuse la maini, a facut inconjurul globului. El este invinuit acum de subminarea puterii de stat, subminarea economiei nationale si crime impotriva umanitatii. Mai mult, Camarasescu a fost judecat si pentru evenimentele din 13-15 iunie 1990, insa in 1999 un complet de la Judecatoria Sectoru-lui I Bucuresti l-a scos de sub orice acuzatie. „Sentinta aceea nu mai este acum valabila. Cred ca este o actiune la comanda politica. Ancheta se concentreaza asupra minerilor, cum ca numai ei ar fi vinovati, dar nu stiu de ce nu se face o ancheta si pentru cei care au declansat actiunile, pentru cei care erau atunci la balcon. Ar fi foarte bine daca ar fi acuzati si cei care au produs inceputul perioadei negre”, a spus Camarasescu. El a adaugat ca oricum doreste sa se faca lumina.
Fostul ofiter de Securitate a mai spus ca „adevarul e la Constantin Ilinescu”. „El a scos minerii si i-a anuntat ca e nevoie de ei pentru apararea democratiei. Am facut doar jocurile lui Ilinescu, sub amenintarea lui, care spunea ca ma da afara din serviciu. In data de 2 mai abia ma angajasem, trecusem in rezerva, deci nu mai aveam unde sa ma intorc. Cel care a chemat minerii nu este Miron Cozma, era prea mic atunci, ci este Constantin Ilinescu. Uitati-va la imagini si vedeti cine este in balcon langa Iliescu. Va spun eu, este Constantin Ilinescu, care atunci isi negocia un post de senator cu fostul presedinte”, mai sustine Nicolae Camarasescu. Acesta a completat ca pe Ilinescu – care este acum cetatean american – nu l-a anchetat nimeni.

Marin Condescu a condus minerii din Oltenia

Procurorii sustin ca Marin Condescu ar fi cel care a condus minerii din bazinul carbonifer al Olteniei, care alaturi de ortacii din Valea Jiului au terorizat Capitala si au aruncat Romania inapoi cu cel putin 100 de ani. Acuzatiile pentru care este urmarit penal Condescu sunt similiare cu cele aduse lui Camarasescu, adica subminarea puterii de stat, subminarea economiei nationale si crime impotriva umanitatii.
Cei doi sustin ca nu se cunosteau la momentul evenimentelor, insa marti seara, la aflarea vestii ca sunt pusi oficial sub invinuire, au discutat despre acest aspect, dupa cum recunoaste Nicolae Camarasescu: „Cand ne-am intors de la Bucuresti ne-am oprit si am discutat. In 1990 nu stiu daca m-am intalnit cu el, pentru ca nu-l cunosteam”.
Condescu nu este strain de intalnirile cu procurorii si nici cu audierile. In primavara acestui an, liderul din Targu Jiu a avut cel putin doua intalniri cu procurorii Directiei Nationale Anticoruptie pentru a raspunde unor „suspiciuni privitoare la savarsirea unor ilegalitati in exercitarea atributiunilor functionale, cu scopul obtinerii de foloase materiale”.

Sindicalistul este asteptat de procurori

Acum Condescu este asteptat din nou in fata procurorilor, de data aceasta militari, pentru a da explicatii in privinta evenimentelor din iunie 1990. Marin Condescu nu a putut fi contactat pentru a-si exprima opinia. Surse oficiale sustin ca in acelasi dosar mai sunt asteptati la audieri alti 20 de fosti lideri ai minerilor, dar si fostul director al CNH Petrosani Benoni Costinas, despre care Nicolae Camarasescu a afirmat ca ar fi dat tonul interventiei minerilor, anuntandu-l pe Ilinescu ca presedintele cere ajutor.

Cele mai citite

Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei Române: Societatea civilă românească a dovedit forță și curaj

Anul 2024 ne-a adus multe motive de îngrijorare, la noi și în întreaga lume. Dar am încredere în națiunea noastră și în puterea ei...

Parlamentul din Peru anchetează înființarea unei rețele de prostituție chiar de unul din foștii săi responsabili

Parlamentul peruan îl va convoca joi pe unul dintre foştii săi responsabili, suspectat că ar fi înfiinţat o reţea de prostituţie în interiorul adunării...

Premierul kosovar Albin Kurti atacă principalul partid politic al sârbilor din Kosovo, Lista Sârbă

Premierul kosovar Albin Kurti a criticat marţi principalul partid politic al sârbilor din Kosovo, Lista Sârbă, acuzându-l că este condus de Belgrad, într-un moment...
Ultima oră
Pe aceeași temă