CSM doreste puteri sporite si solicita ca numirea procurorilor in functii de conducere sa se faca la propunerea colegilor din Consiliu. Proiectele sunt supuse dezbaterii, urmand sa se ia o decizie pe 20 septembrie.
Trei proiecte pentru modificarea Legii magistratilor au fost trimise in teritoriu si se asteapta reactiile instantelor si ale parchetelor fata de aceste proiecte. Propunerile Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) vizeaza ca numirile in functii de conducere ale procurorilor sa se faca de membrii Consiliului, si nu de ministrul Justitiei. "Este un document in lucru. CSM nu a luat inca o hotarare in acest sens, deoarece nu s-au centralizat rezultatele din teritoriu. S-a stabilit ca aceste propuneri sa fie discutate in plenul CSM pe data de 20 septembrie", ne-a declarat judecatoarea Cecilia Morariu, purtatorul de cuvant al CSM.
Grupul de lucru al Directiei Legislatie din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a propus pe data de 13 iunie a.c. modificarea Legii privind statutul magistratilor. Cele mai importante modificari privesc numirea procurorilor-sefi de parchete si a procurorului general. Unii dintre membrii CSM doresc ca acestia sa fie propusi de sectia de procurori a Consiliului. O alta propunere a grupului de lucru arata ca CSM ar trebui sa numeasca si sa revoce din functie directorii Institutului National al Magistraturii, si nu Consiliul stiintific al Institutului, asa cum se intampla in momentul de fata. Grupul de lucru care a elaborat aceste propuneri a fost format din judecatorul Dan Lupascu, procurorul Cristian Deliorga si judecatorul Angela Harastasanu.
Modificarile propuse Legii statutului magistratilor ii vizeaza in primul rand pe seful DNA, Daniel Morar, si pe procurorul general al Romaniei, Laura Kovesi.