18.6 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialCRONOLOGIE Atentatele care au schimbat Europa. Marea Britanie, cea mai nouă țintă...

CRONOLOGIE Atentatele care au schimbat Europa. Marea Britanie, cea mai nouă țintă a jihadiștilor

În ultimii ani, mai multe țări din Europa au fost vizate de atentate teroriste, între care Marea Britanie, Franța, Germania, Belgia, Suedia. Cel mai recent incident s-a produs, vineri, la metroul londonez, unde, o deflagrație puternică a rănit zeci de persoane.





Un atac terorist s-a produs, pe 15 septembrie, la Londra. Un dispozitiv improvizat a explodat în metrou. Zeci de oameni au fost răniți. Atacatorul ar fi strigat ”Allah Akhbar!”.

În 17 august, o furgonetă albă a lovit, în plin, pietonii aflați în zona turistică Rambla din Barcelona. În urma incidentului, cel puțin o persoană au murit, iar alte 20 au fost rănite. 

În 9 august, un incident care ar putea fi calificat drept "terorist" a avut loc la Paris, unde mai mulţi militari francezi au fost răniţi după ce au fost loviţi de un vehicul în suburbia pariziană Levallois-Perret, a transmis postul de radio France Info, citat de Reuters.

În 19 iunie 2017, cel puțin zece persoane au fost rănite, iar una ucisă, după ce o dubă a intrat într-o mulțime aflată în proximitatea unei moschee din Londra, Poliția britanică tratând incidentul ca pe un atac terorist. Potrivit presei britanice, suspectul a fost identificat drept Darren Osborne, din Țara Galilor.

În 5 iunie, trei bărbați au intrat cu mașina în pietoni, după care au început să înjunghie oamenii la întâmplare, în Piața Borough și pe Podul Londrei, cauzând moartea a opt persoane și rănirea altor 48. În opt minute, polițiști înarmați au venit la locul incidentului și i-au ucis pe cei trei, trăgând nu mai puțin de 50 de focuri de armă, potrivit BBC News.

În 22 mai 2017, un terorist sinucigaş tip kamikaze a ucis şi a omorât 22 de persoane, rănind peste 100 de oameni în timul concertului solistei Ariana Grande, de pe Manchester Arena, în nordul Marii Britanii.

În 7 aprilie 2017, un şofer a deturnat un camion de bere şi a intrat în pietonii aflaţi în apropierea unui magazin, în Stockholm, omorând patru. persoane.

În 22 martie 2017, un bărbat a intrat cu un SUV închiriat în pietonii de pe Westminster Bridge, Londra, omorând 4 persoane. Atacatorul a înjunghiat apoi moartal un poliţist.

În 19 decembrie 2016, un camion a intrat într-un târg de Crăciun din Berlin, omorând 12 persoane.

În 14 iulie 2016, un terorist la bordul unui camion a ucis 86 de oameni în timpul serbării Zilei Bastiliei, în Nisa.





În 22 martie 2016, atacurile sinucigaşe de pe Aeroportul din Bruxelles şi de la metrou au ucis 32 de oameni şi au rănit alte sute. Atacatorii aveau legături cu teroriştii care au comis atacurile de la Paris, din noiembrie 2015, de la Bataclan.

În 13 noiembrie 2015, islamişti din gruparea Stat Islamic au comis un atac în sala de concerte de la Bataclan, Paris, şi în mai multe zone ale Parisului, omorând 130 de oameni. Suspectul principal al atacului, Salah Abdeslam, de 26 de ani, a fost arestat la Bruxelles, pe 18 martie, 2016.

Cele mai citite

Mesajul de Paști al Patriarhului Daniel: ,,Sfintele Paşti reprezintă sărbătoarea iertării, a păcii şi a bucuriei”

Patriarhul Daniel a transmis credincioșilor un mesaj cu ocazia Sfintelor Paști: „Învierea din morţi a Domnului Iisus Hristos cel Răstignit este adevărul central al Sfintei...

ANAF a publicat „Lista albă” pentru primul trimestru din 2024

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat „lista albă" a persoanelor juridice care au declarat şi au achitat la scadenţă obligaţiile fiscale de plată şi...

nasturii cămășii au sărit și i s-a văzut tricoul cu “Votați Piedone!”

Ilustrație: Marian Avramescu Premierul românilor autentici, Marcel Ciolacu, nu a putut să nu respecte tradiția autohtonă de 1 Mai Muncitoresc și a savurat mici...
Ultima oră
Pe aceeași temă