4.2 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăSpecialCorneliu Vadim Tudor a cerut sprijinul UDMR pentru televiziunea PRM

Corneliu Vadim Tudor a cerut sprijinul UDMR pentru televiziunea PRM

În timp ce în România Mare demnitarii UDMR trec, în cel mai bun caz, drept „bozgori”, Vadim Tudor i-a sunat de mai multe ori pe ministrul UDMR, Zsolt Nagy, dar şi pe Vasile Blaga, pentru a-i introduce postul Cosmos TV în grilele Astral şi RCS. Surprinzător sau nu, ambii demnitari, ale căror partide se află de ani buni în conflict deschis cu CV Tudor, au fost cât se poate de amabili cu cel care i-a făcut de nenumărate ori albie de porci în revista „România Mare”.

Corneliu Vadim Tudor nu scapă nici o ocazie de a jigni minoritatea maghiară şi pe liderii politici ai acesteia din UDMR şi PCM. Însă între discursul public care l-a făcut popular pe Vadim printre cei cu înclinaţii extremiste şi interesele personale ale Tribunului se cască o falie uriaşă. Pentru a-şi rezolva o problemă urgentă, legată de consolidarea poziţiei postului Cosmos TV pe piaţa audiovizuală, Vadim Tudor nu a ezitat o clipă: pe 12 ianuarie 2007, acesta l-a sunat pe ministrul UDMR al Comunicaţiilor de la acea vreme, Zsolt Nagy, pe care l-a rugat să intervină la Dinu Malacopol, manager în cadrul Astral, pentru a-i înlesni difuzarea prin cablu a postului Cosmos TV. Şocant este că din convorbirea celor doi rezultă că nu era prima oară când Vadim şi Nagy vorbeau despre acest lucru. În plus, tonul dintre cei doi este extrem de amical iar convorbirea denotă faptul că Zsolt Nagy a fost dispus de fiecare dată să-l ajute pe C.V. Tudor.

Interceptările mai relevă un detaliu foarte interesant: Vadim a mai apelat şi la fostul ministru Vasile Blaga pentru a convinge conducerea RCS-RDS să introducă postul Cosmos TV în grila companiei. Discuţia dintre Vadim şi Nagy a fost interceptată de ofiţerii SRI şi apare în dosarul în care politicieni (Elena Udrea, Theodor Stolojan, Dan Voiculescu şi alţii) şi oameni de afaceri, ruşi şi români, au fost cercetaţi pentru tentativă la subminarea economiei naţionale. Respectivul dosar a apărut în urma anchetei privindu-i pe foştii miniştri Codruţ Şereş şi Zsolt Nagy, judecaţi în prezent pentru trădare. Urmărirea, în cazul celor doi, a fost deschisă în 2006 şi vizează modul în care au fost operate privatizările unor societăţi de stat de interes naţional.

„Domnului Vadim i-am făcut legătura, telefonic, şi cu Băsescu”

Televiziunea Cosmos TV, pentru care Vadim Tudor a apelat acum trei ani la Zsolt Nagy, era finanţată la acea oră, în 2007, de lideri şi oameni de afaceri din anturajul PRM. Din interceptările realizate de SRI în acea zi de ianuarie 2007, rezultă un dialog cât se poate de amical între liderul extremiştilor români şi politicianul de etnie maghiară, acesta din urmă dându-i asigurări lui Vadim că va face tot posibilul să-l ajute. Fostul ministru al Comuni­caţiilor Zsolt Nagy nu are amintiri precise despre acel episod: „Nu ţin minte să fi avut astfel de discuţii, dar nici nu pot să exclud. Poate să mă roage lumea tot felul de lucruri, mai normale sau mai ieşite din comune. În orice caz, n-aveam nici o posibilitate să fac un astfel de demers. Este vorba despre un operator privat, iar eu eram ministru al Comunicaţiilor, nu altceva”, spune fostul ministru.

Lucian Bolcaş, fost vicepre­şedinte al PRM, care a făcut legătura telefonică între Corneliu Vadim Tudor şi ministrul Nagy, a declarat pentru România Liberă că este posibil să fi existat o astfel de convorbire, dar că nu îşi aminteşte detalii. „Domnul preşedinte Corneliu Vadim Tudor mă ruga de multe ori să-i fac legătură telefonică cu diverse persoane. S-ar fi putut, nu cunosc. Şi nu cunosc nici conţinutul convorbirii, cu atât mai puţin cu cât habar n-am ce s-a întâmplat cu acest Cosmos TV, cu Astral şi aşa mai departe, pentru că n-am avut nici o participare la constituirea acestui post de televiziune. Domnului Vadim i-am făcut legătura, telefonic, şi cu domnul Băsescu”, a spus fostul PRM-ist, actual membru al PSD.

„Dacă am vorbit, e foarte bine”

Fostul ministru de Interne Vasile Blaga, care, potrivit interceptărilor, ar fi intervenit pe lângă directorul RCS-RDS, Alexandru Oprea, să introducă postul Cosmos TV în grila companiei, nu vede decât un lucru bun într-o asemenea intervenţie. Nu şi-o aduce aminte, însă. „Trebuie să-mi aduc aminte, că nu mai ştiu. Dar dacă eu am putut interveni ca să se introducă un post TV pe grila de programe,  e foarte bine, că doar postul ar fi intrat contra plată, că nu te bagă cineva pe gratis. Dacă pot să discut cu directorul de la RCS, pot să discut pentru că îl ştiu de 30 de ani. Mai ţin eu minte discuţii de acum trei ani de zile? Dar, dacă am vorbit, e foarte bine”, a spus Blaga, care ar fi rezolvat problema în 48 de ore, potrivit spuselor din interceptări ale lui Corneliu Vadim Tudor. Fostul director din cadrul Astral Dinu Malacopol nu a putut fi contactat ieri până la închiderea ediţiei, aflându-se într-o deplasare în China. Potrivit reprezentanţilor UPC, postul Cosmos TV, în prezent desfiinţat, nu s-a regăsit în grila UPC sau Astral. Nici Corneliu Vadim Tudor nu a răspuns ieri la telefon, în ciuda insistenţelor României Libere.  

„Spionaj şi trădare”

România Liberă a dezvăluit săptămâna trecută, în premieră, că dosarul privind afacerile cu energie ieftină, derulate de grupul rusesc Marco, proprietarul ALRO Slatina, a fost închis de procurorii DIICOT. Dosarul a fost disjuns din cel în care anchetaţii erau miniştrii Codruţ Şereş şi Zsolt Nagy. Personaje implicate în anchetă, precum Elena Udrea, Dorin Cocoş, Theodor Stolojan, Attila Verestoy şi Dan Voiculescu, au scăpat de răspundere penală pentru acuzaţiile de tentativă la subminarea economiei naţionale. Neînceperea urmăririi penale a fost dată şi în cazul lui Bogdan Chirieac, a fostului şef de la Nuclearelectrica, Teodor Chirică, şi a celor trei conducători ai ALRO Slatina, Marian Daniel Năstase, Vitaly Maschitskiy şi Valery Krasnov. Consultantul străin, Vadim Benyatov, a fost scos de sub urmărire penală.

Cuplul Udrea-Cocoş sau „Trump” şi „Trumpiţa”

Interceptările telefonice din dosarul de trădare, deschis pe numele unor politicieni şi oameni de afaceri cu notorietate, scoate la iveală setul complet de nume de cod folosite de consultanţii străini Stamen Stanchev şi Vadim Benyatov Don când se refereau la membrii reţelei. După ce miniştrii Zsolt Nagy şi Codruţ Şereş erau porecliţi „Schumacher” şi „Hakinnen”, România Liberă prezintă acum poreclele celorlalţi implicaţi în dosar:

 
Dorin Cocoş, soţul Elenei Udrea – „Trump” (cu referire la miliardarul american Donald Trump)

Elena Udrea – „Trumpiţa”, „Cea de sub Trump”, „Şeful de birou”, „Prietenul”, „Clopoţel”

Valeriu Stoica – „Urâtul”

Dan Voiculescu – „Profesorul”

Attila Verestoy – „Profesorul”

Medvedev (cel mai probabil vicepreşedintele Gazprom, Alexander Medvedev) – „Meritosul”

Sorin Roşca Stănescu – „Clevetitorul”

 

 

12 ianuarie 2007 – Vadim către Nagy

„Când l-am rugat pe Vasile Blaga… în 48 de ore am semnat contractul”

Una dintre discuţiile purtate de Corneliu Vadim Tudor, liderul extremist al PRM, şi ministrul
UDMR al Comunicaţiilor, Zsolt Nagy, a fost interceptată de ofiţerii SRI pe 12 ianuarie 2007. Oficiile au fost făcute, în numele Tribunului, de credinciosul său secund de la acea dată, vicepreşedintele Lucian Bolcaş. Între timp, Bolcaş a fost exclus din PRM, pe 9 martie 2010, Vadim reproşându-i „trădarea intereselor partidului şi declaraţiile publice din ultima vreme, în contradicţie cu deciziile şi punctele de vedere ale formaţiunii”. Cert este că din interceptările publicate mai jos de RL aflăm că liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, ar mai fi apelat la miniştri pentru a-şi rezolva diversele probleme. Unul dintre ei ar fi fost însuşi demisionarul Vasile Blaga.

Lucian Bolcaş: Alo! Am onoarea! Cu domnul ministru, se poate?

Zsolt Nagy: Da. Eu sunt. Bună ziua!

L.B.: A! Bună ziua! Sunt Lucian Bolcaş!

Z.N.: Bună ziua, domnule Bolcaş.

L.B.: Vi-l dau pe domnul preşedinte Corneliu Vadim Tudor. Toată stima, domnule ministru.

Corneliu Vadim Tudor: Am onoarea, domnule ministru.

Z.N.: Bună ziua, domnule preşe­dinte. La mulţi ani!

C.V.T.: Ce faci? Unde eşti acum?

Z.N.: La Tg.-Mureş într-o şedinţă.

C.V.T.: Te-au mai slăbit ăştia cu ancheta de spionaj?

Z.N.: E! Continuă pentru că ăsta e interesul.

C.V.T.: Sper că ai văzut că noi am avut o atitudine raţională. Nu e vorba nici la dumneata şi nici la Şereş de spionaj. Asta e o prostie. Ce vreau să spun, domnule ministru? Domnul Maltalopol ăla sau Marcalopol, nu ştiu cum îl cheamă…

Z.N.: Malacopol (fost manager la Astral şi UPC România).

C.V.T.: Domnule, nu reuşim să facem nimic cu Astral. Ai apucat la recepţia de 1 Decembrie să spui ceva…

Z.N.: M-a sunat pe mine domnul Stroe.

C.V.T.: …am luat-o în serios pentru că dumneata însuţi eşti un om serios

Z.N.: Aşa am şi făcut.

C.V.T.: Şi a vorbit senatorul nostru, Dan Claudiu Tănăsescu, unul din coproprietarii postului a vorbit. L-a dat acest Maltalopol, cum îl cheamă?

Z.N.: Malacopol.

C.V.T.: L-a dat pe mâna nevestei tenismanului Florin Segărceanu şi asta a zis că ea nu poate, că nu are spaţiu pe banda respectivă şi că, de pildă în Bucureşti, abia în iulie ne preia Astralul. În iulie, domnule? O jumătate de an, domnule ministru! Chiar aşa, nu ascultă nimeni…

Z.N.: Eu am vorbit cu el…

„Hai, domnule, mai zi-i o dată”

C.V.T.: Ăsta, Alexandru Oprea, ştii ce gomoşi sunt ei. Când l-am rugat pe Vasile Blaga să vorbească cu Alexandru Oprea în 48 de ore am semnat contractul cu RCS. Repet, ştii ce dificil e acolo. 

Z.N.: Ştiu.

C.V.T.: Dar aici nu se poate. Mă amână pentru iulie. E prea mult domnule.

Z.N.: Cu Astralul ei au nişte probleme tehnice în Bucureşti, ştiu asta pentru că ei acum trec pe digital, ceea ce RCS-ul a făcut mai demult şi de asta au avut bandă. Eu ştiu că s-au întâlnit miercuri domnul Tănăsescu şi domnii de la Astral şi au stabilit…

C.V.T.: Eu ţi-l dau pe senatorul Tănăsescu la telefon, el ştie mai mult. Mai dă dumneata un telefon, pentru că spun, noi suntem săraci. Domnule ministru, eu sunt un om destul de sărac. Noi plătim şi salarii şi utilităţi din banii pe care încă nu îi avem pentru un post de televiziune care nu funcţionează.

Z.N.: Da, ştiu.

C.V.T.: Nu se poate să dureze aşa, la nesfârşit.

Z.N.: Domnule preşedinte, eu am vorbit cu dânsul şi vorbesc din nou cu dânsul, dar v-am spus…

C.V.T.: Hai, domnule, mai zi-i o dată! (…)

Cele mai citite

General Motors concediază aproximativ 1000 de angajați la nivel global

General Motors (GM) a anunțat disponibilizarea a aproximativ 1.000 de angajați la nivel global, majoritatea din rândul personalului administrativ, ca parte a eforturilor de...

Statele Unite resping acuzațiile ONU privind genocidul în Gaza și critică raportul Human Rights Watch

Statele Unite au condamnat ferm concluziile unui comitet special al ONU care a sugerat că metodele utilizate de Israel în Fâșia Gaza „corespund caracteristicilor...

Când va lansa Samsung seria Galaxy S25

Samsung va lansa seria Galaxy S25 într-un eveniment Unpacked programat pentru 23 ianuarie 2025, la San Francisco, potrivit unui zvon apărut recent. Evenimentul ar...
Ultima oră
Pe aceeași temă