12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Peste 3.000 de pacienți, transformați în cobai pentru medicii psihiatri. O...

UPDATE. Peste 3.000 de pacienți, transformați în cobai pentru medicii psihiatri. O doctoriță de la Arad a fost REȚINUTĂ

Procurorii au decis, marți seara, reținerea unui medic în dosarul medicilor care făceau experimente pe pacienți fără să aibă consimțământul acestora. Este vorba despre o doctoriţă de la Secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean Arad, Delia Marina Podea. Ea va fi adusă, miercuri, la București, cu mandat de arestare în fața judecătorilor TribunaluliBucurești  

UPDATE 16. 48.  Doctorița Delia Mariana Podea este acuzată de luare de mită, abuz în serviciu, fals intelectual şi fals material în înscrisuri oficiale.

Doctorița va fi prezentată judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Citește și: Medicul psihiatru Delia Podea, reținută în dosarul experimentelor ilegale de medicamente. De ce o acuză procurorii

Din referatul cu propunere de arestare preventivă, a rezultat următoarea situaţie de fapt:

”În perioada 2014 – mai 2016, inculpata Podea Delia Marina, în calitate de medic psihiatru la Spitalul Clinic Judeţean Arad – Secţia Clinică de Psihiatrie, nu şi-a îndeplinit în mod corespunzător atribuţiile de serviciu de investigator principal cu ocazia derulării unor studii clinice în sensul efectuării acestora fără consimţământul informat al subiecţilor  şi consemnând personal sau prin intermediul subinvestigatorilor în documentele medicale întocmite, aspecte necorespunzătoare adevărului referitoare la diagnostic, starea de sănătate a pacienţilor, tratamentul de urmat şi efectele acestuia, cu consecinţa compromiterii rezultatelor studiilor clinice respective, ce ar avea ca efect rezultat autorizarea intrării pe piaţă a unor medicamente sau substanţe ce afectează negativ starea de sănătate a populaţiei, dar şi drepturile pacienţilor”.

UPDATE. 14.31. Doi medici de la Spitalul de Psihiatrie ‘Dr. Gheorghe Preda’ din Sibiu sunt anchetați în dosarul testărilor ilegale de medicamente. Dircetoarea spitalului susține că activitatea unității spitaleicești nu a fost afectată. Medicii Bogdan Păcală și Ghiorghe Talău, sunt la serviciu, ei nefiind reținuți,transmite Agerpres.

UPDATE 12.14 Peste 3.000 de pacienți au fost, fără să știe obiectul testării unor medicamente pentru boli psihice.

—-

În total, 50 de medici, din toată ţara, sunt acuzaţi că, pentru bani, au testat medicamente care nu aveau autorizaţie. Pentru un astfel de studiu, doctorul coordonator încasa chiar şi 150 de mii de euro.

 

26 de percheziții au avut loc, marți, la cabinetele unor medici cercetați pentru fapte de corupție și ridică înscrisuri și probe de la 31 de unități sanitare din 16 județe. 

Citește și: 50 de medici din 16 județe, în vizorul Poliției. Pacienții au fost puși în PERICOL. Rezidenții, obligați să comită ILEGALITĂȚI

Au fost ridicate înscrisuri şi probe de la 31 de unităţi sanitare aflate pe raza judeţelor Argeş, Botoşani, Buzău, Braşov, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Iaşi, Mureş, Neamţ, Prahova, Suceava, Sibiu, Timiş şi Vrancea”, transmite Poliția Română.

Din cercetări a reieșit că mai mulţi angajaţi din sistemul sanitar ar fi derulat studii clinice cu încălcarea prevederilor legale, fapte cu potenţial generator de riscuri în ceea ce priveşte autorizarea intrării pe piaţă a unor medicamente ce afectează negativ starea de sănătate a populaţiei(medicamente folosite în special pentru tratarea unor boli mentale).

”Astfel, medicii incluşi în derularea de studii clinice ar fi falsificat întreaga documentaţie de evaluare a pacienţilor – subiecţi, fie prin falsificarea consimţământului de participare la studiu acordat de către pacient sau de către aparţinătorii acestuia, fie prin consemnarea în fişele de evaluare sau foile de observaţii a unor aspecte false referitoare la diagnostic, starea de sănătate a pacienţilor, tratamentul urmat şi efectele acestuia”, mai transmite IGPR.

Medicii ar fi inclus în studiu persoane care nu sufereau de afecţiunea pentru care era testat medicamentul experimental sau nu ar fi administrat medicamentul pacientului, în realitate.

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...
Ultima oră
Pe aceeași temă