Vremea geroasă din ultimele zile a crescut masiv consumul de gaze, iar specialiştii citaţi de Digi24 estimează că după ora 18.00, atunci când se va atinge un vârf de consum, se va intra în stare de criză.
Producţia, importul şi stocurile de gaze naturale nu fac faţă consumului mare de zilele acestea. La 6 dimineaţa în conducte erau stocate 34 milioane mc gaz, la 12.00, cantitatea a scăzut la 32 milioane mc, iar la 14.00, la 31 milioane mc.
Pe de altă parte, directorul general al Transgaz, Petru Văduva a declarat pentru Agerpres că sistemul naţional de gaze nu înregistrează un deficit în acest moment, deşi temperaturile sunt foarte scăzute, prin urmare nu se impune declanşarea situaţiei de urgenţă în aprovizionarea cu gaze. „Nu s-a instituit situaţia de urgenţă şi, din punctul nostru de vedere, nu este cazul să se instituie în acest moment, întrucât nu există un deficit de gaze în sistem”, a declarat Văduva.
Conform Legii 346/2007 privind măsuri pentru asigurarea siguranţei în aprovizionarea cu gaze naturale, Transgaz este cel care constată că trebuie să fie declarată situaţia de urgenţă în alimentarea cu gaze. Conform aceleiaşi legi, situaţiile de urgenţă constatate de operatorul Sistemului Naţional de Transport Transgaz se notifică unei comisii de coordonare, care verifică, iar dacă situaţia de urgenţă este considerată justificată „comisia de coordonare confirmă, în termen de 24 de ore, apariţia situaţiei de urgenţă’.
De asemenea, această comisie declară şi încetarea situaţiei de urgenţă. Pe perioada situaţiilor de urgenţă, măsurile dispuse în conformitate cu prevederile Planului de acţiune pentru situaţii de urgenţă sunt obligatorii şi prevalează în faţă înţelegerilor contractuale şi reglementărilor specifice sectorului gazelor naturale. Planul de acţiune se aprobă prin Hotărâre de Guvern. În situaţii de urgenţă, populaţia are prioritate absolută în alimentarea cu gaze, urmând apoi instituţiile sociale, precum şcoli, grădiniţe, cămine etc.
Surse din cadrul ANRE ne-au declarat că eventualitatea unei stări de urgenţă trebuie gestionată la nivel ministerial, iar în acest moment Transgaz trebuie să facă informări periodice despre evoluţia consumului, în special în cazul în care vremea geroasă se va menţine timp de mai multe zile.
Avertismentul specialiştilor vine pe fondul prelungirii cu încă aproape o săptămână a codului galben de ger şi în contextul anunţului făcut de ministrul Energiei, Victor Vlad Grigorescu, care a spus că România se îndreaptă spre un consum de 60 milioane de metri cubi de gaz pe zi dacă temperaturile sunt în continuare extrem de scăzute.
„Ne îndreptăm spre o zonă de 60 de milioane de metri cubi de zi în cazul în care temperaturile sunt extrem de scăzute. Avem o mică componentă de import. Ea variază de la zi la zi. Este vorba de operatori economici sau distribuitori care îşi asigură necesarul din sursele pe care le consideră cele mai convenabile”, a spus Grigorescu.
Într-o zi normală de iarnă în România se consumă aproximativ 50 de milioane de mc de gaze naturale. El a precizat că în momentul de faţă sistemul energetic naţional este stabil. „Trebuie să vorbim de siguranţa funcţionării sistemului şi aici vorbim de gaz, de energie electrică, de grupurile pe cărbune. trecem printr-o perioadă extrem de geroasă, o perioadă care nu s-a încheiat, au fost şi intemperii. La începutul săptămânii am văzut linii de înaltă tensiune sau de medie tensiune smulse de vânt, stâlpi culcaţi la pământ. S-a intervenit în toate aceste situaţii. Au lucrat câteva sute de oameni la temperaturi foarte scăzute. S-a reuşit reconectarea tuturor consumatorilor. Ieri la prânz nu mai era niciun consumator deconectat”, a mai afirmat ministrul Energiei.
De asemenea, acesta a mai spus că îi îndeamnă pe cei care lucrează în teren să deplaseze cât mai multe echipe pentru a fi remediate defecţiunile care apar. „Este un lucru extrem de complicat şi încercăm să reacţionăm şi noi cât se poate de repede să-i îndemnăm pe toţi operatorii de distribuţie, toţi cei care efectiv lucrează în teren să deplaseze cât mai multe echipe astfel încât să facem faţă cu succes, să remediem acele defecţiuni care sunt până la urmă inevitabile din cauza intemperiilor sau a stării vechi a unor instalaţii. În momentul de faţă sistemul este stabil. Vom depune eforturi pentru ca el să fie funcţional pe tot parcursul acestei perioade care va mai dura probabil până la începutul săptămânii viitoare, până probabil marţi când temperaturile sunt în continuare foarte scăzute. Nu vorbim numai de gaz, vorbim de toate componentele sistemului energetic. Sper să nu avem în continuare viscol sau căderi abundente de zăpadă. Dacă le vom aveam nu avem altceva de făcut decât să ne facem treaba şi îi îndemn pe toţi să îşi asume responsabilităţile”, a arătat Grigorescu.
Şi consumul naţional de energie electrică a crescut în aceste zile geroase la niveluri record de peste 9.400 de MW, potrivit datelor Transelectrica, în condiţiile în care, într-o zi normală de iarnă, consumul nu depăşeşte 9.000 de MW. Astfel, ieri (miercuri), în intervalul orar 18,00-19,00, în vârf de consum, la nivel naţional s-au utilizat 9.484 de MW de energie electrică. Un astfel de nivel nu a mai fost atins din 1 februarie 2012, când, în acelaşi interval orar, consumul a fost de 9.487 de MW.
La nivelul întregii zile de miercuri, 20 ianuarie 2016, consumul mediu a fost de 8.287 MW, cu 7,8% mai mare decât în aceeaşi zi a anului trecut. Cărbunele a fost principala resursă a zilei: 3.214 MW, urmat de energia hidro (2.203 MW), hidrocarburi (2.184 MW), nuclear (1.383), eoliene (139 MW), biocombustibili (51 MW) şi fotovoltaice (43 MW). Joi, la ora 12.00, consumul la nivel naţional era 9.018 MW, iar producţia ajungea la 10.301 MW, diferenţa fiind reprezentată de exporturi.