Întreaga conducere a Maternităţii Giuleşti a fost suspendată până la finalizarea anchetei, în urma dispoziţiei primarului general Sorin Oprescu, informează, municipalitatea, citată de Mediafax. În funcţia de director al maternităţii a fost numită Victoria Nicolau, medic primar anestezist.
În cursul zilei zilei de miercuri, Primăria Capitalei şi Ministerul Sănătăţii şi-au pasat reciproc responsabilitatea privind demiterea conducerii spitalului.
Ministerul afirmă că nu are în atribuţii demiterea şefilor de la maternitatea Giuleşti din Capitală şi că acest lucru îl poate face doar municipalitatea, în condiţiile în care unitatea sanitară a trecut în administrarea primăriei, potrivit NewsIn.
„Ministerul Sănătăţii nu mai are în atribuţii posibilitatea de demitere a echipei manageriale de la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie ‘Panait Sârbu’ din Bucureşti (maternitatea Giuleşti – n.r.). Managerul Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie ‘Panait Sârbu’ din Bucureşti, prof. dr. Marinescu Bogdan, a încheiat Contractul de Management cu Ministrul Sănătăţii nr. 243/14.12.2006. Contractul a avut o valabilitate de 3 ani şi a expirat în data de 14.12.2009. Ulterior acestei date, conform legislaţiei prin care se transferau, printr-un proiect pilot, o serie de spitale către Primăria Capitalei, la solicitarea Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Ministrul Sănătăţii îl numeşte manager interimar, în continuare pe prof. dr. Marinescu Bogdan”, explică reprezentanţii ministerului.
Ministerul condus de Attila Cseke aduce şi argumente legislative în acest sens, mai precis articolul 178 alin. (3) din Legea 95/2006 şi noua legislaţie privind descentralizarea, respectiv Ordonanţa nr. 48/2010. „…de la data transferului managementului asistenţei medicale la autorităţile administraţiei publice locale actul administrativ cu caracter individual de numire al managerului interimar şi al comitetului director interimar, emis anterior acestei proceduri, respectiv ordinul ministrului sănătăţii, a devenit caduc, persoana cu atribuţii legale materia numirii managerului interimar fiind primarul unităţii administrativ-teritoriale, primarul general al municipiului Bucureşti sau preşedintele consiliului judeţean, după caz. Competenţele Ministerului Sănătăţii în materia numirii respectiv eliberarea din funcţie a managerului spitalului public, inclusiv a managerului interimar şi a comitetului director interimar au încetat prin efectul legii”.
La 8 iulie 2010, Ministerul Sănătăţii a notificat Prefectura Capitalei şi Direcţiile de Sănătate Publică cu privire la aceste noi prevederi şi atribuţii ce revin fiecărei instituţii, respectiv accea de a numi manageri interimari şi comitete directoare interimare, mai spun reprezentanţii ministerului.
Viceprimarul general Victor Iovici a declarat anterior că şefii maternităţii Giuleşti nu pot fi demişi de Primăria Capitalei, întrucât contractul de manageriat al unităţii sanitare este încheiat cu Ministerul Sănătăţii. „E o problema tehnică. Contractul de manageriat e între Ministerul Sănătaţii şi echipa managerială de la maternitatea Giuleşti. Acel act e încă valabil, nu văd cum putem să-l anulăm noi. Preluarea s-a făcut printr-un proiect pilot în aprilie 2009. În faza a doua, noi trebuia să numim şi să scoatem la concurs posturile manageriale, dar noi nu am trecut la faza a doua . Noi aşteptăm ca echipa să îşi depună demisia de onoare”, a spus Iovici.
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat tot miercuri, după ce ministrul Sănătăţii i-a cerut să demită conducerea maternităţii Giuleşti, că în opinia lui „cine greşeşte trebuie să plătească”, dar principala lui preocupare acum este ca „acest gen de situaţii să nu se repete”.
Edilii Capitalei au în administrare 18 spitale, inclusiv maternitatea unde s-a produs incendiul de luni seară, în urma căruia au murit patru nou-născuţi, iar alţi şapte sunt în stare critică.