16.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialComunistii au fost ingenuncheati: Opozitia unita din R. Moldova a castigat majoritatea...

Comunistii au fost ingenuncheati: Opozitia unita din R. Moldova a castigat majoritatea in Parlament

Opozitia unita din R. Moldova, compusa din cele trei partide de centru-dreapta (liberale) si Partidul Democrat, a repurtat o victorie istorica in urma scrutinul parlamentar anticipat de miercuri: a obtinut majoritatea in parlament cu 53 de mandate, cu 5 mai multe decat Partidul Comunistilor din Republica Moldova (PCRM), si ar putea forma singura guvernul, potrivit rezultatelor dupa numararea a peste 96% din voturi.

 

Luand in calcul si faptul ca, potrivit legislatiei Republicii Moldova, presedintele este ales de parlament si are nevoie de 61 dintre cele 101 de voturi posibile, seful statului inca in exercitiu, comunistul Vladimir Voronin, isi poate lua gandul de la un nou mandat daca opozitia se coalizeaza. Iar asta in conditiile in care primele rezultate oficiale creditau comunistii cu peste 58% din voturi. E drept, analistii atrag atentia si ca Partidul Democrat ar putea alege sa treaca in tabara PCRM, caci o astfel de decizie l-ar aduce pe liderul PDM, Marian Lupu, in mult  ravnitul fotoliu  de presedinte.

Desi potrivit rezultatelor oficiale dupa numararea a 96,8% din biletele de vot comunistii au avut de partea lor 45,2% din votanti, opozitia proeuropeana a cumulat un impresionant 50,7%. Mai exact, Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) condus de Vladimir Filat si-a adjudecat 16,4% din sufragii, Partidul Liberal (PL), al carui cap de lista este primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, a obtinut 14,4%, Partidul Democrat (PDM) condus de Marian Lupu, fostul presedinte al Parlamentului, care a plecat in urma cu aproape doua luni din Partidul Comunistilor – 12,5%, iar Alianta Moldova Noastra (AMN), condusa de Serafim Urechean – 7,4%. La vot s-au prezentat 58,8% din alegatorii moldoveni.

Rezultate finale vs exit-poll
Rezultatele finale oficiale difera cu cateva procente fata de cele ale exit-poll-ului realizat la ora 21 (ora de inchidere a urnelor), favorizand comunistii.

Potrivit sondajului efectuat la iesirea de la urne, Partidul Comunistilor s-a clasat, intr-adevar, pe primul loc, dar numai cu 40,5 % din voturi. Potrivit aceluiasi exit-poll, PLDM avea 17,6% din sufragii, PL 16,5%, partidul lui Lupu obtinuse 12,8%, iar AMN 8%.

Coalizarea opozitiei, cosmarul lui Voronin
"Eu nu am incredere in aceste rezultate", a declarat presedintele in exercitiu, comunistul Vladimir Voronin, imediat dupa exit-poll, sugerand ca cercetarea a fost facuta netransparent si nu prezinta rezultatele reale. Declaratiile presedintelui contravin cu cele ale prim-vicepresedintelui parlamentului, Vladimir Turcanu, care s-a declarat multumit de rezultate, in cadrul unei dezbateri televizate.
Voronin a adus acuzatii si observatorilor internationali, sugerand ca si acestia nu ar fi impartiali. "Daca vor castiga comunistii, vor spune una, daca vor pierde, vor declara ca alegerile au fost libere si corecte", a declarat liderul PCRM.
El a spus ca alegerile de miercuri au fost libere si corecte si ca aceasta este meritul actualei guvernari.
Voronin nu a vrut sa comenteze posibilitatea formarii unei coalitii, dar a spus ca regreta ca l-a propus pe Marian Lupu la functia de presedinte al parlamentului in 2005, dar a spus ca are incredere in fostul lider al Partidului Democrat, Dumitru Diacov.

Lupu, dupa exit-poll: "Astept propuneri"

Dupa anuntarea rezultatelor exit-poll-ului, cele trei partide de opozitie liberale au anuntat ca vor prezenta o pozitie comuna, in timp ce liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, a sugerat ca asteapta propuneri.
"Vom avea consultari incepand din aceasta seara si, ulterior, vom veni cu o pozitie comuna a celor trei partide", a spus Vlad Filat, presedintele Partidului Liberal-Democrat.
"Intr-o perioada foarte scurta urmeaza sa gasim o solutie favorabila dezvoltarii democratice a Republicii Moldova", a spus si Serafim Urechean, presedintele Aliantei Moldova Noastra (AMN).
Dorin Chirtoaca, vicepresedintele Partidului Liberal (PL), a adaugat ca in perioada urmatoare cele trei formatiuni vor vauta solutii pentru "consolidarea partidelor democratice".

La randul sau, fostul comunist Marian Lupu, liderul Partidului Democrat din Moldova (PDM), a sugerat ca asteapta propuneri de la celelalte formatiuni care au intrat in Parlament. "Urmeaza ca fiecare partid sa vina cu propunerile sale ca sa formam un program de guvernare", a spus el.
Inainte de scrutin, Lupu, vazut ca persoana care ar putea inclina balanta intre opozitia democrata si comunisti, a dat asigurari ca nu va forma o coalitie cu Partidul Comunist, din cauza "mentalitatii conducerii acestora". Lupu se teme sa nu se compromita, fiindca "au mai existat partide care au intrat in coalitie cu comunistii si acum nu mai au sanse de intare in parlament". Lupu a tinut insa sa precizeze ca, "dupa 29 iulie, multe lucruri se vor schimba radical in Republica Moldova". Analistii considera ca, in conditiile in care Lupu nu va forma o coalitie alaturi de comunisti, Moldova ar putea reusi sa numeasca un presedinte din randurile opozitiei.

Care sunt viziunile
Spre deosebire de Voronin, Lupu, fost apropiat al acestuia, considera ca alegerile anticipate ar trebui sa puna capat crizei diplomatice dintre Romania si Republica Moldova, iar regimul vizelor pentru romani ar trebui abolit, deoarece "ar fi un mesaj bun, pozitiv, adresat nu doar pe axa Chisinau-Bucuresti, ci si pe axa Chisinau-Bruxelles". Dupa ce Republica Moldova a impus regimul de vize obligatorii pentru cetatenii romani, aproximativ 220 de companii mixte romano-moldovene au fost nevoite sa-si sisteze activitatea pentru ca managerii acestora nu au mai putut ajunge in statul de peste Prut, arata raportul "Euromonitor", citat de agentia moldoveana Interlic. Potrivit documentului, cu toate ca Romania ocupa in 2008 locul 4 in topul investitorilor straini din Republica Moldova, in aceste conditii, volumul investitiilor romanesti in fosta republica sovietica va scadea simtitor pana la sfarsitul anului.

Pentru bune relatii de vecinatate cu Romania, dar si cu Ucraina, a votat si primarul Chisinaului, liberalul Dorin Chirtoaca. La randul sau, Vlad Filat, presedintele Partidului Liberal-Democrat din Republica Moldova, a declarat ca voteaza pentru viitorul european al tarii si ca este convins ca dupa scrutin moldovenii vor trai mai bine. Filat a mai spus ca au existat nereguli la acest scrutin, chiar el descoperind pe lista electorala doua persoane straine care ar fi locuit la el acasa. si presa internationala priveste atent alegerile din Moldova.

In schimb, Vladimir Voronin, inca presedinte, a continuat si ieri sa acuze Romania si sa-i dea lectii: "Nu trebuie sa vina cu idei de nationalism si unionism". In plus, a amenintat ca nu va ridica vizele pentru romani decat atunci cand moldovenii vor putea intra liber in statele europene.

Numeroase nereguli

Un membru al partidului comunistilor a tras inspre Sergiu Bumbu, fiul viceprimarului din Sangera si candidat al opozitiei la alegeri. Observatorii din partea formatiunilor politice au reclamat o serie de nereguli la sectiile de votare. Astfel, la o sectie din Chisinau era semnat procesul-verbal de predare a buletinelor de vot inca din jurul pranzului, cu toate ca urnele s-au inchis la ora 21.00. In comuna Corjova, raionul Dubasari, mai multe persoane au blocat accesul intr-o sectie de vot, iar alegatorii arondati in acea sectie au putut vota in doua comune apropiate, Cocieri si Ursita.

Presa de peste Prut a scris ca 260 de bolnavi psihic din localitatea Cocieri au fost adusi cu ambulantele la o sectie de vot, fiind instruiti de comunisti unde sa puna stampila. Tot acolo ar fi urmat sa voteze si 300 de batrani de la azilul din localitate. Probleme au fost si in regiunea separatista Transnistria, unde autoritatile transnistriene ar fi blocat transportul a doua urne mobile apartinand sectiilor de votare din localitatea Varnita, potrivit organizatiei Promo-Lex, citata de BASA-press.

Mai mult: ONG-urile si observatorii opozitiei denunta numeroase nereguli la scrutinul din R.Moldova

Prin ochii presei

Cotidianul "Wall Street Journal" scrie ca scrutinul "depaseste granitele fostei republici sovietice cu patru milioane de locuitori, ascunzand o competitie geopolitica nemiloasa". Jurnalistii sustin ca alegerea moldovenilor este una deosebit de grea, avand in vedere ca acestia trebuie fie sa voteze pentru comunistii aflati la putere si sa primeasca impumuturile de la rusi si chinezi, care insumeaza 1,5 miliarde dolari, fie sa voteze cu opozitia si sa isi puna sperantele in Occident.

Si cotidianul britanic "Financial Times" scrie ca, prin imprumutul de un miliard de dolari, acordat in conditii foarte avantajoase Republicii Moldova – dobanda mica si fara cerinte referitoare la respectarea drepturilor omului –, China transforma fosta republica sovietica intr-un avanpost in zona de influenta a Rusiei.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă