5.8 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSpecialColectiile din Castelul Bran, mutate la Vama Medievala

Colectiile din Castelul Bran, mutate la Vama Medievala

Ministrul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National, Theodor Paleologu, a declarat, marti, ca s-a inceput mutarea obiectelor si colectiilor din Castelul Bran la Vama Medievala, mentionand ca familia de Habsburg, mostenitoarea castelului, s-a aratat in continuare deschisa ideii de a-l lasa deschis publicului larg, transmite Agerpres.

"Discutiile progreseaza, castelul va ramane deschis publicului, iar familia Habsburg s-a aratat deschisa pentru o eventuala cumparare de catre statul roman. Este necesara o evaluare obiectiva a valorii lui, dar aceasta eventualitate ramane deschisa. Mutam colectiile si obiectele din depozit la Vama Medievala, pe care statul o pastreaza pana in 2012, i-a fost restituita familiei de Habsburg, dar statul inchiriaza in continuare aceast spatiu. O mare parte dintre obiectele din Castelul Bran vor putea fi vazute la Vama Medievala de langa Castel", a declarat ministrul.

Daca, la inceputul anului, in urma unei intrevederi pe care a avut-o cu Dominic de Habsburg, ministrul a catalogat mutarea muzeului din Castelul Bran, drept "cel mai prost scenariu", se pare ca, acum, acest lucru incepe deja sa devina realitate.

"Sunt trei variante posibile. Prima este un parteneriat pe termen lung intre stat si familia de Habsburg ; a doua varianta, dar care trebuie discutata indelung, este achizitionarea de catre stat, dar aici trebuie sa am o discutie de fond cu membrii Guvernului si, in ultima instanta – asta e o varianta pe care nimeni nu o doreste, dar este posibila – ca muzeul sa se retraga de acolo" – a spus Paleologu, in urma intrevederii de la sfarsitul lunii ianuarie cu Dominic de Habsburg.

Ministrul preciza atunci ca ultima varianta a fost pusa in discutie tocmai pentru a se evita transferarea muzeului, subliniind ca nici el si nici arhiducele nu isi doresc mutarea lui din Castelul Bran, dar trebuie avut in vedere si "cel mai prost scenariu".

"Mi-as fi dorit o pastrare a colectiilor care apartin statului in castel, dar e de neconceput sa finantam un castel fara sa avem o parte de beneficii. Cu privire la acest aspect, partea cealalta (familia de Habsburg – n.r.) nu a avut flexibilitatea pe care mi-as fi dorit-o. Dar, a manifestat deschidere fata de pastrarea Castelului deschis publicului si fata de o eventuala cumparare. Discutiile vor dura. Insist pe o evaluare obiectiva agreata de ambele parti", a spus, la conferinta de marti, Paleologu.

Arhiducele Dominic si cele doua surori ale sale, Maria-Magdalena Holzhausen si Elisabeth Sandhofer, s-au aflat in vizita in Romania in perioada 27 ianuarie – 2 februarie, intalnindu-se pentru discutarea situatiei Castelului Bran, atat cu Paleologu, cat si cu ministrul Turismului, Elena Udrea.

Castelul Bran va intra in administrarea Casei de Habsburg in mai 2009, fiindu-i retrocedat lui Dominic de Habsburg in mai 2006.

Dominic de Habsburg este fiul arhiducelui Anton de Habsburg si al principesei Ileana a Romaniei, fiica regelui Ferdinand si a reginei Maria. Ca membru al liniei Habsburg-Lothringen din Casa de Habsburg, a mostenit titlurile de arhiduce al Austriei si mare duce de Toscana.

Castelul Bran este unul dintre cele mai importante obiective turistice, atragand vizitatori din strainatate si prin asocierea acestuia cu personajul Dracula. Prima atestare documentara a castelului dateaza din noiembrie 1377.

Cele mai citite

Cum să menții prospețimea alimentelor mai mult timp

Menținerea prospețimii alimentelor este crucială pentru sănătate, economie și minimizarea risipei. Un aspect fundamental în acest proces este modul în care depozităm alimentele....

ANM: Cod galben de ninsori, viscol și vânt puternic în mai multe județe

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță vreme severă până duminică dimineața, cu precipitații extinse în cea mai mare parte a țării. În Transilvania și...

Adrian Câciu: „Nu avem downgrade de rating. Orice altă afirmație este fake-news”

Ratingul de țară al României a fost confirmat de Agenția Fitch la nivelul „BBB-”, fără o retrogradare, însă perspectiva a fost schimbată de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă