-0.2 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăSpecialColectarea taxei radio este in impas

Colectarea taxei radio este in impas

Radiodifuziunea incearca sa recupereze contravaloarea abonamentelor radio de la 60.000 de firme. Pentru ca nu poate emite facturi fiscale, SRR a apelat la o metoda controversata – colectarea debitelor prin firme de recuperare.

Peste 30.000 de firme au primit, in ultimele luni, somatii pentru plata abonamentelor radio  de la societatile de recuperare de credite. Majoritatea celor vizati pentru neplata taxei radio considera procedura abuziva, iar reprosurile patronilor de firme umplu forumurile din spatiul virtual romanesc. Referitor la aceste aspecte, avocatul Iulian Urban ne-a spus ca "Societatea Romana de Radiodifuziune (SRR) nu are dreptul legal sa incaseze banii in mod direct de la orice persoana juridica", Electrica fiind singura care are atributiile necesare in acest sens. Motivul pentru care SRR este in imposibilitatea de a incasa banii pe taxa este faptul ca "nu poate sa-mi emita o factura fiscala", a completat Urban.

SRR si recuperatorii
De cealalta parte a baricadei, firma de recuperare de creante se apara spunand ca "taxa este perfect legala", iar "in cazul in care cineva cere factura, aceasta se emite fara probleme". "Taxa radio nu o incasam noi, ci SRR, si este o taxa ca oricare alta. Referitor la factura, am emis-o in multe cazuri, daca clientul ne solicita asta", ne-a declarat Cristian Dumitru, director de vanzari BPO Solutions, firma responsabila cu recuperarea datoriilor. Datornicii sunt nemultumiti de erorile departamentului economic al firmei de recuperare de creante, care le-a trimis instiintare ca aveau de platit o suma mult mai mare decat cea corecta.

 

"Administratorul firmei X a sunat la BPO Solutions sa le spuna ca societatea s-a infiintat in octombrie 2006 si ca nu are salariati, asa incat are de platit (…) un total de 67,5 lei, nu 1.080 lei, cat scria in instiintarea de plata", spune un utilizator pe un forum. Dumitru a recunoscut ca au fost astfel de erori, "insa de fiecare data cand ele au fost semnalate, operatorii au facut o recalculare a sumei datorate". In ceea ce priveste aceste erori, reprezentantii SRR au fost pe aceeasi lungime de unda cu societatea contractata de ei pentru a recupera datoriile. "Nu sunt multe cazuri, iar cele care apar sunt cauzate de informatiile insuficiente de care dispunem sau neactualizate.

 

Mereu cand ne-a fost semnalat un astfel de caz, firma datornica a platit exact cat trebuia sa plateasca si nimic mai mult", ne-au spus oficialii SRR. Mai multe firme din capitala au fost surprinse de instiintarea primita de la recuperatori, din moment ce in anii precedenti nu au fost nicidecum notificati privind vreo datorie la taxa radio.

Algoritmul taxei
Intrebat cum se calculeaza taxa radio, oficialul BPO Solutions ne-a raspuns ca "aceasta se imparte in trei categorii: prima este pentru firmele cu nici un angajat, care platesc 2,5 lei/luna; a doua vizeaza firmele cu pana la 10 angajati, sau o cifra de afaceri de maximum 100.000 euro/an, acestea platind 10 lei/luna; a treia categorie se refera la firmele care depasesc cel putin una dintre conditiile impuse categoriei precedente, iar taxa radio pentru aceasta este de 30 lei/luna". Dumitru a mai spus ca firma pe care o reprezinta are o baza de date de 60.000 de companii datornice, iar instiintarea de plata a fost trimisa la circa jumatate dintre acestea. "Contractul cu SRR este destul de mare pentru noi, peste 20 de oameni fiind angrenati in recuperarea acestor datorii, asta in cazul in care cel mai mare contract al nostru ocupa 80 de oameni", a completat Dumitru.

Cele mai citite

Carburanții și biletele de metrou marchează scumpirile începutului de an

Facilitățile pentru studenți și donatorii de sânge vor suferi, de asemenea, ajustări Anul 2025 debutează cu o serie de scumpiri semnificative, printre care creșterea prețurilor...

Ford va rechema 20.000 de SUV-uri hibrid, din cauza problemelor legate de baterie

Rechemarea include anumite vehicule Ford Escape și de lux Lincoln Corsair, modele din 2020 până în 2024 Administrația Națională pentru Siguranța Traficului pe Autostrăzi a...

Ce urmează, după ce s-a încheiat furnizarea de gaz rusesc către Europa, prin Ucraina

Naftogaz din Ucraina a refuzat să-și reînnoiască acordul de tranzit de cinci ani cu Gazprom din Rusia Aprovizionarea Rusiei cu gaz către Europa a scăzut...
Ultima oră
Pe aceeași temă