20 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialCodlea, ca dupa ciuma

Codlea, ca dupa ciuma

Localitatea brasoveana Codlea revine la viata dupa ce criza gripei aviare, treptat, ia sfarsit. Ieri noapte s-a ridicat starea de carantina din municipiu. Doar la intrarea si la iesirea din localitate mai exista filtre de dezinfectie pazite de jandarmi. Raman in continuare izolate complet cele trei ferme „cu probleme”: SC Drakom Silva SRL, Pati Prod Co SRL si Aviprod SA.

Pe un drum laturalnic spre iesirea din oras un echipaj de politie este postat in fata unei bariere improvizate. „Nu are voie nimeni pe aici. Nici macar prefectul!”, ne taie elanul agentul de politie. In spatele lui, una dintre fermele infectate, imensa, pustie, sinistra. Patru camioane ale Armatei, o ambulanta si cateva masini ale Agentiei Nationale Sanitar-Veterinare patrund in perimetrul izolat. Incercam sa fotografiem „obiectivul” strasnic pazit. Asta dupa ce urcam un deal impunator. Facem pozele si observam ca avem companie doi jandarmi. Ne legitimam, ni se transcriu datele si suntem aproape obligati sa promitem ca nu vom mai trece pe acolo. Plecam cu sentimentul ca am lasat in urma un teritoriu ciumat.

La Vladeni, cosmarul continua

Satul vecin Vladeni este in fierbere. Organele abilitate sunt in plina actiune de ridicare a pasarilor din gospodarii. „Mai sunt si oameni care refuza sau se despart greu de orataniile lor. Trebuie sa le adunam pe toate. Nu prea au de ales. Despagubiri? Consiliul Local a hotarat sa despagubeasca fiecare proprietar de pasari „confiscate”. Pretul este intre 200.000 pentru o gaina si ajunge pana la 600.000 de lei pentru o curca”, ne dezvaluie un politist ce supravegheaza intreaga operatiune. O echipa speciala utilata ca la carte aduna pasarile intr-o ghena de gunoi. Un cocosel cu creasta rosie nervos nevoie mare tace odata cu inchiderea capacului si eliberarea dioxidului de carbon. Ingramaditi intr-o punga din plastic, 30 de puisori speriati si galbeni impartasesc soarta cocosului. „Batrana asta a avut vreo trei closti cu pui. Le-a pierdut pe toate. Ce era sa faca?” – se intreaba cu parere de rau un membru al echipei de recoltare.

Firmele au suferit pierderi uriase

Din 18 mai, intreg municipiul Codlea a intrat in carantina generala. „Pentru agentii economici a fost un adevarat calvar sa intrerupa relatiile cu exteriorul. Nu putem estima inca pagubele. Sunt imense. Nu mai pun la socoteala taxele care veneau la bugetul local de la cele trei ferme inchise. Totusi, cei 23 de mii de locuitori ai orasului au inteles situatia. Oamenii au colaborat cu noi de-a lungul celor 6 zile de izolare. Poate si felul lor de a fi, mai intelegatori, ne-a ajutat”, ne-a declarat Petre Cioaca, consilierul primarului din Codlea. Macar la Codlea solutia dezinfectanta era cea recomandata pentru prevenirea raspandirii gripei aviare – „Virocid dezinfectant cu gama larga de utilizare” – cel putin asa scrie pe eticheta.

Incineratoarele au ars 28 de tone de carne

O alta problema produsa de pasarile infestate a fost, dupa eutanasiere, incinerarea cadavrelor. Eugen Rogoz, directorul unei firme de specialitate, ne-a explicat: „Incineram zilnic si preluam deseuri de origine animala. Luni a fost ultima zi cand am preluat pasari moarte de la Codlea. Vreo 500 de bucati, nu mai mult. Momentul de varf a fost la sfarsitul saptamanii trecute. Vreo 28 de tone am ars”, ne-a declarat directorul societatii.
Locuitorii din zona s-au resemnat cu ideea ca gripa aviara le-a cam stricat afacerile. „Nici turisti nu mai gasesti in Brasov. Pensiunile sunt aproape goale, le e frica tuturor de gripa”, spune cu naduf un proprietar de pensiune care si-a vazut in ultima saptamana mica afacere la pamant.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...

Impact între un microbuz și un autobuz, în Gorj. Zece persoane au fost rănite

În aceasta dimineață la ora 5.50, polițiștii au fost sesizați prin apelul 112, cu privire la faptul că, în comuna Runcu, sat Răchiți, din...

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă