Consiliul National de Studiere a Arhivelor Securitatii (CNSAS) a semnat la Berlin, din partea Romaniei, un parteneriat cu organismele similare din alte sase state foste comuniste din Europa de Est, scopul comun fiind acela de creare a unei "retele" care sa sustina accesul persoanelor la propriile dosare si sa faciliteze cercetarea istorica. Semnatarele sunt institutele german (pentru fosta RDG), ungar, bulgar, polonez, ceh, slovac si roman.
Sub denumirea de Reteaua europeana pentru organisme oficiale insarcinate cu arhivele fostei politii secrete, noua entitate va avea un grup de coordonare care se va ocupa, printre altele, si cu organizarea unei conferinte anuale. Semnatarele parteneriatului isi propun sa permita cetatenilor care au fost urmariti in mai multe tari comuniste sa aiba acces la intregul lor dosar adresandu-se unui singur interlocutor. "Noi stam destul de bine la acest capitol, pentru ca avem deja opt ani de experienta, spre deosebire de bulgari, care abia acum au infiintat organismul care sa se ocupe de arhivele fostei politii politice", ne-a declarat presedintele CNSAS, Ladislau Csendes, cel care a semnat din partea Romaniei.
"Fiecare dintre cele sapte institute va desemna doua-trei persoane care sa faca parte din aceasta comisie, iar de organizare se vor ocupa, prin rotatie la un an, toate membrele retelei. Prima va fi Germania, iar in 2010 va fi Polonia", ne-a explicat Csendes. Grupul de coordonare va trebui sa fie "un loc pentru schimbul de informatii, fie ca este vorba despre arhive, reglementari juridice, activitate de pedagogie istorico-politica si cercetare", se precizeaza in documentul semnat de reprezentantii celor sapte institutii.
Claudiu Secasiu, membru in Colegiul CNSAS, a declarat ieri ca, prin crearea retelei, se doreste educarea publicului cu privire la evenimentele petrecute in regimul comunist, "pentru ca faptele din trecut sa nu se mai repete". Csendes spera ca parteneriatul sa fie sprijinit de UE: "Ar fi bine sa intre sub umbrela Parlamentului European, mai ales ca documentul s-a semnat, simbolic, in cladirea supranumita «Casa Europei», care este reprezentanta Comisiei Europene la Berlin".
Secasiu spune ca nu se asteapta la desconspirari, ci mai degraba la cunoasterea istoriei si educarea publicului cu privire la regimul comunist: "Probabil va exista un site cu proiectele comune ale celor sapte tari, se vor organiza expozitii, prelegeri in scoli. Uniti, putem sa convingem de importanta acestor studii".
Infiintarea acestei retele va face auzita in Europa vocea celor care se ocupa de aceste dosare, a declarat pentru AFP sefa institutului german pentru arhivele STASI, Marianne Birthler.
» Prima etapa: arhivarea standardizata
In prima faza, comisia formata din membri din fiecare tara se va ocupa de cadrul legislativ care sa faciliteze atingerea scopurilor parteneriatului, apoi, spune Csendes, trebuie standardizat modul de arhivare a informatiilor din dosare, pe tipuri de documente. Aceasta etapa este importanta pentru ca cele sapte state semnatare au avut sau au inca abordari diferite pentru gestionarea acestor arhive, iar prin proaspatul parteneriat spera sa-si imbogateasca reciproc performantele, impartasindu-si experientele in materie. O asemenea cooperare pare cu atat mai utila cu cat dictaturile comuniste din Europa de Est "colaborau in mod intens, faceau schimb de experienta, de metode, de contacte", a spus reprezentantul Ungariei, Gergö Bendeguz Cseh, citat de AFP.