O mare parte dintre cele 40 de nume aflate pe lista acuzaţilor în dosarul de subminare a ecnomiei naţionale în care este implicat miliardarul Ioan Niculae au fost vehiculate de presă ca aflându-se în spatele unor afaceri dubioase, prin care au luat bani de la Romgaz pentru profitul propriilor firme sau firmelor unor apropiaţi. O scurtă căutare prin anchetele de presă scoate de asemenea la iveală nepotisme, salarii umflate şi implicare politcă.
Adrian Piteiu
Numit în funcţia de director general al Romgaz la începutul lui 2009, Piteiu este şi vicepreşedinte al PDL Mediaş şi PDL Sibiu. De altfel, timp de un an, a fost şi membru al Camerei Deputaţilor. Piteiu s-a asociat cu omul de afaceri Mircea Mureşan, ale cărui firme au câştigat licitaţii de 26 milioane de euro de la Romgaz. Directorul Romgaz este de asemenea asociat la firmele omului de afaceri Gheorghe Calburean, Dafora SA şi Condmag SA, care au câştigat contracte de peste 100 milioane de dolari de la compania de stat, relata în 2008 Evenimentul Zilei.
Francisc Toth
Directorul adjunct al Romgaz şi fost director general, Toth a fost unul dintre cei cinci acţionari ai firmei Workover SA, specializată exact în operaţiuni pe care le făcea şi Romgaz: servicii anexe extracţiei petrolului şi gazelor naturale. Firma nu a devenit însă operaţională, iar Toth s-a retras după ce a fost luat la întrebări de jurnalişti în legătură cu această companie.
Dan Victor Alesandru
Numit în 2005 în funcţia de secretar de stat în Ministerul Economiei diin partea PUR (actualul Partid Conservator), Alesandru a coordonat activitatea Departamentului Politici Energetice din cadrul ministerului.A fost demis în acelaşi an de către fostul premier Călin Popescu Tăriceanu. România liberă a relatat cum firma la care Alesandru era director, SC Vital Gaz SA, a primit un contract de la Romgaz cu trei zile înainte ca oficialul să devină secretar de stat. Valoarea contractului: 9,3 miliarde de lei vechi. Numele lui Alesandru apare şi în dosarul privatizărilor strategice în care au fost trimişi în judecată Stamen Stancev, Dorinel Mucea şi Radu Donciu, aminteşte HotNews.
Alpar Kramer
Fost director comercial al Romgaz, Kramer este membru UDMR. El a fost şi administrator la societatea Softgaz SA, care se afla atunci în lichidare. În 2008, Alpar Kramer a avut un venit de peste 119.000 de lei, iar în 2010 Kramer primea 22.032 ron/luna. În 2011, este remunerat cu 223.530 de lei pe an, 18.627 de lei pe lună. În 2008 a candidat la alegerile parlamentare din partea UDMR.
Eugen Mitea
Fost viceprimar al Sibiului, fost director general al Societăţii Naţionale de Transport a Gazelor Naturale Transgaz S.A. Mediaş şi fost preşedinte al PNL Sibiu, Mitea a fost director adjunct al Romgaz între 2007 şi 2008. Potrivit unor relatări din presă, Mitea ar fi fost acţionar la companiile Prospecţiuni” Bucureşti şi Dafora Mediaş, companii care au câştigat sume importante din contractele cu Romgaz.
Nicolae Stavra şi Stancu Lucian Adrian
Fost şef al serviciului producţie al Romgaz, Strava a fost acuzat, alături de Stancu, director de producţie al societăţii, că au ajutat la prejudicierea companiei cu peste 1.000 de miliarde de lei vechi prin intermediul companiei Depomureş, potrivit presei locale.
Lucia Ionaşcu
Şefa Direcţiei Financiar Contabile a Romgaz a fost, potrivit reporteri.ro. şi administrator la combinatul chimic GHCL Upsom Romania, un client important al Romgaz.
Eugen Georgescu
În prezent vicepreşedinte ANRE, Georgescu a avut mai multe funcţii de conducere în cadrul autorităţii. În iunie 2009, când ocupa funcţia de preşedinte al instituţiei, a fost unul dintre semnatarii ordonanţei de urgenţă privind acordarea unor facilităţi la achiziţionarea gazelor, prin care Niculae a primit gaze la un preţ mai bun.
Francisc Antal
Printre firmele conduse de diectori ai Romzag şi rude ale acestora care au încheiat contracte avantajoase cu compania de stat se află şi Aprov Mediaş, în al cărei consiliu de administraţie se află şi directorul juridic al Romgaz, Francisc Antal.
Marius Veza
Şef al Departamentului Economic al Romgaz, Veza este acţionar la Prudent Consulting, o care se ocupă exact cu ceea ce face direcţia pe care o conduce: servicii de înregistrare a operaţiunilor comerciale pentru firme, examinarea conturilor şi certificarea corectivitatii lor, servicii de revizii contabile şi financiare. În 2010, Veza a avut un venit de 214.223 de lei de la Romgaz.
Tudor Ştefan
Fost secretar de stat în Ministerul Economiei, fost director general al SC Electrica SA. A mai fost cercetat într-un dosar penal deschis în 2001 pentru prejudicierea acestei din urmă companii cu 7,5 milioane de dolari, potrivit ziarului Curentul. De asemenea, România liberă a relatat în 2006 că Tudor Şerban a fost acuzat de Corpul de Control al Ministerului Industriei că a provocat Electrica o pagubă de 35 de milioane de euro prin încheierea unui contract păgubos între compania de energie şi combinatul siderurgic din Reşiţa. După acest control, Tudor Şerban a fost demis din funcţia de director general, dar numit tot la Electrica ca director general adjunct. De asemeena, România liberă a scris că Tudor Şerban a stat în spatele unei achiziţii controversate, în urma căreia societatea de stat a plătit 37 de miliarde de lei vechi pe un un conac deţinut de afaceristul băcăuan Corneliu Iacubov, care-l cumpărase la rândul său cu numai 11 milioane de lei vechi.
continuare în pagina 2
Ioana Apan
Preşedinte al Consiliului de Administraţie al Romgaz şi secretar general adjunct în Ministerul Economiei. Din 2006 încoace, a fost numit în fiecare an la conducerea unora dintre cele mai mari companii de stat, potrivit Hotnews. Fostul ministru Codruţ Sereş a desemnat-o în 2007 administrator la patru companii de producere a energiei electrice, deşi ea este de profesie jurist.
Monica Mitu
Ffost consilier al lui Adrian Videanu, pe vremea când acesta a fost ministru al Economiei, şi membru în Adunarea Generală a Acţionarilor Romgaz din 2009. Ea este considerată, de altfel, o apropiată a lui Videanu, cu care a şi fost implicată într-un dosar privind prejudicierea Primăriei Capitalei. Astfel, Adrian Videanu şi consiliera sa au fost acuzaţi că, alături de alte nouă persoane, ar fi fost complici la achiziţionarea la suprapreţ al unui terene în comuna giurgiuveană Mihăileşti, pentru un adăpost al câinilor vagabonzi. În cele din urmă, aceştia au fost exoneraţi de plata unor despăgubiri de 4,5 milioane de lei.
Salarii nesimţite pentru acuzaţii din dosarul Niculae
O parte dintre persoanele urmărite penal în dosarul de subminare a economiei naţionale în care este implicat miliardarul Ioan Niculae s-au remarcat prin salariile enorme pe care le-au primit lunar de la compania de stat Romgaz:
– Lucian Stancu a câştigat şi 29.000 de lei (aproximativ 7.000 de euro), potrivit Adevărul;
– Kramer Alpar – 22.000 de lei/lună, potrivit Monitorul de Sibiu;
– Toth Francisc – 21.900 de lei/lună;
– Marius Veza – 18.000 de lei/lună;
– Gheorghe Dîmbean – 16.000 de lei/lună.