6.4 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăSpecialCine deţine cheia referendumului

Cine deţine cheia referendumului

Strategiile de demobilizare, respectiv mobili-za-re, a românilor la vot, folosite de tabăra preşe-din-telui, respectiv a USL, într-o perioadă în care românii sunt mai preocupaţi de concedii, sunt
principalii factori care vor decide soarta referen-dumului pentru demiterea lui Traian Băsescu.

„Eu vara asta nu votez”, transmit mulţi utilizatori ai reţelei Facebook, înregimentaţi politic sau nu. Anunţul, o extensie a sloganului PDL „Vara asta se poartă alb” – destinat campaniei de susţinere a preşedintelui Traian Băsescu – vine după ce premierul Victor Ponta a promis, după discuţii la Bruxelles, că referendumul va fi valid numai dacă se vor prezenta la vot 50 la sută plus 1 dintre românii înscrişi pe listele electorale.

Astfel, dacă nu vor veni la vot 9.154.307 persoane, referendumul nu va fi validat şi preşe-dintele va rămâne la Cotroceni. Trei factori vor decide soarta acestui vot, spun sociologii contactaţi de „România liberă”: mobilizarea USL, strategia adoptată de PDL şi data referendumului.

Ce tactică vor aplica preşedintele şi tabăra sa?

„Sunt convins că românii nu vor participa la acest gen de a face politică necinstit al USL”, a spus preşedintele Traian Băsescu în timpul primului său discurs din campania pentru referendum. Cuvintele sale pot fi interpretate ca o recomandare pentru susţinătorii săi de a nu mearge la vot.

„Analiza de conţinut a textului arată că a spus de trei ori «nu vor participa». Avem deja mesaje pe online, în zona canalelor apropiate dânsului, că mai bine stăm la mare şi bem bere decât să mergem la vot”, spune directorul executiv al Companiei de Cercetare Sociologică şi Branding (CCSB), Mirel Palada.

Sociologul crede că tabăra preşedintelui are două variante. Fie mobilizează electoratul cu riscul de a contribui astfel la atingerea pragului de validare a referendmului, fie îi spune să stea acasă. Palada crede că grupul lui Băsescu va alege varianta a doua, deoarece este mai sigură.

Cât de bine se va mobiliza aparatul USL?

USL trebuie să depună eforturi remarcabile, spune Mirel Palada, pentru a reuşi să compenseze corpul electoral care va fi ţinut acasă de tabăra cealaltă: „Vom avea un 50 la sută plus 1 foarte timid în cazul în care USL se mobilizează exemplar, supraomeneşte, şi o variantă de 40-45 la sută, în cazul că efortul USL va fi doar unul obişnuit.”

„Mobilizare” este cuvântul-cheie al acestui referendum şi în opinia sociologului Cătălin Stoica: „Să nu uităm că la locale au fost peste 50 la sută dintre cei cu drept de vot. Se joacă încă referendumul, totul va depinde de mobilizarea la vot a cetăţenilor, de o parte şi de alta a celor aflaţi în competiţie”. 

Câţi români vor fi în concediu şi cu cine ar vota ei?

Anul trecut, de-a lungul întregii luni iulie, un milion de români au plecat în concediu în străinătate, potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Cifra se referă la toţi cei care au trecut graniţa, cumulat, în toate cele 31 de zile ale lunii.

„Lunile iulie şi august sunt de concediu. Dar cei mai mulţi care pleacă în vacanţă sunt din tabăra lui Traian Băsescu. Un electorat cu resurse materiale ceva mai mari, spre deosebire de celălalt electorat, România mare şi tăcută, mai săracă, mai disciplinată, şi care votează mai degrabă cu stânga. Părerea mea este că cei care pleacă în vacanţă oricum n-ar fi venit la vot”, spune sociologul Mirel Palada.

Şi directorul CURS crede că nu trebuie trecut cu vederea momentul referendumului şi tabăra din care fac parte: „Cei care încă pleacă în concediu sunt din aşa-numita clasă mijlocie, segmentul de sus al acestei clase, cu venituri medii şi peste medii, şi ar fi mai degrabă susţinătorii lui Traian Băsescu şi ai PDL. Susţinătorii PSD sunt cu precădere din mediul rural, pensionari, persoane vârstnice, casnice; acestea nu prea au unde să se ducă vara, că n-au cu ce.” 

Sondaj IMAS de pe 8 iulie: 80% prezenţă la vot

Un sondaj realizat de IMAS la începutul lunii iulie arată că 79,8% dintre românii cu drept de vot intenţionează să se prezinte la urne, iar dintre aceştia 64% ar vota în favoarea demiterii lui Traian Băsescu. Sondajul a fost realizat prin telefon, pe un eşantion de 1.000 de persoane, în perioada 5-7 iulie 2012.

Alegătorii pot vota în orice localitate

La referendum se poate vota la orice urnă, din orice localitate a ţării, a declarat pentru „România liberă” purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Marius Militaru.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă