7.7 C
București
miercuri, 18 decembrie 2024
AcasăSpecialCine a fost Dinu Patriciu, românul care a pierdut 3 miliarde de...

Cine a fost Dinu Patriciu, românul care a pierdut 3 miliarde de dolari în șase ani. GALERIE FOTO

DINU PATRICIU, cel care a fost din 2007 până în 2011 cel mai bogat român, a MURIT ieri, la Londra, din cauza unor complicații care au apărut după transplantul de ficat pe care l-a suferit anul trecut, după cum a anunțat medicul său curant. Ultimul deceniu de viață al miliardarului a fost marcat de numeroase controverse, printre care și cea a surprinzătorului său faliment.

Astfel, dacă în 2007 Dinu Patriciu anunța că deține o avere de circa 3,3 miliarde de dolari, în 2013, revista Forbes România, aflată până la un punct în proprietatea sa, calcula că liberalul mai rămăsese cu doar 190 de milioane de euro.

Averea uriașă a lui Dinu Patriciu, care se lăuda că a fost primul român ce a înființat o societate comercială după căderea regimului comunist, a provenit în special din afacerile cu produse petroliere pe care le-a desfășurat prin Rompetrol, o companie pe care a cumpărat-o în 1998 și al cărei principal activ a devenit, din 2001, rafinăria Petromidia. 

Citește ultimul interviu acordat de Dinu Patriciu ziarului România liberă

De altfel, chiar privatizarea Petromidia a fost subiectul unor controverse, presa centrală relatând faptul că omul de afaceri a beneficiat de facilităţi secrete la plata acţiunilor şi de scutiri la obligaţiile către stat atunci când a cumpărat rafinăria de lângă Năvodari. Așa se face că, de exemplu, deși se angajase să achite datoriile istorice ale Petromidia, de circa 400 milioane de dolari, în cele din urmă statul a acceptat mai multe reeșalonări, astfel încât restanțele nu sunt plătite nici până în prezent, deși între timp Rompetrol a fost achiziționată de o companie de profil din Kazahstanului.  În schimb, vânzarea a 75% din "perla coroanei" imperiului lui Patriciu către KazMunayGaz pentru 2,7 miliarde de dolari, în 2007, a fost cea care l-a propulsat în poziția de cel mai bogat român. Doi ani mai târziu, acesta a vândut și restul participației sale la Rompetrol acelorași kazahi.

Reținut în arest 40 de ore

DINU PATRICIU a fost implicat și în viața politică, fiind membru fondator, după 1990, al Partidului Național Liberal. De asemenea, a fost deputat, pentru trei mandate. În 2003, s-a retras din Parlament, pentru că o nouă lege nu mai permitea politicienilor să fie și implicați în afaceri. Prin urmare, Dinu Patriciu a ales afacerile, dar a continuat să cocheteze cu politica, în 2004 fiind acuzat de Traian Băsescu că a fost cel care s-a opus alianței dintre Partidul Democrat și Partidul Național Liberal, care a câștigat alegerile. 

Momentul său de cumpănă a fost în 2005, când procurorii l-au reținut și a stat închis pentru 40 de ore, pentru mai multe infracțiuni, printre care manipularea pieței de capital. Potrivit anchetatorilor, în calitatea sa de administrator la Rompetrol, Dinu Patriciu și-a  însușit, în mod repetat între 1999 –2001, suma de 85 milioane USD care se cuvenea, de fapt, bugetului de stat.

Omul de afaceri ar fi încercat să piardă urma banilor prin încheierea de contracte de cesiune de creanțe și împrumut între firmele din cadrului grupului Rompetrol, arată Hotnews. De asemenea, în același dosar, Patriciu era acuzat că, în calitate de reprezentant al grupului Rompetrol, a  organizat și coordonat operațiunile de tranzacționare a acțiunilor emise de SC Rompetrol Rafinare SA prin intermediul unor conturi aparținând unor persoane fizice sau juridice controlate de grupul de firme Rompetrol, în scopul influențării și menținerii unui nivel artificial al prețului.

La 8 septembrie 2006, DINU PATRICIU a fost trimis în judecată, alături de alte 11 persoane, pentru delapidare, spălare de bani, asociere pentru săvârșirea de infracțiuni, manipularea pieței prin tranzacții sau ordine de tranzacționare,  dezvăluire de informații privilegiate, spălare de bani, inițiere sau constituire a unui grup infracțional organizat. Procesul nu s-a încheiat nici până în prezent, în 2012 Dinu Patriciu fiind achitat în primă instanță.

Falimentele lui Dinu Patriciu

Însă cele mai multe scandaluri au fost provocate de investițiile ce s-au dovedit neinspirate și pe care le-a făcut cu banii obținuți din vânzarea Rompetrol. Astfel, Dinu Patriciu a deschis în 2010 un lanț de magazine sub sigla Mic.ro, care însă a înregistrat un faliment răsunător după numai doi ani de funcționare, lăsând în urmă peste 700 de companii sau persoane fizice și peste 5.000 de angajați care se luptau să-și recupereze banii.

Ulterior, și lanțul său de case de pariuri, BetCafe Arena, a întâmpinat probleme financiare mari, astfel încât mumai în 2012, 10 firme au cerut insolvența cu același scop de a mai recupera din datoriile acumulate de fostul patron al cotidianului Adevarul. În fine, Dinu Patriciu s-a văzut nevoit să vândă și trustul Adevărul Holding, după ce investise circa 80 de milioane de euro în această companie media, tocmai pentru că datoriile ajunseseră foarte mari.

De altfel, situația sa financiară devenise atât de rea, încât presa a relatat că anul trecut, după ce a fost supus unei operații de transplant de ficat, într-o clinică din Milano, ar fi dispărut fără să mai achite costurile spitalizării. Ulterior, nici judecătorii din procesul privind manipularea pieței de capital nu au mai reușit să-l găsească pe Dinu Patriciu, dispărut complet din viața publică.

Ultimul scandal din viața miliardarului a fost divorțul pe care l-a cerut față de soția sa. Deși Dinu Patriciu a susținut prin avocați că mai are doar 190 de milioane de euro, nevasta sa a cerut la partaj suma de 1,1 miliarde de euro.

Mai avea o afacere care mergea

Singura afacere a lui Dinu Patriciu care mai funcționează este o bancă din Georgia în care era acționar și care a devenit a treia cea mai mare bancă din această țară, potrivit revistei Capital. La momentul intrării lui Patriciu în acţionariat, banca era pe locul al şaptelea. 

Cele mai citite

Dominic Fritz nu vrea ca Iohannis să-l numească tot pe Ciolacu premier

Vicepreşedintele USR Dominic Fritz afirmă că nu s-a discutat, la întâlnirile dintre partidele pro-europene la care el a fost prezent, despre ideea ca Marcel...

Creștere în comerțul auto și moto: Cifra de afaceri a urcat cu 2,4% în primele zece luni ale anului

Creșterea este susținută, în principal, de avansul înregistrat în comerțul cu motociclete, comerțul cu piese și accesorii auto și comerțul cu autovehicule Volumul cifrei de...

Paradoxul cărbunelui: Cererea mondială va atinge noi recorduri până în 2027, în ciuda eforturilor climatice

Prognoza vine în contradicție cu estimările anterioare, care indicau un declin semnificativ al cererii în acest deceniu Cererea globală de cărbune va continua să crească,...
Ultima oră
Pe aceeași temă