2 C
București
duminică, 29 decembrie 2024
AcasăSpecialUPDATE. VIDEO. Senatorul Tudor Chiuariu, sub control judiciar. Fostul ministru al Justiției...

UPDATE. VIDEO. Senatorul Tudor Chiuariu, sub control judiciar. Fostul ministru al Justiției a cerut 2,5 mil. euro în dosarul retrocedărilor în care e arestat Hrebenciuc. Liderul PNL, Alina Gorghiu, îi cere demisia

UPDATE 17.17 (duminică): Liderul PNL Alina Gorghiu i-a dat termen senatorului Tudor Chiuariu să îşi dea demisia din PNL, până pe 23 ianuarie, când va avea loc prima şedinţă din 2015 a formaţiunii, în caz contrar, urmând a solicita excluderea acestuia din partid, au declarat surse din partid, citate de Mediafax.

Potrivit surselor citate, reacţia Alinei Gorghiu vine în urma anunţului DNA de punere sub control judiciar a lui Tudor Chiuariu, pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, după ce ar fi stabilit să primească 2,5 milioane euro, pentru intervenţii privind retrocedarea în cazul lui Sturdza, banii fiind disimulaţi prin încheierea unui contract de asistenţă juridică.

Prima ședință din 2015 a Biroului Politic Naţional al partidului va avea loc în 23 ianuarie, la Iași, unde sunt așteptați liderii formațiuni pentru a participa la manifestările dedicate Zilei Unirii.

––

Senatorul Tudor Chiuariu este acuzat de procurorii anticorupție din Brașov că a pretins 2,5 milioane de euro pentru a-l ajuta, prin intermediari,  pe Gheorghe  Paltin Sturdza să obțină retrocedarea a peste 43.000 de hectare de păduri, în valoare de peste 303 de milioane de euro. Senatorul are calitatea de inculpat, fiind acuzat de trafic de influență, spălare de bani si aderare la grup infracțional organizat și a fost pus sub control judiciar.

În acest dosar au fost arestați deja deputații PSD Viorel Hrebenciuc și Ion Adam, iar senatorul Ilie Sârbu este urmărit penal. De asemenea, este arestat la domiciliu un judecător (Lorand Andras Ordog de la Tribunalul Covasna), iar mai multe persoane au fost inculpate, între care si Hrebenciuc jr ( aflat acum în arest la domiciliu). 

Această nouă inculpare a lui Chiuariu poate fi considerată recidivă deoarece senatorul a fost condamnat definitiv la trei ani și jumătate închisoare cu suspendare în dosarul "Poșta" ( prejudiciu 8,6 milioane de euro). Cu toate că a fost condamnat definitiv, Chiuariu nu a fost obligat să părăsească Parlamentul deoarece legislația nu conține această prevedere. Mai grav, el face parte și din comisia juridică a Senatului. În plus, este profesor la centrul de perfecționare al avocaților stagiari și are și calitatea de avocat ( nu a fost exclus din barou deși e condamnat definitiv). Se pune întrebarea legitimă: ce îi poate învăța pe stagiari un fost ministru al Justiției condamnat definitiv pentru corupție?

Dacă Tudor Chiuariu va fi condamnat, el va intra în pușcărie și va executa și pedeapsa de trei ani și jumătate din dosarul "Poșta".

Disimularea celor 2,5 milioane de euro într-un contract de consultanță juridică îi poate aduce 10 ani de pușcărie 

Chiuariu s-ar fi angajat să facă trafic de influență la prefectul județului Bacău, pe raza căruia se aflau pădurile revendicate. Suma de 2.500.000 de euro urma să fie disimulată printr-un contract de consultanță juridică încheiat cu doi intermediari, Ion Varga și Daniel Călugăru. Acuzația principală ar fi de spălare de bani. Senatorul are calitatea de inculpat și a fost pus sub control judiciar.

Potrivit DNA-Serviciul teritorial Braşov " procurorii au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar, pe o durată de 30 de zile, începând de la data 10 ianuarie 2015 până la data de 08 februarie 2015 inclusiv, faţă de inculpatul CHIUARIU TUDOR-ALEXANDRU, senator în Parlamentul României, în cauză rezultând suspiciunea rezonabilă că acesta a săvârşit infracţiunile de: trafic de influență, spălare de bani și aderare la un grup infracțional organizat"

Procurorii susțin că, în contextul demersurilor infracţionale depuse pentru retrocedarea unor mari suprafeţe de teren forestier către inculpatul Sturdza Paltin Gheorghe, "în luna noiembrie 2012 inculpaţii Varga Ioan Gheorghe şi Călugăr Daniel Constantin s-au înţeles cu inculpatul Chiuariu Tudor să primească suma de 2.500.000 de EUROpentru a interveni pe lângă funcţionarii publici ai Comisiei Judeţene de aplicare a legilor fondului funciar din cadrul Instituţiei Prefectului Judeţului Bacău, RNP Romsilva – Direcţiei Silvice Bacău şi OCPI Bacău, cu scopul de a-i determina pe aceştia fie să urgenteze, fie să să-şi îndeplinească în mod defectuos ( spre exemplu, să nu exercite acţiuni în justiţie, căi de atac) atribuţiile de serviciu privind punerea în executare a unei decizii a Tribunalului Covasna".
Această decizie avea ca obiect reconstituirea dreptului de proprietate asupra unei suprafeţe de 43.227 ha teren forestier ce a aparţinut fostului Domeniu Ghica-Comăneşti.
Ulterior, "cumpărarea de influenţă a fost disimulată prin încheierea unui contract de asistenţă juridică încheiat cu inculpatul Chiuariu Tudor, potrivit căruia suma de 2.000.000 de euro urma a fi plătită cu titlu de onorariu fix şi suma de 500.000 de euro cu titlu de onorariu de succes la data predării titlurilor de proprietate".

Prin cooptarea inculpatului Chiuariu Tudor în interiorul grupului infracţional organizat, acesta a dobândit şi asumat un rol esenţial, în sensul că, sub coordonarea inculpaţilor Adam Ioan ( deputat PSD, arestat) şi Paltin Gheorghe Sturdza( solicitantul retrocedării, arestat), şi-a folosit influenţa politică dată de calitatea de parlamentar şi fost ministru al Justiţiei, pentru a interveni pe lângă funcţionarii publici din cadrul Instituţiei Prefectului Judeţului Bacău, OCPI Bacău, Direcţia Silvică Bacău, în scopul urgentării punerii în executare a deciziei Tribunalului Covasna, care, prin hotărâre definitivă și executorie,  a dispus restituirea celor peste 43.000 de hectare de pădure. Precizăm că până la instanța de la Tribunalul Covasna, toate instanțele au respins punerea în posesie, considerând solicitarea nelegală. Dintre judecătorii care au decis retrocedarea, unul se află în arest la domiciliu. 

 ––––––

 În dosarul retrocedării a peste 43.000 de hectare de pădure în județul Bacău au fost arestați deputații PSD Viorel Hrebenciuc și Ion Adam, iar senatorul Ilie Sârbu este urmărit penal. De asemenea, este arestat la domiciliu un judecător (Lorand Andras Ordog de la Tribunalul Covasna), iar mai multe persoane au fost inculpate, între care si Hrebenciuc jr ( aflat acum în arest la domiciliu). 

Tudor Chiuariu, ex-ministru al Justiției, calitate în care a săvârșit fapte de corupție și  a fost condamnat la trei ani și șase luni cu suspendare în dosarul "Poșta", are din nou mari probleme cu DNA.

El a fost audiat sâmbătă, la ora 11.00,  la filiala DNA din Brașov, unde a fost înștiințat că e urmărit penal și că față de el s-a dispus controlul judiciar, măsură preventivă care, între altele, limitează libertatea de mișcare ( nu are voie să părăsească țara). Chiuariu fusese citat la audieri pentru ziua de luni, dar senatorul a preferat să fie audiat sâmbătă, cel mai probabil pentru a nu atrage atenția presei asupra sa.

Premierul Ponta și senatorul senatorul Chiuariu apar în stenograme ca susținători ai unui amendament la Codul Silvic

Numele lui Chiuariu apare și în interceptările din dosar, alături de numele premierului Victor Ponta, în contextul în care urmau să se promoveze amendamente la  Codul Silvic. Senatorul Chiuariu ar fi susținut amendamentele la Codul Silvic, amendamente  propuse de premierul Victor Ponta, după cum ar rezulta din interceptări.

 Înregistrările au fost făcute la un hotel de lux din Capitală de către Gheorghe Paltin Sturdza, cel care a revendicat pădurile.  Interceptările au fost găsite în timpul percheziţiilor din apartamentul lui Gheorghe Paltin Sturza.

La întâlnirea unde s-au făcut  interceptările au participat Gheorghe Paltin Sturza și deputații Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam. Hrebenciuc ar fi fost nemulțumit că senatorul Chiuariu  se implicase în acest dosar de retrocedări  în calitate de avocat ( le făcea concurență?!).

Hrebenciuc:… zice, vedeți că Chiuariu a băgat un amendament că să se dea din pădurile statului înapoi așa…

Adam: Da, este, este.

Hrebenciuc: A spus el. Și zic: Bine, mă! Uite, mă ocup de amendamentul ăla la lege. L-am sunat azi dimineață, zic: „Băi, nu s-a putut face nimic cu amendamentul ăla pentru că ăla era a lui Ponta”, ceea ce era corect.

Sturdza: Nu era a lui Chiuariu?

Hrebenciuc: Nu, nu. Victor i-a zis. M-am… am mers să văd. Și Victor a fost, deci nu domn’le, mergi… am zis e corect, acuma ce mai…

Sturdza: Deci rămâne amendamentul?

Hrebenciuc: Nu, a rămas. Nu amendam… ăăă… se dă din păduri statului, uitați cum a apărut legea.

Adam: A rămas măi, sigur…

Hrebenciuc: Deci legea ajută perfect și, încă odată vă spun, Victor a fost autorul, nu Chiuariu.

Adam: A fost de acord, că s-a propus…

Hrebenciuc: Deci am mers, nici n-a discutat Victor chestia asta. Și vă spun că am discutat-o doar și cu Victor, și cu Băeșu, că e…

Adam: S-a propus… s-a propus și de la Ministerul Justiției treaba asta.

Hrebenciuc: Nu știu de ce a propus.

Adam: Și el a fost de acord. Eu știu eu, știu eu.

Hrebenciuc: Nu știu, mă. Eu spun că am vorbit cu Băeșu care e… na, e omul meu, așa, la ANRP, și mi-a… și cu Victor. Prima dată mi-a zis George, că zice: „Domn’le, nu”, Victor a insistat, dar am vorbit și cu Victor, și asta a fost. Deci… și i-am zis lui Ghelase că… îi promisesem că mă ocup de amendament. Eu vă spun toată discuția mea cu el și profilul psihologic cum este, știți. Deci vă garantez fără nici un fel de problemă…

Adam: Da, da. Ăla e….

Hrebenciuc: Nu știu ce a făcut, că avea până la 31 martie, că eu am pățit următoarea chestiune. Venea Chiuariu la mine acasă, la Slănic-Moldova, dar eu nu l-am întrebat ce caută acolo. Păi da’ e, era cu primarul, n-aveam nicio problemă cu el. Ca acuma, eu să-mi dau seama că ei, de fapt, umblau pentru… Varga avea de dvs. … ăăă… hârtie, și eu nu mai înțelegeam nimica.

Sturdza: Dar au încheiat raporturile"

Ce personaje importante mai apar în dosar

În dosar apar și alte personaje importante precum generalul (r) Dumitru Iliescu, fost șef al SPP și fost consilier al lui Ion Iliescu ( dădea informații despre cine e interceptat în dosar deoarece avea o cârtiță în DNA), fostul ministru al Mediului Attila Korodi, trei avocați, trei judecători,  Adam Crăciunescu ( șeful Romsilva), alți înalți funcționari publici, precum și samsari de terenuri ca Dan Bengescu ( arestat). 

Pentru sforile pe care le trăgea, Viorel Hrebenciuc  s-ar fi ales cu 12.000 de hectare de pădure. 

Hrebenciuc despre Ilie Sârbu, socrul premierului Ponta: "Acuma să-l folosesc pe Ilie Sârbu. Să-l calce pe cap...?…"

Potrivit documentelor DNA "(…)Pentru punerea în posesie și apoi valorificarea prin vânzare a pădurii, constatând că inculpatul Adam Craciunescu (șeful Romsilva-nn) nu a dat curs solicitarii, inculpatului Hrebenciuc Viorel discută cu inculpatul Bengescu Dan Costin (interceptare în mediu ambiental din data de 13 august 2014) despre acțiunile pe care trebuie să le întreprindă în viitorul imediat apropiat pentru a-l determina pe Craciunescu ( șeful "Romsilva- nn) să execute ordinele date".

In aceasta discuție în registrată, Hrebenciuc propune să se facă presiuni asupra șefului "Romsilva" prin intermediul senatorului  Sârbu Ilie, socrul premierului României. DNA a început urmărirea penală față de senatorul PSD Ilie Sârbu. 

Viorel Hrebenciuc: Acuma să-l folosesc pe Ilie Sârbu. Să-l calce pe cap…?…

In același context, discutând despre punerea în posesie asupra terenurilor din comuna Brusturoasa, Hrebenciuc Viorel i-a spus lui Bengescu Dan Costin: "pot face presiuni pe ăia acolo că nu stiu ce, merge în ședintă peste ei".

Viorel Hrebenciuc: Eu mâine după-amiază, la 4 jumătate, vorbesc înca o dată la Bacău, să vad daca au primit vreun semnal. Si dacă n-au primit, te trimit la Crăciunescu, sa-i spuna Crăciunescu că știe că ai avut o discutie și-i spune exact ce are de făcut. Ai înteles? 

Dan Bengescu: Da.

Viorel Hrebenciuc: Adică, o lucram…

Dan Bengescu: Așa.

Viorel Hrebenciuc: Asa.

Dan Bengescu: Haideți să vă spun ? Gata, deci n-a promis nimic, a zis că-mi rezolva ei. Si săptamâna trecuta l-a sunat Sorin …?… dă-i drumul înainte, nu-ți mai contesta nimic

Viorel Hrebenciuc: …?… sau cum?

Dan Bengescu: Ai ințeles? Nu-ți mai contesta, stai linistit. Ne ocupam de tot. Și de Sibiu, ne ocupam noi tot".

Dacă nu respectă condițiile impuse de controlul judiciar, Chiuariu riscă să fie arestat

DNA îi atrage atenția senatorului Tudor Chiuariu că dacă nu respectă condițiile impuse de măsura preeventivă a controlui judiciar riscă să fie arestat preventiv.Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul CHIUARIU TUDOR-ALEXANDRU trebuie să respecte următoarele obligaţii: să se prezinte la organul de cercetare penală ori de câte ori e chemat; să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinței, să se prezinte la organul de Poliție desemnat cu supravegherea sa , conform programului stabilit cu seful poliției de pe raza sa de domiciliu sau ori de câte ori este chemat, să nupărăsească teritoriul României decât cu încuviințarea procurorului, să nu dețină arme.

Probele care susțin inculparea lui Chiuariu ar fi atât documente, cât și interceptări realizate de Paltin Sturdza și de către SRI, precum și denunțuri, spun surse judiciare.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/play’;document.write(”);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayerhtml_big/a912cc4b687491d6e4089e0844bf3ccf/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));

Cele mai citite

Federația Sanitas: Guvernul a acceptat parțial solicitările sindicale; sporurile pentru weekend și sărbători legale, menținute în 2025

Reprezentanții Federației Sanitas au anunțat, sâmbătă, că Guvernul a acceptat o parte dintre revendicările sindicale, în urma ședinței Consiliului Național Tripartit, desfășurată pe 28...

Tragedie aviatică în Coreea de Sud: Peste 120 de morți, două persoane salvate

La bord se aflau 175 de pasageri și șase membri ai echipajului Cel puțin 124 de persoane au murit, după ce un avion de linie...

Federația Sanitas: Guvernul a acceptat parțial solicitările sindicale; sporurile pentru weekend și sărbători legale, menținute în 2025

Reprezentanții Federației Sanitas au anunțat, sâmbătă, că Guvernul a acceptat o parte dintre revendicările sindicale, în urma ședinței Consiliului Național Tripartit, desfășurată pe 28...
Ultima oră
Pe aceeași temă