Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a declarat astazi, intr-o conferinta de presa, ca, in opinia sa, nu exista pericolul activarii clauzei de salvgardare de catre UE din cauza Justitiei, desi au existat lideri politici care au sustinut recent ca detin informatii in acest sens.
Ministrul a adaugat ca "la sfarsitul lunii aprilie, reprezentantii UE ar fi constatat deja progresele inregistrate in sistemul judiciar din Romania, asa ca nu poate fi vorba de activarea clauzei".
Vicepresedintele PSD Victor Ponta a declarat, sambata, ca are informatii potrivit carora, in trei saptamani va fi activata clauza de salvgardare pe justitie. "Din toate informatiile pe care le avem si le am, in trei saptamani, va fi activata clauza de salvgardare pe justitie", a comentat Ponta, la Antena 3. Liderul PSD a mai sustinut ca Romania nu are credibilitate in ce priveste angajamentele asumate in lupta anticoruptie si, din pacate, tara noastra urca in topul statelor condamnate la CEDO.
Comisia Europeana prezinta, pe 27 iunie, primul raport privind Romania si Bulgaria, dupa aderarea la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007.
Comisia Europeana a anuntat, la mijlocul lunii decembrie 2006, sistemul de monitorizare pentru Bulgaria si Romania in domeniul judiciar aplicabil imediat dupa aderarea lor la Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007.
Potrivit AFP, Comisia le cerea bulgarilor si romanilor sa intocmeasca un raport inainte de data de 31 martie a fiecarui an – primul fiind prevazut pentru 31 martie 2007 – privitor la progresele realizate pentru atingerea obiectivelor cerute de UE, cu eventuala "asistenta tehnica" din partea Comisiei.
Printre obiective, Romania trebuie sa aiba "un proces judiciar mai transparent si eficient", "sa continue desfasurarea de anchete profesioniste si obiective referitoare la acuzatiile de coruptie la nivel inalt" si "sa ia noi masuri pentru prevenirea si combaterea coruptiei", se arata in raport. La fel, Bulgaria va trebuie sa instituie "un proces judiciar mai transparent si eficient, sa ia noi masuri pentru prevenirea si combaterea coruptiei". In plus va trebui sa adopte amendamente constitutionale care sa risipeasca orice ambiguitate in ceea ce priveste independenta sistemului sau judiciar, "sa desfasoare anchete profesioniste si obiective privitoare la acuzatiile de coruptie la inalt nivel si sa aplice o strategie de lupta impotriva crimei organizate, concentrata pe infractiunile grave, spalarea de bani".
Comisia, care "ar putea in orice moment organiza misiuni de experti" in aceste tari, va prezenta concluziile in fata Celor 25 in legatura cu progresele facute in iunie 2007 si, atat timp cat va fi necesar, "cel putin la fiecare sase luni".