11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialCFR, furată de milioane de euro de către reţeaua lui Dragoş Nedelcu

CFR, furată de milioane de euro de către reţeaua lui Dragoş Nedelcu

Jurnalistul Dragoș Adrian Nedelcu, arestat preventiv pentru evaziune și spălarea mai multor milioane de euro, face parte dintr-o vastă rețea, din care mai fac parte parlamentarii Gabriel Mutu (PSD) și Ernest Mario Caloianu (UNPR, fost PP-DD) și creatoarea de modă Adina Buzatu (foto).

Actele întocmite de procurori în vederea arestării lui Dragoş Nedelcu arată cum se derula operaţiunea de evaziune și spălare de bani proveniți din diverse domenii, între care și de la CFR.

Spre exemplu, prin spolierea CN CFR SA, peste 4,5 milioane de euro, imputate grupului Nedelcu, Mutu, Caloianu,  ar proveni  din bugetul  de 248 de milioane de euro alocat pentru  „REABILITAREA LINIEI CF Frontieră-Curtici-Simeria“, parte componentă a Coridorului IV pan-european.

Pentru realizarea lucrărilor, SC CNCFR S.A. a încheiat contracte cu societățile ALSTOM TRANSPORT S.A., SWIETELSKY BAUGESELLSACHAFT MBH, ASTALDI SPA, EUROCONSTRUCT TRADING 98 SRL şi SC DAFORA S.A.  Lucrările aveau termen de finalizare în iunie 2014.

Ca intermediar s-a folosit o altă societate comercială, cu obiect de activitate proiectare lucrări căi ferate, care în fapt a şi executat lucrările.

   Iniţial, această societate intermediară a încheiat, în luna mai 2012,  un contract de prestări servicii cu SC NUTS CONSULTING SRL, reprezentată de MUNTEAN ANA (MUNTEAN ANA-MARIA ARMANCA), dar administrată în realitate de jurnalistul Dragoș Nedelcu (fost redactor-șef adjunct la Capital, fost membru în CA al Realitatea Media).

Apoi, pe fir au intrat zeci de firme – un păienjeniș de firme-fantomă și firme off-shore – între care și firma PATHEAY Advisors SRL (controlată tot de jurnalist). În păienjenișul de firme se făceau și se desfăceau contracte pentru a se efectua plăți si apoi a se storna, astfel încât circuitul banilor să fie foarte greu de urmărit.

Prin aceste firme s-au sifonat milioane de euro către mai multe persoane, între care jurnalistul Dragoș Nedelcu, parlamentarii Mutu (PSD) și Caloianu (PUNR), creatoarea de modă Adina Buzatu, alte persoane. În afacere, Dragoș Nedelcu și-a atras și rudele, prietenii urmăriți penal.

Firmele controlate de família Nedelcu aveau ca obiect servicii de asistenţă tehnică pe perioada desfăşurării lucrărilor de reabilitare a căii ferate Frontieră-Curtici.

Pentru a obține banii fără a lăsa urme, Dragoș Nedelcu ar fi apelat la un specialist în evaziuni, Ion Tomescu.

În referatul procurorilor se decupează, între altele, traiectoria unei plăți de circa 7.000.000 de lei noi și anume: „(…) MUNTEAN ANA MARIA ARMANCA, administratorul NEDELCU IULIAN şi administratorul de fapt NEDELCU DRAGOŞ ADRIAN au apelat, prin intermediul inculpatului MITU BOGDAN, la membrii grupului infracţional organizat condus de inculpatul TOMESCU ION, care le-au pus la dispoziţie facturi şi contracte emise se societăţile sc TOP EXPERT MGA SRL, sc YARIS COLLECTIONS SRL, sc FOCUS EVENTS SRL, sc MOBILE MAN POWER SRL, sc INTERNOVA CONSULTING SRL  către sc PATHWAY ADVISOR SRL ( controlată de Nedelcu) (…) În scopul justificării sumelor transferate de sc PATHWAY ADVISORS SRL, către societăţile de tip fantomă administrate de către grupul infracţional organizat coordonat de inculpatul TOMESCU ION,  au fost încheiate contracte fictive, între SC PATHWAY ADVISORS SRL şi societăţile de tip fantomă sc TOP EXPERT MGA SRL, sc YARIS COLLECTIONS SRL, sc FOCUS EVENTS SRL, sc MOBILE MAN POWER SRL, sc INTERNOVA CONSULTING SRL  şi emise  facturi fictive către SC PATHWAY ADVISORS SRL (…) Din probele administrate rezultă că actele încheiate, spre exemplu, cu SC TOP EXPERT MGA sunt false, contractul nefiind nici măcar semnat şi ştampilat în dreptul executantului TOP EXPERT MGA“.

Procurorii au descoperit că persoanele care apar ca asociați în firmele-fantomă (așa cum e, spre exemplu, TOP EXPERT MGA, nu au știut că au firme. Ei au semnat niște acte la un notar din Slatina pentru a fi trimiși la muncă în Spania.

Partea de referat care îi vizează pe parlamentarii Mutu (PSD) și Caloianu (UNPR)  este secretă până se obține aviz de arestare deoarece aceștia beneficiază de imunitate.

Deocamdată, pentru recuperarea prejudiciului imputat jurnalistului Nedelcu a fost sechestrat un automobil de lux ( Ferrari).   

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă