22.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialCentru medical inchis dupa modernizare

Centru medical inchis dupa modernizare

Cladirea fostului camin-spital pentru copiii cu deficiente severe din Sighetu Marmatiei, complet reconditionata si modernizata, zace parasita de patru ani, inchisa cu un lacat care ascunde inutilitatea investitiilor. seful sectiei Psihiatrie Cronici Barbati din cadrul spitalului din localitate, dr. Torok Lehel, face demersuri, deocamdata lipsite de finalitate, la administratia judetului si la parlamentarii maramureseni pentru a deschide in acel spatiu un centru de recuperare si reabilitare neuropsihiatrica. "Acest tip de centre sunt extrem de importante pentru recuperarea si reabilitarea bolnavilor psihic si, la aceasta ora, in Maramures exista doar trei astfel de centre: in Poienile de sub Munte, Baia Sprie si Sighet. Dar capacitatea totala de cazare este de sub 400 de persoane, adica mult sub pragul de suficienta.

 

Din aceasta cauza, pentru ca nu mai sunt locuri disponibile in cele trei centre existente, dupa ce bolnavii trec prin sectiile de specialitate din cadrul spitalelor, sunt redati in familie. Fireste, in cele mai multe cazuri, periodic, acestia revin in spitale, internati chiar de apartinatori, pentru ca boala se agraveaza. Principalele cauze ale acestor reveniri constau in lipsa terapiilor de specialitate postexternare si stresul la care sunt supusi, involuntar, fireste, atunci cand bolnavii iau contact cu cotidianul", a explicat dr. Torok motivele demersului. Cladirea este situata la doar cateva sute de metri de Spitalul Municipal din Sighet, care detine cea mai mare sectie de psihiatrie din nordul tarii, amplasarea sa fiind considerata un avantaj in cazul urgentelor. Mai mult, cladirea are o capacitate de cazare de 250 de pacienti si a fost complet reconditionata.

 

Dr. Torok spune ca, in timp, fostul camin-spital a primit sponsorizari importante din partea unor fundatii si asociatii crestine si civile din Germania, Austria, Olanda, SUA, Franta, Elvetia si Romania. Acoperisul, geamurile tip termopan, reteaua de apa, bucataria, totul este inca intr-o stare foarte buna. Mai mult, cladirea detine si o centrala termica proprie in perfecta stare de functionare. "Datorita investitiilor facute in trecut, cheltuielile de creare a unui centru de recuperare in acea cladire ar fi minime. Cu mobilierul nu ne facem probleme, ne-am descurca chiar pe cont propriu, pentru ca avem o buna colaborare cu multe fundatii din strainatate. Deci, 250 de paturi si ce mai trebuie pentru dotarile interioare nu ar ingreuna in nici un fel administratia judetului. Trebuie doar sa existe dorinta de a-i ajuta pe acesti bolnavi", a conchis medicul sighetean.

Cele mai citite

Dinamo, în pericol! Selmani riscă suspendarea în meciul cu Oțelul

Astrit Selmani, atacantul kosovar al lui Dinamo, riscă suspendarea dacă va primi un cartonaș galben în confruntarea cu Oțelul Galați, un scenariu care ar...

YouTube introduce reclame inclusiv pe ecranele de pauză, stârnind critici din partea utilizatorilor

YouTube a adăugat un nou format de publicitate, afișând reclame atunci când utilizatorii pun pauză videoclipurilor. Decizia Google a atras deja critici, fiind considerată...
Ultima oră
Pe aceeași temă