5.2 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSpecialCel mai prost sezon de croaziere din ultimii ani

Cel mai prost sezon de croaziere din ultimii ani

 

Pentru Portul Constanța, visul frumos al navelor de croazieră care îl vizitează pare să se fi terminat. 2016, care deja se anunța cel mai prost an din ultimii în această privință, a devenit și mai prost. 

Dacă numărul navelor era de 92, în 2004, acum a intrat serios la apă. Atât de mult încât, deși în februarie directorul general al Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime (CNAPM) Constanța, Valeriu Ionescu, anunța, printr-un comunicat de presă, că vor acosta 22 de nave, acum pe pagina de internet a instituției figurează numai 18, dintre care 7 fluviale și 11 maritime.

Sezonul a început cu stângul încă din luna martie, când era anunțată sosirea navei MSC Opera, pe 28. “MSC Opera nu a mai sosit în Portul Constanța. Și-a anulat multe opriri în porturile din Marea Neagră“, a precizat Teodor Patrichi, administratorul terminalului de pasageri. Atunci trebuia să fie dat, practic, startul sezonului de pasagere din Portul Constanța. Compania MSC, o prezență constantă și importantă în România, în ultimii ani, care oferea chiar posibilitatea de îmbarcare din Constanța, nu s-a mai prezentat.

Teodor Patrichi a precizat însă că MSC este așteptată cu două sosiri ale MSC Opera în luna octombrie.

Debutul cu întârziere

Debutul sezonului a venit în prima săptămână a lui aprilie, cu aproape două săptămâni de întârziere. Nava fluvială River Aria a acostat, ieri, în jurul orei 13.00, în dana de pasageri a portului Constanța.

Este vorba despre o navă fluvială, nu maritimă, care a venit din Ruse, Bulgaria, și care are la bord aproape 150 de turiști americani (capacitatea maximă este de 164 de persoane). Aceștia au debarcat în Constanța și au fost transportați spre București, de unde au zburat spre casă. Alți 150 de turiști s-au îmbarcat în Constanța, pentru o croazieră de câteva zile pe Dunăre.

Pauză de o lună

Următoarea navă de pasageri care și-a anuntat sosirea în Portul Constanța este nava Costa Neoromantica. Aceasta ar urma să acosteze de-abia peste o lună, pe 7 mai. Este vorba de această dată despre o navă maritimă, cu o capacitate maximă de 1.800 pasageri.

Va urma, din nou, River Aria, apoi una dintre cele mai spectaculoase nave de pasageri din lume, velierul Royal Clipper. Supranumit Steaua Mărilor, este un velier cu cinci catarge, proiectat având la bază modelul unei celebre nave de război germane, velierul din oțel cu cinci catarge Preusen, construit în 1902. Compania armatoare, Star Clippers susține că ea este cea mai mare “corabie adevărată“ construită vreodată, de când a fost lansat la apă originalul velier Preussen.

Nava este inclusă în Guinness World Records drept nava în serviciu având cea mai mare suprafață velică de acțiune la bord, cu cei 5.202 de metri pătrați de velatură.

STATISTICI

 22 de nave de pasageri erau anunțate, la începutul anului, în Constanța

18 nave sunt anunțate în acest moment

35.000 de turiști au sosit în Constanța, în 2005, la bordul navelor

3.707.795 de turiști au sosit în Barcelona, în 2005, la bordul navelor

7 mai este data la care prima navă maritimă de pasageri din acest an va acosta în Constanța.

În Constanța au sosit, anul trecut, 35.000 de turiști la bordul navelor de croazieră. În Barcelona au fost peste 3,7 milioane.

COMPARAȚIE

La ani – lumină distanță

Anul trecut, în Portul Constanța au sosit 36 de nave de croazieră care au avut 35.000 de turiști la bord. Deși putem fi acuzați că facem o comparație între mere și pere, am fost curioși să vedem câți turiști au sosit anul trecut în portul Barcelona. Potrivit paginii de internet a portului, în 2015 au sosit aici 3.707.795 pa-sageri (cu 7,2% mai mult ca în 2014), la bordul a 3.457 de nave.

Partea plină a paharului

Într-o încercare puțin exagerată de optimism, CNAPMC a anunțat recent că Portul Constanţa ocupă primul loc ca destinaţie turistică, în topul internaţional al destinaţiilor de croazieră din Marea Neagră, prezentat la cea de-a 30-a ediţie a Conferinţei mondiale a operatorilor de croaziere maritime (Seatrade Cruise Global). 

Atât din punct de vedere al numărului de pasageri, cât şi al numărului de nave sosite, Portul Constanţa s-a clasat pe locul întâi în rândul porturilor din Marea Neagră, al doilea an consecutiv, înaintea porturilor Soci (Federaţia Rusă) şi Burgas (Bulgaria), situate pe locurile doi şi trei în topul industriei mondiale a croazierelor maritime, întocmit de MEDCRUISE, au precizat reprezentanții companiei. De asemenea, conform statisticilor publicate de Seatrade Cruise Global, Portul Constanţa a fost tranzitat, în 2015, de 31.856 pasageri, Soci de 19.501 pasageri, iar Burgas de 7.575 pasageri.    

Cele mai citite

Real Madrid îl aduce pe Trent Alexander-Arnold! Marca confirmă fundașul lui Liverpool va ajunge liber de contract pe Bernabeu

Real Madrid a făcut o mișcare importantă pe piața transferurilor, semnând cu Trent Alexander-Arnold, fundașul de 26 de ani al lui Liverpool, care va...

Piața bunurilor de lux înregistrează prima scădere semnificativă din ultimii 15 ani

Pentru prima dată de la criza financiară globală, piața globală a bunurilor de lux se va contracta în acest an, potrivit unui raport Bain...

Statele Unite inaugurează o nouă bază antirachetă în Polonia, consolidând alianța cu NATO

Miercuri, Statele Unite inaugurează o nouă bază de apărare antirachetă în Redzikowo, Polonia, lângă coasta Mării Baltice. Proiectul, lansat în anii 2000, reprezintă un...
Ultima oră
Pe aceeași temă