» Politia thailandeza l-a arestat joi pe traficantul de arme.
» Contrabandistul rus a fost atras in cursa de agenti americani.
» La operatiunea care a condus la arestarea lui a participat si Politia de Frontiera din Romania.
Operatiunea a durat patru luni si a fost condusa de agentii Administratiei americane pentru controlul drogurilor (celebra DEA). Bout a fost atras in hotelul Sofitel Silom din Bangkok de catre agenti DEA care s-au dat drept traficanti interesati sa cumpere rachete sol-aer si proiectile percutante in valoare de 15 milioane de dolari pentru gruparea terorista columbiana FARC. Intr-o actiune demna de un film de actiune, politia thailandeza a intervenit in forta si i-a arestat pe Bout si pe asociatul sau, Andrew Smullian.
Potrivit comunicatului DEA, intre noiembrie 2007 si februarie 2008, Bout si Smullian au fost contactati de asa-numite "surse confidentiale (CS)" care le-au propus afacerea cu FARC. Ulterior, Smullian a avut mai multe intalniri cu "sursele" in CuraIao, Copenhaga si la Bucuresti. "In cadrul unei serii de intalniri, inregistrate in mod consensual, care au avut loc in Romania, Smullian a informat CS ca Bout poate livra imediat 100 de rachete sol-aer si ca poate furniza, de asemenea, elicoptere de lupta si lansatoare de rachete antiblindaj", se arata in comunicatul DEA, care a multumit pentru colaborare Politiei de Frontiera Romane.
Autoritatile americane au anuntat ca doresc sa il aduca pe Viktor Bout in Statele Unite cat mai curand, pentru a-l pune sub acuzare pentru tentativa de vanzare de arme unei organizatii teroriste, dar – potrivit Los Angeles Times – un proces public in America ar putea scoate la lumina legaturile dintre administratia Bush si celebrul traficant rus. Dupa ce a furnizat armament si avioane talibanilor si Al Qaeda in Afganistan, Bout a schimbat taberele si a devenit furnizor pentru Alianta Nordului. Ulterior, avioanele sale au fost utilizate de americani pentru a transporta arme si echipament in Irak. In 2004, dupa ce autoritatile belgiene au emis un mandat de arestare prin Interpol pe numele lui Bout, Financial Times a acuzat Washingtonul ca il protejeaza pe traficantul rus. Bout are, de asemenea, relatii excelente cu presedintele rus Vladimir Putin.
Viktor Bout si Romania
Faptul ca Viktor Bout a ales sa poarte negocieri cu asa-zisii reprezentanti FARC in Romania dovedeste ca traficantul rus are legaturi mai vechi in tara noastra, legaturi care au fost intotdeauna dezmintite de autoritatile romane. Primele informatii despre faptul ca Romania face trafic de armament prin companiile de transport aeriene ale lui Viktor Bout au aparut in 2001, intr-un articol publicat de cotidianul american Washington Post, care a scris ca armele romanesti au fost vandute Al Qaeda de Bout. La vremea respectiva, Agentia de Control al Exporturilor (ANCESIAC) a dezmintit categoric, ba chiar a pretins ca ambasadorul de la Washington de la acea vreme, Sorin Ducaru, ar fi obtinut de la FBI confirmarea ca Romania n-are nici o legatura cu Bout. In 2004, un avion BAC 111 apartinand lui Bout a stationat vreme de mai multe luni pe Aeroportul Baneasa, iar ministrul Transporturilor, Gheorghe Dobre, a fost informat in scris de ONU asupra faptului ca aparatul respectiv era folosit in traficul ilegal de armament.