» Romania este condamnata, in premiera, la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) intr-un caz de malpraxis medical.
» Pacienta mutilata de un medic din Targu-Mures, printr-o operatie in urma careia i-a paralizat jumatate de fata, va primi despagubiri in valoare de 20.000 euro de la statul roman.
» Avocatul barbatului caruia medicul Ciomu i-a retezat penisul sustine ca va sesiza, la randul sau CEDO, in situatia in care clientul sau nu va obtine despagubirile de 500.000 euro, stabilite de instanta.
Atrocitatile savarsite in sistemul medical romanesc incep sa fie pedepsite. Statul roman a fost condamnat, in premiera, la CEDO intr-un caz de malpraxis medical, fiind obligat sa-i plateasca 20.000 euro despagubiri unei avocate din Targu-Mures, mutilata in spital acum 13 ani. Pe 4 iunie 1996, avocata Elvira Codarcea, acum in varsta de 73 de ani, a fost internata in Spitalul Targu-Mures, unde medicul Adrian Botan i-a facut o operatie de indepartare a ridurilor. Dupa cateva saptamani, pacienta a fost internata si operata din nou, intrucat pleoapele ei nu se mai inchideau. Dupa cateva zile, medicul i-a facut o a treia operatie, dupa care femeii i-a paralizat partea dreapta a fetei. Decizia reparatorie a CEDO in acest caz da sperante si altor romani nenorociti in spitalele autohtone. CEDO a apreciat ca procesul intentat medicului pentru despagubiri – care a durat noua ani si jumatate – a fost excesiv de lung, ceea ce a condus la "incalcarea dreptului la audiere dreapta intr-un timp rezonabil".
Instanta de la Strasbourg a aratat ca Romania avea obligatia de a introduce legi care sa oblige spitalele sa adopte masuri de garantare a integritatii fizice a pacientilor. Cand un pacient nu a fost informat asupra consecintelor unei interventii medicale, pentru a-si da acordul in cunostinta de cauza, si a facut operatia intr-un spital public, statul ar trebui considerat direct raspunzator, a mai sustinut CEDO. Curtea a mai observat ca instantele romanesti au refuzat sa recunoasca faptul ca Spitalul Targu-Mures era responsabil pentru faptele unuia dintre angajatii sai. La 13 ani de la momentul traumatizantei experiente prin care a trecut, avocata Elvira Codarcea marturiseste ca a primit sentinta CEDO cu usurare, pentru ca a constatat ca la Curtea Europeana se face inca dreptate.
Ea este insa nemultumita de cuantumul despagubirilor pe care magistratii de la Strasbourg le-au stabilit in sarcina statului roman si compara cazul sau cu cel al doctorului Ciomu, obligat la plata unor daune de 500.000 euro: "Ma asteptam ca totusi suma sa fie mai mare, avand in vedere ca din 1996, cand s-a facut operatia de catre doctorul Adrian Botan, a trecut foarte mult timp, in care am urmat foarte multe tratamente si am facut multe operatii, intrucat mi s-au mutilat ochii". Elvira Codarcea mai spune ca marea ei nemultumire este aceea ca, din cauza procurorilor care au tergiversat solutionarea plangerii ei, medicul Botan a scapat de condamnarea penala. Dosarul sau a fost incredintat initial procurorului Marin Sandu, actualmente sef al DNA Targu-Mures, dupa care a fost preluat de Aurelian Ardelean, prim-procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Mures.
"Prescriptia raspunderii penale a intervenit inainte de a primi eu dosarul spre solutionare", a explicat Ardelean, lasand sa se inteleaga ca Romania este condamnata acum din cauza modului in care colegul sau a instrumentat dosarul. Nu este pentru prima oara cand Romania plateste ca urmare a anchetelor acestui procuror. Numele procurorului Sandu este legat atat de dosarul "Hadareni", cat si de cazul "Notar Gheorghe", care au ajuns, de asemenea, pe masa magistratilor europeni. Acestia fie au condamnat Romania, fie au acceptat intelegerile statului cu pagubitii, care au primit bani de la buget in schimbul renuntarii la procese.
» Statul este vinovat
Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoae, crede ca sentinta CEDO dovedeste ca in Romania legislatia malpraxisului este nesatisfacatoare si ca statul este incapabil sa le asigure medicilor un program de lucru corespunzator si sa stabileasca proceduri in spital care sa previna aparitia cazurilor de malpraxis. "Acum accentul se pune pe urmarirea penala a medicului, insa noi pledam pentru despagubirea directa a pacientului, prin asigurari", spune Astarastoae. In opinia sa, in prezent, asigurarile nu sunt acoperitoare, deoarece ele nu contin si daunele morale fixate de tribunale. "In cazul Ciomu, de exemplu, instanta a stabilit daune materiale in valoare de 50.000 euro si daune morale de 450.000 euro", a mai aratat presedintele CMR.
Mihai Olariu, avocatul barbatului caruia doctorul Naum Ciomu i-a sectionat penisul in trei bucati, admite ca "in orice profesie se poate gresi, inclusiv in cea medicala", dar sustine ca rezolvarea acestor cazuri in Romania ar trebui sa fie mult mai rapida, cu acordarea despagubirilor cuvenite celor mutilati. In cazul colegei sale de la Targu-Mures, avocatul Mihai Olariu spune ca decizia CEDO reprezinta doar "un paleativ", dupa toate suferintele indurate de aceasta.
Avocatul sustine ca va sesiza CEDO in situatia in care clientul sau nu va obtine despagubirile stabilite de instanta, incurajat de decizia in cazul doamnei Elvira Codarcea. "Speram sa nu intampinam dificultati de insolvabilitate, pentru ca este imoral ca o instanta sa stabileasca vinovatia spitalului, iar acesta sa pretinda ca nu are bani", afirma Olariu. Reamintim ca medicul Naum Ciomu este obligat sa plateasca 500.000 euro daune morale victimei sale, in solidar cu Spitalul Panduri. In 2008, daunele pe care statul roman le-a avut de platit, ca urmare a sentintelor CEDO, s-au ridicat la 12,2 milioane euro, Romania fiind campioana Europei la acest capitol.