Serviciul Român de Informații (SRI) avertizează, într-un comunicat, că numărul europenilor care tranzitează România și Bulgaria pentru a lupta alături de teroriști în Siria și Irak ar putea crește și, odată cu acest număr, cresc și ”riscurile asociate”.Totodată, SRI atrage atenția că gestionarea riscurilor este dificilă, în absența unor ”instrumente legale”.
Numărul persoanelor din nordul și vestul Europei și Balcani care pleacă să lupte în zone de conflict din Siria și Irak a crescut, din 2013, pe fondul crizei siriene și a ascensiunii grupării teroriste Statul Islamic, arată Serviciul Român de Informații (SRI).
www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/flowplayer’;document.write(”);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/playernew/singleplayer_max/f02cbaf5a601fe329bd7a2a44021c7d3/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));
În acest context, SRI precizează că există premise pentru accelerarea evoluției fenomenului tranzitării granițelor românești de către combatanți și ”implicit, a riscurilor asociate”.
Astfel, SRI arată că, potrivit celor mai recente estimări, peste 4.000 de cetățeni sau rezidenți ai unor state europene luptă de partea diferitor grupări extremiste. Rutele predilecte de deplasare dinspre Europa de Vest către Siria-Irak sunt fie aeriene, cu tranzit prin state din proximitatea zonei de conflict, fie terestre, inclusiv prin România şi/sau Bulgaria.
Acest fenomen al transferului de luptători este monitorizat cu prioritate la nivel european de instituţiile cu responsabilităţi în materie, inclusiv de cele din România, precizează Serviciul Român de Informații.
”SRI şi instituţiile din cadrul Sistemului Naţional de Prevenire şi Combatere a Terorismului (SNPCT) depun eforturile necesare pentru prezervarea stării de securitate, intensificând cooperarea operaţională, inclusiv alături de structurile partenere din statele aliate. Între măsurile interne adoptate se regăsesc calibrarea adecvată a dispozitivelor informative şi a capacităţii de reacţie în scop preventiv”, precizează comunicatul Serviciului. În acest sens, SRI arată că a implementat măsuri de prevenire, printre care acţiuni de descurajare, declarări de persoane indezirabile, nepermiterea intrării în ţară, informări ale organelor de urmărire penală.
Pe de altă parte, SRI atrage atenția că ”gestionarea eficientă a riscurilor şi ameninţărilor asociate acestui fenomen este extrem de dificil de realizat, în absenţa unor instrumente legale care să asigure instituţiilor statului cu atribuţii în domeniul prevenirii şi combaterii terorismului cadrul adecvat activităţii acestora la standarde euroatlantice”.