Avocatul Poporului (AP) a cerut o anchetă în cazul evacuării romilor din Eforie Sud şi a constatat că primăria, deşi avea actele în regulă, a greşit din punct de al respectării drepturilor omului.
Adjunctul Avocatului Poporului, Ionel Oprea, a precizat, vineri, că, în urma ştirilor apărute în presă, potrivit cărora peste 100 de locuitori, din care 55 de copii, au rămas sub cerul liber după ce casele au fost distruse, Instituţia Avocatul Poporului s-a autosesizat şi a efectuat o anchetă cu privire la această situaţie.
În baza împuternicirii date de Avocatul Poporului, reprezentantul Biroului teritorial Constanţa a efectuat, miercuri, o anchetă, în urma căreia s-a stabilit că persoanele evacuate fuseseră somate anterior să elibereze locuinţele, transmite Mediafax.
„A fost vorba despre 35 de adulţi şi 33 de copii de etnie romă. Dintre acestea, 14 familii sunt cu copii, patru familii fără copii şi două persoane singure. În prezent, mai sunt case nedemolate şi mai locuiesc acolo patru familii, respectiv opt adulţi şi 11 copii”, a declarat Ionel Oprea, citând din raportul încheiat de reprezentantul teritorial.
Adjunctul Avocatului Poporului a mai precizat că ulterior demolării, urmare a presiunii mediatice, reprezentanţii primăriei au luat măsuri pentru adăpostirea familiilor evacuate într-o şcoală şi un internat vechi.
„S-a constatat că au un minim necesar supravieţuirii. Zilele trecute li s-a asigurat apă curentă şi energie electrică”, a mai spus sursa citată.
Reprezentanţii primăriei au mai declarat reprezentantului teritorial că au un plan de investiţie şi finanţarea asigurată pentru construirea de locuinţe sociale în zona evacuată.
„În urma anchetei, deşi primăria, din punct de vedere a legalităţii acţiunii de demoalre, avea toate documentele în regulă, din punct de vedere a respectării drepturilor omului şi minorităţilor naţionale, autorităţile locale au greşit, încălcându-le prin neasigurarea unui spaţiu adecvat de locuit înainte de evacuare şi demolare. Nu s–a ţinut seama de faptul că afară erau condiţii meteo nefavprabile şi nici de faptul că erau mulţi copii, femei şi persoane bolnave care nu aveau unde să se adăpostească”, a explicat adjunctul Avocatului Poporului.
El a adăugat că România a semnat Convenţia pentru Drepturile Omului, iar raportorul special al ONU în materie de locuinţe a publicat un set de orietări detaliate cu obligatiile statelor semnatare ale Convenţiei.
„Prin urmare, înainte de evacuare, autorităţile erau obligate să se asigure că persoanele evacuate, în special cele care nu se pot întreţine, au asigurat şi garantat un adăpost de bază. Avocatul Poporului a emis o recomandare autorităţilor administraţiei publice locale de la Eforie Sud, prin care atrage atenţia asupra încălcării acestor drepturi şi a dat termen până la sfârşitul săptămânii viitoare pentru asigurarea tuturor condiţiilor de locuit, conform Constituţiei”, a mai spus Ionel Oprea.
Demnitarul a precizat că reprezentanţii Instituţiei Avocatului poporului vor efectua o nouă vizită, pentru a verifica dacă recomandările făcute au fost respectate.
Aproximativ 80 de persoane de etnie romă au fost evacuate, la sfârşitul lunii septembrie, de pe un teren de lângă Eforie Sud unde stăteau ilegal în locuinţe improvizate.
Primarul oraşului Eforie, Ovidiu Brăiloiu, a declarat, pentru MEDIAFAX că acţiunea a fost legală, pentru că persoanele respective ocupau acel teren abuziv de mai mulţi ani.