5.6 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăSpecialCe se va întâmpla la DGIPI şi cu Statutul Poliţistului ?

Ce se va întâmpla la DGIPI şi cu Statutul Poliţistului ?

Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a anunţat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că a demarat discuţiile cu privire la noua structură organizatorică, iar MAI va avea patru secretari de stat, dintre care unul va conduce Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI)

„Astăzi, am avut prima mea întâlnire în calitatea oficială de ministru al Afacerilor Interne cu activul de comandă al ministerului. Le-am spus câteva lucruri, în primul rând că în perioada imediat următoare ei vor trebui să facă efortul ca toţi poliţiştii, pompierii, jandarmii să recupereze zilele şi nopţile lucrate pe bandă rulantă în această perioadă de timp. Am prezentat activului de comandă problematica reorganizării ministerului. Sperăm ca astăzi să putem prezenta primului-ministru o formă după care să-i dăm drumul la CSAT pentru a primi avizul consultativ”, a precizat Radu Stroe.

Potrivit acestuia, după ce se vor aproba structura şi hotărârea de organizare şi funcţionare a MAI, în decurs de o lună trebuie elaborată o nouă lege în domeniu.

„Cu această ocazie, vom pune în aplicare câteva principii, respectiv siguranţa cetăţeanului inclusiv la comună, dar şi în aglomeraţiile urbane, la şcoli, grădiniţe etc. Cu alte cuvinte, să coborâm din birouri cât mai mulţi oameni în stradă, pentru că siguranţa cetăţeanului acolo se asigură. Vom avea toate datele să creăm o structură elastică. Nu va fi vorba de reduceri de personal, dimpotrivă pentru a asigura securitatea în şcoli şi grădiniţe va fi nevoie de încadrări de personal”, a spus Radu Stroe.

Întrebat cine va fi numit secretar de stat la DGIPI, Stroe a declarat că această problemă va fi discutată mai întâi cu premierul Victor Ponta.

„În principiu, eu nu vreau să dau un semnal că actualul şef al DGIPI va fi schimbat. Nici nu dau semnalul că va fi veşnic. Voi discuta cu domnul prim-ministru. Eu am informaţii că profesional este bun. (…)

Eu aş vrea ca DGIPI să asigure împrejurarea ca toţi lucrătorii din MAI să fie feriţi de rele, să facă rele. (…) DGIPI trebuie să fie organismul prin care toţi lucrătorii din MAI să nu greşească. Sigur că pentru asta cei care îl conduc nu trebuie să fie tentaţi, cum le-am spus şi astăzi la întâlnirea cu activul de comandă: nu aveţi decât un şef, ministrul Afacerilor Interne, nimeni nu e şeful vostru de nicăieri. Şi eu sper să înţeleagă, pentru că reversul acestei cereri este că a doua zi, după ce au făcut pasul greşit, au şi plecat cu toate riscurile pe care mi le asum”, a afirmat ministrul Stroe.

Radu Stroe vrea să schimbe în acelaşi timp şi statutul poliţistului

Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a declarat că legea care reglementează statutul poliţistului trebuie schimbată, pentru că este veche şi cel mult într-o lună va trebui lansat un nou proiect de act normativ.

Radu Stroe a anunţat, într-o conferinţă de presă pe care a susţinut-o la sediul Ministerului Afacerilor Interne, că joi a avut o primă întâlnire cu toate sindicatele din MAI şi a discutat refacerea Legii 360, privind statutul poliţistului.

„Este o lege veche, viaţa a mers înainte şi va trebui să lansăm cât de curând, poate în cel mult o lună, un nou proiect de lege «Statutul poliţistului»”, a spus Radu Stroe.

Ministrul Afacerilor Interne nu a specificat clar ce moficări vor fi aduse legii, însă a dat ca exemplu situaţia de la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Olt, unde, în luna noiembrie 2012, un control dispus de fostul ministru de Interne Mircea Duşa a dus la cercetarea prealabilă a şefului instituţiei, împreună cu cei doi adjuncţi ai acestuia, a şefului Poliţiei oraşului Balş şi a altor opt poliţişti cu funcţii de conducere.

Ulterior, tot în judeţul Olt, o poliţistă l-a înjunghiat în abdomen pe fostul ei şef, pe motiv că acesta ar fi violat-o cu şase luni înainte. Comisarul Gheorghe Barbu, din cadrul Secţiei de Poliţie Balş, a fost înjunghiat de aceasta de mai multe ori în abdomen şi picioare.

„Am vrut să schimb conducerea IPJ Olt, însă Statutul poliţistului nu mi-a permis. Nu se poate aşa ceva! Nu este corect! Acolo este o anchetă în curs, iar subalternii celor vizaţi sunt puşi în situaţia să răspundă la întrebări legate de şefii în exerciţiu. Era normal ca, pe perioada cercetărilor, aceşti şefi să fie ţinuţi deoparte. Legea nu ne permite însă acest lucru, iar noi nu putem să facem abuzuri”, a explicat Radu Stroe.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă