15.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialCe s-a intamplat cu banii murdari ai dictatorilor?

Ce s-a intamplat cu banii murdari ai dictatorilor?

Aproape 30 de dictatori celebri din intreaga lume, printre care Saddam Hussein, Slobodan Milosevici si Augusto Pinochet, au acumulat ilegal averi care insumeaza 180 miliarde dolari, arata un raport citat de cotidianul francez "La Croix". Din bunurile acaparate de sefii de stat, doar 5 la suta au fost restituite populatiilor.

Peste 95% din patrimoniul deturnat de sefii unora dintre cele mai sarace state din lume nu a fost restituit populatiilor, arata un raport al Comitetului Catolic impotriva Foamei si pentru Dezvoltare (CCFD), citat in editia de ieri a cotidianului francez "La Croix". Concluzia studiului, intitulat "Cine profita de crime si beneficiaza de bunuri ilegal obtinute?", este ca nici un continent nu este ocolit de coruptie, iar potrivit autorilor anchetei, Antoine Dublin si Jean Merckaert, "intre 105 si 180 miliarde dolari (adica intre 75 si 130 miliarde euro) au fost acumulate de circa 30 dictatori" asiatici, africani, americani si europeni.

Printre vedetele acestui "palmares al rusinii" figureaza dictatori celebri precum Slobodan Milosevici, cu o avere de aproape un miliard de dolari, Saddam Hussein, a carui avere a fost estimata intre 7,2 si 28,8 miliarde euro, si dictatorul chilian Augusto Pinochet, a carui avere s-ar fi ridicat la circa 27 milioane dolari.
In alte cazuri, cum ar fi cel al dictatorului congolez Mobutu Sese Seko, averea sa nu pare a fi la fel de impresionanta precum cele pe care au reusit sa le acumuleze alti sefi de stat din lumea a treia – 5-6 miliarde dolari. Aceasta suma este insa de o suta de ori mai mare decat bugetul anual pe care Republica Democrata Congo il aloca pentru sanatate, intr-o tara unde speranta de viata nu este mai mare de 42 de ani.

Una dintre personalitatile negative care si-au facut un renume din viteza cu care au reusit sa spele banii murdari este, potrivit raportului, si Pavel Lazarenko, fost sef al guvernului ucrainean intre 1996 si 1997. In cele 14 luni cand a tinut fraiele Executivului de la Kiev, Lazarenko ar fi deturnat 800 milioane dolari, plasate in mai multe conturi din peste 80 banci aflate in 23 state, printre care Statele Unite, Cipru, Marea Britanie si Elvetia. Lazarenko ar fi deturnat chiar si o parte din sumele date de Fondul Monetar International Ucrainei in 1997. De aceea, Transparency International l-a si plasat pe locul 8 in topul celor mai corupti oameni politici contemporani.

Slobodan Milosevici, ultimul dictator al Europei, presedinte al Iugoslaviei si apoi al Serbiei pana in 2000, ar fi deturnat, potrivit documentului, circa un miliard de dolari. Mladan Dinkic, fost guvernator al bancii centrale iugoslave, a estimat insa la 4 miliarde dolari totalul sumei deturnate de fostul dictator si de acolitii sai pana la caderea regimului. Organizatia franceza estimeaza ca, la sfarsitul anilor ‘80, Saddam Hussein, familia sa, partidul Baas si serviciile secrete irakiene detineau intre 20 si 40 miliarde dolari, din care 6 miliarde dolari, bani rezultati din afaceri cu arme, au fost plasate de fostul dictator in Elvetia. Raportul arata ca, din uriasa avere a lui Saddam Hussein, doar iahtul a fost restituit Irakului.

Augusto Pinochet, care a instaurat timp de 17 ani dictatura militara in Chile, ar fi avut o avere estimata de judecatorii chilieni de circa 27 milioane dolari, foarte mare in comparatie cu 1,2 milioane dolari, suma pe care generalul ar fi putut-o acumula legal de-a lungul vietii daca detinea cele mai inalte functii in stat si daca nu ar fi cheltuit nimic din acesti bani. Bancile si paradisurile fiscale instalate mai ales in tarile bogate occidentale, cum ar fi Elvetia, Luxemburg, Franta si Insulele Cayman, joaca un rol central in organizarea sistemului bunurilor obtinute ilegal, arata documentul CCFD. Raportul arata ca, desi o rezolutie a Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite cere restituirea averilor dobandite de oamenii de la putere decazuti din drepturi, de pilda, 23 milioane euro, ele raman totusi blocate in Banca Frantei.

Cele mai citite

Un taximetrist a fost bătut de doi clienți, care i-au furat mașina

Doi bărbați au fost arestați preventiv după ce, în urma unui conflict cu un șofer de taxi care a refuzat să îi transporte în...

Comisia Europeană ajută Apple să se conformeze obligațiilor de interoperabilitate

Comisia Europeană a inițiat pe 19 septembrie două proceduri oficiale pentru a ajuta Apple să se conformeze obligațiilor de interoperabilitate prevăzute în Regulamentul privind...

Planșeul Unirii: Risc major de prăbușire. Prefectul Capitalei convoacă săptămâna viitoare Comitetul pentru Situații de Urgență

Primarul general al Capitalei nu a semnat încă avizul de începere a lucrărilor Şeful DSU, Raed Arafat, împreună cu primarul sectorului 4, Daniel Băluță şi prefectul...
Ultima oră
Pe aceeași temă