4.1 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăSpecialCe prevede noul sistem de achiziţii al Ministerului Sănătăţii

Ce prevede noul sistem de achiziţii al Ministerului Sănătăţii

Medicamentele şi echipamentele scumpe pentru spitale vor fi achiziţionate de acum înainte doar în sistem centralizat de către Ministerul Sănătăţii, potrivit unei hotărâri de guvern. O decizie, anunţată încă de duminică de Raed Arafat, menită să oprească risipa din sistemul sanitar.

 

Ordonanţa de urgenţă privind achiziţia centralizată de către Ministerul Sănătăţii a produselor destinate spitalelor a fost aprobată marţi de Guvern. Ministrul Sănătăţii, Raed Arafat, a anunţat cu această ocazie că ministerul urmează să emită un ordin prin care să stabilească produsele care vor fi achiziţionate astfel. „Urmează să facem un ordin care să prevadă ce centralizăm, ce va intra sub incidenţa acestei ordonanţe şi metodologia care va fi urmată de minister pentru realizarea licitaţiilor într-un mod transparent”, a spus, în şedinţa de guvern, Raed Arafat.

Ministrul a mai susţinut că această centralizare va conduce la reduceri de preţ prin volumul mare care se va licita, la nivel naţional şi va reduce şi timpul între licitaţii, prevenind discontinuitatea furnizării. În cadrul ministerului, va fi organizată o unitate de achiziţii publice, care va număra 10-11 persoane, la care, în funcţie de organizarea licitaţiilor, se va adăuga personal detaşat temporar din unităţi sanitare publice. Unul dintre motivele pentru care a fost adoptată această măsură s-a referit la cazurile constatate în spitalele din ţară când preţul de cumpărare al unui anumit produs a fost şi de zece ori mai mare de la o unitate la alta.

Directorul Spitalului Elias, Maria Dimulescu, salută decizia lui Arafat şi spune că, dacă va fi implementată bine, va aduce avantaje sistemului medical. „Mi se pare o decizie bună, mai ales în privinţa medicamentelor. Noi ne-am întâlnit de multe ori cu licitaţii în care dealerii de medicamente nu se prezentau. Pentru medicamentele ieftine nu au nici un interes să vină la licitaţie şi ne trezeam că nu aveam în spital nişte medicamente elementare. În plus, se pot obţine discounturi mai bune când comenzile sunt mari”, a explicat pentru RL Dimulescu.

În prezent, fiecare spital desfăşoară în mod individual procedurile de achiziţii publice pentru achiziţia de medicamente, materiale sanitare, echipamente medicale, echipamente de protecţie, combustibili pentru parcul auto. Iniţiatorii proiectului susţin că au întâlnit situaţii în care preţurile de achiziţie a medicamentelor, materialelor sanitare, echipamentelor medicale diferă, de la un spital la altul, la aceleaşi produse. În unele cazuri, preţurile au variaţie foarte mare, ajungând chiar la valori de zece ori mai mari, se arată în nota de fundamentare a proiectului. 

Cele mai citite

Ford va rechema 20.000 de SUV-uri hibrid, din cauza problemelor legate de baterie

Rechemarea include anumite vehicule Ford Escape și de lux Lincoln Corsair, modele din 2020 până în 2024 Administrația Națională pentru Siguranța Traficului pe Autostrăzi a...

Mesajul de Anul Nou al lui Zelenski: Pacea nu e un dar, vom face totul pentru a opri Rusia

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis un mesaj puternic de Anul Nou compatrioților săi, subliniind că pacea nu va veni ca un cadou, dar...

Soldat american, acuzat că vindea înregistrări telefonice confidențiale furate

Un soldat american, acuzat că vindea înregistrări telefonice confidențiale furate, a fost inculpat de autoritățile federale, scrie Reuters. Cameron John Wagenius a fost arestat pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă