4.5 C
București
joi, 14 noiembrie 2024
AcasăSpecialCE catre Romania si Bulgaria: Riscati sanctiuni in viitor

CE catre Romania si Bulgaria: Riscati sanctiuni in viitor

Rapoartele privind progresele Romaniei si Bulgariei in domeniul justitiei au fost prezentate, astazi, la Bruxelles, de catre vicepresedintele Comisiei Europene, Franco Frattini – comisarul pentru justitie, libertate si securitate.

Comisia Europeana a transmis Romaniei si Bulgariei ca au facut progrese insuficiente in lupta anticoruptie si ca risca sanctiuni in viitor, daca nu indeplinesc toate cerintele, transmite Agentia Reuters, preluata de Hotnews.

Raportul de monitorizare a celor doua tari a fost adoptata de CE, dar oficialii europeni au atentionat autoritatile romane ca nu e momentul sa se complaca in situatia actuala.

Reprezentantii Comisiei sunt de parere ca este prea devreme sa decida asupra unor posibile sanctiuni sau sa elimine aceasta amenintare la adresa celor doua state care au aderat in ianuarie.

Romaniei i-a fost recunoscuta reforma in sistemul juridic si progresul substantial in crearea ANI. In ambele tari "progresul in tratatrea juridica a coruptiei la nivel inalt este insuficient", se precizeaza in raport, mentioneaza Reuters.

In cazul Bulgariei, raportul a fost critic datorita absentei unor rezultate practice in zona luptei impotriva criminalitatii. Asasinatele la comanda continua sa provoace o mare ingrijorare, mai ales uciderea unor politicieni locali in lunile care au trecut de la aderarea la UE. "Pana in acest moment nicio trimitere in judecata si nicio condamnare nu au avut loc", scrie in raport.

Comisia Europeana a fost mandatata sa realizeze rapoarte la fiecare sase luni cu privire la modul in care cele doua state reusesc sa indeplineasca criteriile prevzaute in tratatele de aderare, in ceea ce priveste reforma justitiei, lupta anticoruptie si impotriva crimei organizate.

Comisia Europeana va elabora rapoarte separate la sfarsitul acestui an cu privire la capacitatea fiecarei tari in parte de a administra si absorbi ajutorul regional si subventiile pentru agricultura. Eventualele rapoarte nefavorabile pe aceste teme ar putea duce la retinerea unei parti din fondurile alocate de la Burxelles, sustin oficialii europeni citati de Reuters.

Desi imaginea de ansamblu in cazul ambelor tari este una nesatisfacatoare, oficialii europeni au recunoscut ca Bulgaria a indeplinit unul din criteriile stabilite, prin modificarea Constitutiei astfel incat sa asigure independenta si raspunderea juridica.

Vicepresedintele Comisiei Europene, Franco Frattini – comisarul pentru justitie, libertate si securitate a precizat ca documentul este unul echilibrat si transparent, care nu are rolul de a sublinia greselile, ci de a prezenta domeniile cu probleme.

Fragmente din declaratia comisarului Frattini:

# Constatam cu satisfactie ca in Romania s-a costituit ANI, deci prevederile UE au fost indeplinite
# Bulgaria a adoptat o reforma constitutionala foarte importanta impreuna cu expertii europeni
# Aceasta reforma mai trebuie, insa, tradusa in legislatia bulgara
# Consideram ca s-a indeplinit in mare obiectivul stabilit de Uniunea Europeana
# Printre punctele forte: masuri pentru combatarea micii coruptie, la frontiera, mai ales in Bulgaria
# Coruptia la nivel inalt este inca o problema, ambele guverne sunt constiente de acest lucru
# S-au subliniat aspecte importante in ambele rapoarte
# Consider ca prin adoptarea acestui raport, Colegiul Comisarilor a fost credibil si in masura sa asigure o prezentare echilibrata
# Nu vrem sa subliniem greselile si sa aratam cu degetul, insa trebuie sa fim transparenti, cinstiti si sa precizam domeniile in care mai sunt necesare progrese
# Este in primul rand in interesul cetatenilor bulgari si romani, nu este in interesul Bruxelles-ului
# Prin acest raport vrem sa dam sfaturi si nu sa aratam cu degetul
# Vom continua sa urmarim procesul de consolidare si aplicare a procesului de reforma
# In unele ziare am vazut niste informatii gresite despre unele sectiuni ale raportului nostru
# Raportul nu este un exercitiu de acuzare a nimanui
# Cooperarea cu cele doua guverne a fost foarte buna
# Comisia trebuie sa arate populatiei rezultatele concrete din cele doua tari
# Rapoartele s-au bazat pe datele tehnice furnizate de experti

 

Basescu: Raportul e obiectiv

Presedintele Traian Basescu considera ca Raportul Comisiei Europene reflecta cu obiectivitate stadiul evolutiilor in domeniile reformei justitiei si combaterii coruptiei.
Alaturi de o serie de progrese (precum infiintarea ANI, accelerarea luptei impotriva coruptiei la nivel inalt, consolidarea CSM), raportul consemneaza deficiente in special in ce priveste angajarea de personal specializat in instantele judecatoresti, obtinerea de rezultate concrete in lupta impotriva coruptiei, mai ales la nivel inalt si elaborarea unei strategii comprehensive de combatere a coruptiei pentru sectoarele vulnerabile ale administratiei locale, se arata intr-un comunicat transmis de Administratia Prezidentiala.
'Presedintele Traian Basescu apreciaza ca spre acestea din urma trebuie sa se concentreze cu precadere intreaga atentie si efortul institutiilor statului roman, astfel incat urmatorul raport al Comisiei, din 2008, sa constate indeplinirea tuturor cerintelor formulate prin mecanismul de cooperare si verificare. Independenta justitiei si eficienta administratiei sunt obiective esentiale in procesul de modernizare a societatii romanesti', precizeaza sursa citata.

Tariceanu: dovada ca nu am ignorat reforma

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat ca Raportul Comisiei Europene privind progresele inregistrate de Romania in domeniile care fac obiectul mecanismului de cooperare si verificare demonstreaza ca Guvernul nu a ignorat, dupa aderarea la Uniunea Europeana, procesul de reforma, asa cum s-a spus in perioada campaniei electorale pentru referendumul privind suspendarea presedintelui Traian Basescu.
'Raportul demonstreaza ca pana in acest moment nu am ignorat, odata cu aderarea la UE, procesul de reforma cu accent pe reforma justitiei si lupta anticoruptie, pentru ca in timpul campaniei electorale pentru referendum au fost facute diferite declaratii politice care au fost din pacate preluate in strainatate si care au indus temeri cu privire la faptul ca Romania ar fi incetinit procesul de reforma. Mai mult decat atat, s-a incercat divizarea Romaniei in doua – o Romanie reformista si o Romanie antireformista, in care eram si eu nominalizat', a aratat seful Executivului.
 

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Noi decizii adoptate de Autoritatea de Supraveghere Financiară

Deciziile adoptate de Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) au fost anunțate, joi, în urma unei ședințe ce a avut loc cu o zi...

Marcel Boloș a anunțat prelungirea amnistiei fiscale până pe 20 decembrie 2024

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat că termenul pentru aplicarea amnistiei fiscale a fost prelungit până la 20 decembrie 2024. Boloș a precizat că...

China este în căutarea creșterii economice pierdute. Cât de fondată este teama de un război economic cu Trump?

China a intrat în centrul atenției investitorilor datorită pachetelor de stimulare gândite de Partidul Comunist Chinez, care au impulsionat piețele globale, însă, deși indicii...
Ultima oră
Pe aceeași temă