Presa internationala a relatat despre demersul ministrului roman al Justitiei, Tudor Chiuariu, care a cerut CSM revocarea procurorului Doru Tulus, prezentand informatia in contextul polemicilor generate in Romania de aceasta solicitare, contestata de fostul ministru al justitiei, Monica Macovei.
"Unui procuror anticoruptie i se cere sa demisioneze: polemica in Romania", titreaza Agentia France Presse, care reda schimbul de replici intre Chiuariu si seful DNA, Daniel Morar.
Ministrul roman al Justitiei, Tudor Chiuariu, a cerut ieri demisia adjunctului parchetului anticoruptie (DNA), ceea ce a suscitat o vie polemica, in conditiile in care Bucurestiul asteapta raportul Bruxelles-ului asupra progreselor sale in materie de reforma a justitiei, relateaza AFP.
Chiuariu si-a justificat solicitarea prin "ineficienta" procurorului Doru Tulus, un repros pe care nu l-a sustinut cu argumente si care a fost imediat respins de cel in cauza. "Lupta impotriva coruptiei trebuie sa continue indiferent de culoarea politica" a persoanelor cercetate, a dat asigurari Chiuariu intr-o declaratie de presa citata de AFP. "Avem nevoie de fapte si nu numai de vorbe", a adaugat el, exprimandu-si regretul ca "dosare importante nu s-au finalizat cu condamnari".
Procuroul Tulus – explica AFP – a fost insarcinat in ultimele luni cu mai multe dosare importante, vizandu-l pe un fost vicepremier, George Copos, acuzat de evaziune fiscala, si pe unii deputati acuzati de coruptie.
In timpul unei reuniuni agitate a Consiliului Superior al Magistraturii, care trebuie sa avizeze solicitarea ministrului, seful DNA, Daniel Morar, l-a acuzat, la randul sau, pe Chiuariu de "imixtiune" in justitie. Potrivit lui Morar, ministrul i-ar fi cerut sa "opreasca unele anchete delicate".
"Este o minciuna", a replicat Chiuariu, care recunoscuse anterior ca l-a sunat pe Morar pentru a-i da un "sfat prietenesc".
"Gasesc ciudata inversunarea cu care Morar se straduieste sa blocheze un demers vizand lupta impotriva coruptiei", a declarat Chiuariu.
Fostul ministru al justitiei, Monica Macovei, apreciata la Bruxelles pentru "cruciada" sa impotriva coruptiei, inainte de a fi indepartata din guvern in aprilie, i-a cerut lui Chiuariu sa-si dea demisia, noteaza AFP.
Bruxelles-ul, care in continuare supravegheaza strict Romania, la mai putin de cinci luni de la aderarea sa la UE, ar putea activa o clauza de salvgardare, daca se dovedeste ca aceasta tara nu si-a respectat angajamentele in materie de lupta impotriva coruptiei si reforma a justitiei, precizeaza agentia franceza de stiri.
Associated Press, preluata de cotidianul International Herald Tribune, anunta ca "ministrul roman al Justitiei este criticat pentru presupusa interferenta in cazurile de coruptie".
Noul ministru roman al Justitiei a devenit tinta unor critici acerbe, ieri, dupa ce a cerut revocarea unui important procuror anticoruptie, care cerceta cativa politicieni, relateaza Associated Press. Agentia precizeaza ca Chiuariu si-a preluat postul luna trecuta, dupa ce premierul Calin Popescu Tariceanu a demis-o pe Monica Macovei, "pe seama careia erau puse progresele in reformele anticoruptie".
Chiuariu a cerut CSM, care supervizeaza numirile judiciare, sa-l revoce pe procurorul Doru Tulus, invocand esecul sau de a obtine condamnari. Tulus – subliniaza AP – este adjunctul procurorului-sef anticoruptie, iar departamentul sau a fost laudat de Uniunea Europeana dupa ce a deschis investigatii vitandu-i pe politicieni.
AP noteaza ca "demersul lui Chiuariu este vazut de grupurile civice si de Macovei ca o tentativa de intimidare a procurorilor care sunt agresivi in lupta impotriva coruptiei la nivel inalt, precum Tulus".
Chiuariu a sustinut, totusi, ca vrea sa faca departamentul lui Tulus mai eficient si a negat ca incearca sa opreasca anchetele in cazurile de coruptie, precizeaza AP.
Agentia bulgara Focus informeaza, la randul ei, ca "ministrul roman al justitiei a cerut demisia unui procuror de rang inalt", explicand ca Tulus este adjunctul sefului Departamentului National Anticoruptie si ca motivatia acestei cereri sunt rezultatele slabe ale activitatii lui Tulus. Focus precizeaza ca printre investigatiile de care s-a ocupat Tulus se numara cele impotriva lui Dan Voiculescu si Dan Morega.