0.2 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăSpecialCastigatorii si perdantii politici ai ultimilor patru ani

Castigatorii si perdantii politici ai ultimilor patru ani

» Traian Basescu, Theodor Stolojan, Mircea Geoana si Calin Popescu Tariceanu sunt castigatorii ultimilor patru ani, potrivit sociologilor.

» Vadim, Becali si  Gusa risca sa iasa de pe scena politica.

Cu doua zile inaintea alegerilor pentru Parlament, "Romania libera" a intrebat mai multi sociologi care sunt castigatorii si perdantii politici ai ultimilor patru ani. In topul cercetatorilor se afla presedintele Traian Basescu. In opinia lui Ovidiu Voicu, seful statului se mentine pe pozitii puternice pentru ca "nu a aparut alt candidat credibil la presedintie". In acelasi sens, directorul CURS, Catalin Augustin Stoica, ne-a spus ca, "pentru al patrulea an de mandat, presedintele sta foarte bine", mai ales ca, la mai putin de un an de alegeri, nu se intrevede nici un contracandidat la presedintie care sa ii puna probleme. De aceeasi parere este si directorul Gallup Romania, Alexandru Toth, care, desi nu l-ar pune pe presedintele Basescu pe primul loc, sustine ca "dupa patru ani in care a jucat intens se mentine bine". In schimb, analistul Alexandru Radu sustine nu este un castigator pentru ca nu are "realizari concrete".

Sociologii l-au plasat pe locul doi pe Theodor Stolojan fiindca "a demonstrat ca poate reveni, dupa ce acum patru ani parea iesit din politica", dupa cum explica Mircea Kivu. Cercetatorul Ovidiu Voicu crede, la randul sau, ca premierului desemnat al PD-L i-a crescut cota de incredere in ultimii patru ani, mai ales pentru ca nu s-a uzat in disputele cotidiene. Stolojan este urmat in top de presedintele PSD, Mircea Geoana, care ocupa locul trei.  Mircea Kivu este de parere ca Geoana "a reusit marea performanta de a ajunge in fruntea partidului si de a se mentine acolo". Cu toate acestea, sociologul sustine ca este "necredibil, deoarece joaca un alt rol decat cel care i se potriveste". Succesul lui Geoana de a se mentine ca sef al PSD "ar putea fi umbrit daca nu va reusi sa-si respecte promisiunea, adica de a aduce PSD la guvernare. Atunci, probabil, Geoana va trebui sa plece", sustine Ovidiu Voicu.

Locul patru la capitolul castigatori este ocupat de actualul premier, Calin Popescu Tariceanu. Acesta a dovedit in timpul cat a fost in fruntea Guvernului ca "a reusit sa controleze extrem de bine partidul", sustine Alexandru Toth. In opinia lui Mircea Kivu, marea reusita a lui Tariceanu consta in faptul ca "a devenit un personaj de prim rang, in conditiile in care, pana la alegerile din 2004, ocupa un loc secundar".
La polul opus, perdantii ultimilor patru ani sunt: Corneliu Vadim Tudor, Gigi Becali si Cozmin Gusa. In opinia sociologilor, presedintele PRM se afla in pragul falimentului si este pe punctul de a-si pierde mandatul de parlamentar.

Alexandru Toth ii considera pe Corneliu Vadim Tudor si pe Gigi Becali "supape ale frustrarilor" electoratului aflat mai cu seama la periferia marilor orase. Daca pe primii doi sociologii ii socotesc in mod categoric perdanti, fiindca acum patru ani nu pareau sa aiba sanse prea mari sa se mentina, Cozmin Gusa pare sa-i fi luat prin surprindere pe cercetatori. Mircea Kivu sustine ca Gusa ar trebui plasat in aceasta categorie pentru ca "a incercat un proiect care nu i-a reusit".

In ceea ce priveste clasamentul partidelor, pe primul loc la capitolul castigatori se plaseaza PD-L, urmat de PSD si PNL. In opinia expertilor, PD-L a reusit in patru ani sa creasca de la 15 procente la aproape 30. PSD, care se plaseaza pe locul doi, nu a reusit sa revina  la 37 la suta – scorul cu care a intrat in Parlament –, dar si-a revenit dupa prabusirea pricinuita in 2005 de matusa Tamara. Mircea Kivu este de parere ca "PSD pare sa-si continue un ciclu pendulant: vine la guvernare si se erodeaza, dupa aceea pleaca si apoi isi revine inainte de alegeri", in plus, PSD si-a adjudecat si avantajele  guvernarii: majorarea pensiilor si cea a salariilor profesorilor. Pe de alta parte, "PNL a reusit sa nu piarda", sustine sociologul Mircea Kivu, in conditiile in care, de obicei, guvernarea erodeaza un partid. De aceeasi parere este si Ovidiu Voicu, care ne-a explicat ca liberalii "au capitalizat cresterea economica si progresele sociale, cu riscul ca nu au mai respectat coerenta doctrinala".

De partea perdantilor se regasesc PRM si PNG, pentru ca, in opinia sociologilor, "au cam iesit de pe scena politica". PRM se afla "intr-o criza de discurs si de imagine", incremenit in campania electorala a anilor ‘90,  sustine Ovidiu Voicu. Pe de alta parte, arata Mircea Kivu, "PNG a fost cotat cu sanse mari de a intra in Parlament, iar in urma cu doi ani ocupa locul trei in topul celor mai importante partide, iar acum nu mai conteaza".

ANALIZA

Profesorul de sisteme electorale Alexandru Radu este de acord ca PD-L sta  cel mai bine in raport cu 2004: "Pentru prima data, un partid, nu o alianta, este principalul oponent al eternului castigator PSD". Social-democratii au ajuns intr-o pozitie dificila fata de alegerile trecute, crede Radu, pentru ca "au fost detronati din pozitia de actori principali". PSD a suferit o infrangere, diferenta fiind foarte mica fata de PD-L. In cazul PNL, profesorul Radu observa ca partidul a ajuns sa spere "sa joace rolul de partid fara de care nu se poate face guvern". Pierzatorii PRM si PNG, alaturi de liderii lor, Vadim si Becali, isi joaca ultima carte la aceste alegeri: "Daca nu intra in Parlament, vor ajunge ca PNTCD: exista, dar nu conteaza".

In topul personalitatilor, Radu il vede pe Basescu drept marele castigator doar la capitolul "imagine si popularitate, unde domina fara discutie". In rest, nu este un castigator, pentru ca nu are "realizari concrete, lucruri bifate". Daca ar fi sa aleaga un castigator, Radu l-ar numi pe Sorin Oprescu, primarul Capitalei. si Alexandru Toth l-ar pune pe primul loc tot pe Oprescu, pentru ca a invins PD-L in fieful sau traditional.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă