Preşedintele suspendat Traian Băsescu a declarat, duminică, că în situaţia în care la referendum vor veni sub 50% din alegători, votul fiind majoritar împotriva sa, va relua propunerea către partidele politice de a-şi abandona mandatul cu condiţia revizuirii Constituţiei.
Întrebat, la Realitatea TV, cum va reacţiona în situaţia în care participarea la referendum va fi sub 50%, iar votul majoritar împotriva sa, Băsescu a răspuns: „Conform legii”.
Moderatorul a insista şi a cerut specificaţii, întrebându-l pe Traian Băsescu dacă în această situaţie se va întoarce la Cotroceni.
„Voi reacţiona conform legii după rezultatul referendumului. Voi ţine cont şi de opinia publică. În cazul în care referendumul nu e valid, voi propune din nou să renunţ la mandat pentru organizarea simultană de alegeri prezidenţiale şi parlamentare.
Eu vreau să se valideze referendumul cu un rezultat. Îi invit pe toţi care înţeleg situaţia sâ participe la vot.”
Traian Băsescu a declarat că vede ca posibilă coabitarea cu USL după referendum, în situaţia în care se va menţine la Cotorceni, el subliniind că a crezut mult în coabitare şi a stimulat-o.
„Am crezut mult în coabitare, pentru a evita instabilitatea politică. Eram sigur că va merge. A fost o campanie electorală pentru locale în care nu am scos niciun cuvânt. Nu am avut reacţii împotrivă. Am tolerat şi plecarea la Consiliu împotriva Constituţiei. Cu toate astea, a fost începută procedura de suspendare.
Mai bine de 1 an, opoziţia nu a intrat în Parlament atacând virulent orice măsură. Nu puteţi pune pe seama Puterii deprecierea politicii.
Din 2010, nu am reuşit să transmitem corect mesajele şi unele decizii au fost văzute ca lucruri făcute împotriva populaţiei.„
Preşedintele suspendat Traian Băsescu a susţinut că fostul senator Dan Voiculescu, plus 19 parlamentari pe care i-a numit „puşcăriabili”, au dat o lovitură „aproape militar” instituţiilor statului.
„Decizia de a se trece la suspendare a fost luată de mult. Am fost suspendat după 59 de zile în loc de 60, după cum estimase domnul Voiculescu. Această decizie a fost luată în numele puşcăriabililor din politică.
La votul pentru suspendare au votat 19 parlamentari cu dosare penale şi 3 găsiţi incompatibili. Mai era şi domnul Voiculescu, că ar fi fost 20. Eu nu zic puşcăriaş, ci puşcăriabil. După lege trebuia scoşi din parlament, pentru că au avut votul Comisiei Juridice, conduse de USL”
Preşedintele suspendat Traian Băsescu a declarat, duminică, că, din câte ştie, nu are niciun dosar penal, dosarele „Casa din Mihăileanu” şi „Flota” fiind închise, el apreciind că atacurile pe această temă reprezintă minciuni ale „puşcăriabililor”.
„Nu am niciun dosar penal. Povestea ‘Flotei’ – au fost 111 oameni implicaţi, a fost un procuror care a refuzat să semneze rechizitoriul, dosarul este închis şi oamenii nevinovaţi. Astea sunt abordări propagandistice”
Preşedintele a mai spus că referendumul nu este pentru el că „Europa i-a ejectat pe Antonescu şi pe Ponta ca parteneri”.
„Am 8 ani de mandat, nu mă lupt pentru un mandat. Este un scaun foarte incomod, mai ales în vreme de criză. Scopul meu este România europeană. Strigau ‘preşedintele ne încurcă’, după 10 zile au făcut ţăndări reputaţia României.
Referendumul nu mai este despre Traian Băsescu – este despre România care poate să menţină standardele democratice sau România izolată. Europa i-a ejectat pe Antonescu şi pe Ponta ca parteneri. O Românie cu USL în frunte este o Românie izolată.
Respectarea valorilor UE înseamnă nişte drepturi. Dacă nu respecţi aceste valori, devii un stat izolat. Apar reacţii.
Trebuie găsită soluţia resetării situaţiei statului român. Aveam speranţa că se poate face asta prin Curtea Constituţională. Din păcate, USL a folosit Monitorul Oficial ca pe o gazetă de peretă şi în loc să pună hotărârile în ordinea creării lor, le-au pus în ce ordine au vrut ei.
Toţi ambasadorii, toate ambasadele ştiu perfect ce s-a întâmplat. Ei au un singur mesaj ‘Resetaţi funcţionarea instituţiilor politice. Nu avem nicio certitudine că aceşti doi domni Ponta şi Antonescu nu vor continua în acelaşi mod’.
Nu spun că Parlamentul nu are dreptul să suspende preşedintele. Nimeni nu contestă asta. Aici vorbim de motive. Acolo a fost un abuz de putere a Parlamentului.”
Băsescu a mai zis că referendumul trebuie dus până la capăt şi i-a îndemnat pe cetăţeni să se prezinte la vot.
„Procesul referendumului este pornit şi trebuie dus până la capăt. Îi chem pe români la vot. Am fost trimis de Parlament la judecata poporului, trebuie să mă supun acestei judecăţi.
Dacă câştig: e categoric posibil să coabităm. Eu l-am desemnat pe Victor Ponta. Nu am încercat altceva, PDL pierduse majoritatea. Nu am avut nicio reţinere.”
Preşedintele suspendat Traian Băsescu a admis, duminică, la Realitatea TV, că intervenţia telefonică în care a discutat despre plecarea lui Raed Arafat de la Ministerul Sănătăţii, referindu-se la acest lucru cu sintagma „Ghici ghicitoarea mea”, a reprezentat o greşeală foarte mare.
Moderatorul emisiunii i-a spus lui Traian Băsescu, duminică seara, că o falie în societatea românească s-a produs când a vorbit la telefon despre cazul lui Raed Arafat folosind expresia „Ghici ghicitoarea mea”.
„Iată o greşeală foarte mare pe care am făcut-o”, a replicat Traian Băsescu.
El a spus că există „destule” lucruri pe care şi le poate reproşa, dar nu-şi poate atribui rea-credinţă.
„Sunt destule lucruri pe care mi le pot reproşa dar nu am avut rea-credinţă. Am vrut mereu să fac lucrurile mai repede decât se puteau face. Am susţinut public aceste asumări. Dar vă rog să vă amintiţi un lucru – legea Educaţiei a fost depusă în Parlament. După 3 luni s-a constatat că amendamentele aduse nu aduceau nimic bun. S-au întâlnit în parlaement toate facultăţile particulare care erau fabrici de diplome etc. Rezultatele le vedem: generaţii întregi care îşi ratează viaţa.
În paralel cu criza, aveam de modernizat şi statul. Sigur că acum plătesc costurile. Şi eu şi cei care au fost la guvernare. Mi-am asumat aceste lucruri. Pe 29 voi fi la judecata poporului. Aş vrea să fie o judecată dreaptă.”
Traian Băsescu a mai spus că suspendarea sa a fost o „execuţie sumară”.
„Să suspenzi un preşedinte în 36 de ore – nimeni nu acceptă că un preşedinte ales este executat într-o execuţie sumară. După 8 ani de mandat este cinstit să îl împingi să obţină tot 80%? Ştiu ce misiune imposibilă îmi asum.”
Băsescu a mai vorbit şi despre discuţia pe care a avut-o cu cancelarul german Angela Merkel, specificând că aceasta era informată de la Ambasadă.
„Domna Merkel era informată de la Ambasadă. M-a întrebat dacă s-au restabilit atribuţiile Curţii Constituţionale. Am spus nu. ‘S-au retras ordonanţele de urgenţă privind Monitorul Oficial?’. Am spus nu. A mai întrebat dacă s-a reglementat procedura de suspendare….
Eu nu mint niciodată. Ce nu înţelegem noi. Când te duci la partenerii tăi, dacă le spui cinstit unde e problema, te ajută. Dacă încerci să o înfofoleşti se descoperă minciuna.
Eu am făcut greu credibilizarea României. Acum toată munca asta migăloasă s-a făcut pulbere. Asta e.”
Întrebat de ce nu a fost Elena Udrea prezentă la mitinguri, Traian Băsescu a spus că nu s-a ocupat el de organizare.
„Eu nu am fost implicat în organizarea mitingurilor. Am reţineri mari că acest fel de manifestaţii tensionează şi mai mult situaţia. Nu eu am stabilit cine urcă pe scenă.
Am o îngrijorare legată de mitingul de la Iaşi şi vreau să discut cu organizatorii. Mitingurile de la Iaşi se desfăşoară la o distanţă foarte mică unul de celălalt. Distanţa e de 500-600 de metri. Cred că nu e bine să facem mitinguri cu mase mari de oameni atât de apropiate.
Nu îmi voi face afişe, pe mine mă cunosc românii ca pe un cal breaz, şi cu bune şi cu rele.”
„Nu o să fac niciodată compromisuri cu hoţii. Sunt 2 liste în mintea oricărui preşedinte: lista cu zone în care poţi să faci compromisuri şi lista cu zone în care nu poţi face compromisuri. Nu pot să fac compromisuri în ceea ce priveşte instituţiile statului. Şi aşa ele nu funcţionează cum trebuie în România. Dacă şi aici începi să faci compromisuri ce ai făcut? Duci în compromis statul.”