O parte din români nu vor mai avea nevoie de viză pentru Canada, dar această concesie este făcută doar celor care anterior au mai călătorit pe continentul nord-american.
Românii care au deţinut în ultimii 10 ani o viză pentru Canada sau o viză non-imigrant pentru SUA nu vor mai avea, începând de anul viitor, nevoie de viză pentru a călători în Canada, România fiind inclusă de guvernul canadian în programul Electronic Travel Authorization (eTA). Programul eTA este similar celui din Statele Unite, Electronic System for Travel Authorization (ESTA). Astfel, cele două ţări aplică aceleaşi metode pentru a filtra călătorii din afara perimetrului nord-american.
Condiţii restrictive
Cu alte cuvinte, nu mai trebuie să obţineţi viză pentru Canada dacă în ultimul deceniu aţi mai deţinut una (chiar dacă, între timp, a expirat). De asemenea, o viză pentru SUA vă oferă, automat, posibilitatea de a călători liber în Canada. Înainte de a merge în Canada, ideal chiar înainte de a cumpăra un bilet, călătorii vor putea solicita o autorizaţie electronică de călătorie, completând un formular online. În cea mai mare parte a cazurilor, cererile vor fi aprobate electronic în câteva minute.
Este posibil ca unele persoane să aibă interdicţie de călătorie pe teritoriul Canadei şi li se va refuza eTA din cauza criteriilor actuale privind imigraţia, în special referitor la infracţionalitate sau securitate naţională. În acest moment, pe site-ul Ministerului de Externe nu apare vreun anunţ în acest sens şi, prin urmare, nu există formularele online. Cetăţenii români care nu îndeplinesc una dintre cele două condiţii de mai sus trebuie să ştie că au nevoie de viză pentru a intra în Canada. Aceasta se poate obţine de la ambasada acestei ţări la Bucureşti.
Viza are o valabilitate de utilizare de două luni (termen de intrare în ţară), iar după intrarea pe teritoriul Canadei, un vizitator are dreptul să stea maximum şase luni, cu posibilitatea obţinerii unei prelungiri de încă şase luni, potrivit MAE. Cererea pentru extinderea perioadei de şedere în Canada trebuie făcută cu trei săptămâni înainte de expirarea termenului de şedere. Vizitatorii trebuie să părăsească ţara după maximum şase luni de la intrare dacă nu solicită, în mod justificat, prelungirea perioadei. Autorităţile canadiene de frontieră pot, în unele cazuri, să precizeze un termen mai mic de şedere decât cel obişnuit (şase luni), acesta înscriindu-se sub ştampila de intrare în Canada.
În luna octombrie a anului trecut, Ambasada Canadei a anunţat lansarea Programului “Business Express” ce facilitează călătoriile în această ţară pentru oamenii de afaceri care reprezintă companii româneşti cu o cifră de afaceri ridicată. De acest program beneficiază doar reprezentanţii firmelor autohtone care au agreat includerea în programul respectiv, pe baza unor invitaţii adresate de către Ambasada Canadei. Procesul de selecţie a companiilor s-a derulat exclusiv la nivelul misiunii diplomatice canadiene, nefiind necesare solicitări formulate în prealabil de către companiile româneşti.
Anunţul privind relaxarea regimului vizelor a fost făcut de către premierul Victor Ponta, care a fost informat de această decizie de către omologul său canadian, Stephen Harper. Premierul Ponta a mai precizat că, după alegerile din SUA, România va face progrese şi cu această ţară în privinţa regimului de vize, deşi nu a existat în ultima vreme nici un semnal clar în acest sens venit dinspre Washington.