5.9 C
București
duminică, 10 noiembrie 2024
AcasăSpecialCadoul lui Patriciu l-a băgat la închisoare pe Roşca Stănescu

Cadoul lui Patriciu l-a băgat la închisoare pe Roşca Stănescu

Sorin Roşca Stănescu a fost acuzat de utilizare de informaţii privilegiate şi constituire de grup infracţional organizat pentru tranzacționarea ilegală a unui miliard de acțiuni ale companiei petroliere.

Senatorul PNL Sorin Roșca Stănescu, fost jurnalist și patron de trust media, a fost ieri condamnat definitiv la doi ani și patru luni de închisoare cu executarea într-un dosar privind manipularea pieței de capital, în care au mai fost judecate alte 11 persoane. Printre acestea s-au numărat Dinu Patriciu, considerat de procurori liderul grupului infracțional care a pus la cale falsificarea unei vânzări de acțiuni, între timp decedat, și Sorin Pantiș, fost ministru al Comunicațiilor, condamnat, la rândul său, ieri în acelaşi dosar la doi ani și opt luni de închisoare cu executare.

Citește și: VIDEO. UPDATE Dosarul Rompetrol: Senatorul Roșca Stănescu – 2 ani și 4 luni cu executare, fostul ministru Sorin Pantiș – 2 ani și 8 luni. Fostele șefe ale CNVM, Gabriela Anghelache și Irina Popovici, câte 3 ani cu suspendare. SRS s-a predat la IPJ Ilfov

Irina Mihaela Popovici, fost vicepreşedinte al Comisiei Naţionale de Valori Mobiliare (CNVM), a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare pentru favorizarea infractorului, iar în cazul unui alt inculpat, Irina Popovici, procesul penal pentru fals intelectual a fost oprit, ca urmare a prescripţiei faptei şi achitarea pentru acuzaţia de aderare la un grup infracţional organizat.

Gabriela Victoria Anghelache, fost preşedinte al CNVM, a primit tot o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare, pentru favorizarea infractorului, iar Alexandru Bucşă, administrator şi director economic al Rompetrol la data faptelor, a primit patru ani de închisoare pentru complicitate la delapidare. El a mai fost condamnat la câte trei ani pentru complicitate la spălare de bani, respectiv constituire a unui grup infracţional organizat. Petrică Grama, fost şef al Direcţiei Generale a Bugetului de Stat din Ministerul Finanţelor Publice, a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru complicitate la delapidare şi la un an pentru constituirea unui grup infracţional organizat. La pedeapsa cea mai grea a fost adăugat un spor de patru luni, astfel că acesta va executa doi ani şi patru luni de închisoare.

Mai mult, Alexandru Bucşă şi Petrică Grama, în solidar cu Rompetrol, au fost obligaţi să plătească aproximativ 58 de milioane de dolari Ministerului Finanţelor.

Ce au făcut Dinu Patriciu și complicii săi

Dinu Patriciu a fost considerat de procurori liderul rețelei infracționale implicate în dosarul în care ieri au fost condamnați definitiv la închisoare Sorin Roșca Stănescu și alte șapte persoane. În 2006, anchetatorii au stabilit că Dinu Patriciu, care a decedat în această vară, a profitat de calitatea sa de administrator al Rompetrol pentru a-și însuși, între septembrie 1999 și noiembrie 2001, suma de 85 milioane USD care ar fi trebuit să ajungă la bugetul de stat. Mai mult, omul de afaceri a încercat să piardă urma banilor prin încheierea unor contracte de cesiune de creanțe împrumut și novație între firmele din cadrul Rompetrol, conform rechizitoriului.

Dar motivul principal pentru care Sorin Roșca Stănescu și fostul ministru Sorin Pantiș au fost condamnați la închisoare vizează faptul că Dinu Patriciu a organizat și coordonat operațiunile de tranzactionare a acțiunilor emise de SC Rompetrol Rafinare SA prin intermediul unor conturi aparţinând unor persoane fizice sau juridice controlate de grupul de firme Rompetrol, în scopul influenţării şi menţinerii unui nivel artificial al preţului de deschidere şi tranzacţionare, la data de 7.04.2004, de 116 lei/acţiune. Au fost tranzacționate în acea zi, printr-o metodă ilegală, după cum au considerat anchetatorii, un miliard de acțiuni.

Practic, Dinu Patriciu și complicii săi, condamnați la închisoare ieri, au acționat pentru a oferi “semnale false și înșelătoare pentru ceilalți participanți la tranzacționare”, se arată în dosarul citat de HotNews. Astfel, Dinu Patriciu i-a dezvăluit lui Sorin Roşca Stănescu informaţia privilegiată privind termenii şi condiţiile în care urmează să se desfăşoare operaţiunile de tranzacţionare a acţiunilor, iar lui Sorin Pantiş informația privilegiată privind preţul pe care societăţile controlate de grupul de firme Rompetrol urma să îl afişeze în aceeaşi zi. Astfel, cei doi au profitat de informație pentru a câștiga bani. Urmărirea penală în acest dosar a început în 2005, iar cele 12 persoane implicate au fost trimise în judecată în 2006. În 2012, Tribunalul București a decis achitarea celor vizați, iar anul acesta procesul a fost închis în cazul lui Dinu Patriciu.   

Cele mai citite

Noi reguli pentru dobânzile aplicate de IFN-uri

Contractele de credit în derulare vor trebui să respecte noile plafoane ale dobânzilor Legea de plafonare a dobânzilor la creditele de consum IFN va intra...

Donald Trump revine în forță pe scena politică. Ce roluri ar putea avea în noua administrație cei din familia sa

După câștigarea unui nou mandat, Donald Trump nu este singurul membru al familiei sale care revine în atenție. În seara victoriei, alături de el,...

China este interesată să cumpere din România lucernă și piei de bovine

În perioada următoare, vor fi deschise piețele din Tunisia și Kuweit pentru exportul de animale, anunță ANSVSA Una dintre destinațiile importante în care țara noastră...
Ultima oră
Pe aceeași temă