13.5 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialBeleaua descentralizării: cui revin spitalele bolnave de datorii?

Beleaua descentralizării: cui revin spitalele bolnave de datorii?

Cele mai multe autorităţi locale nu vor să preia spitalele, decât după ce ministerul va achita datoriile unităţilor sanitare. Acestea, la nivelul întregii ţări, se ridică la 1,3 miliarde lei noi.

Primăriile şi prefecturile din toată ţara au la dispoziţie două săptămâni pentru a prelua spre administrare 373 de spitale din totalul de 435 aflate acum în subordinea Ministerului Sănătăţii, aşa cum prevede ordonanţa de urgenţă privind descentralizarea. Cele mai multe primării şi prefecturi au anunţat că nu sunt dispuse să preia unităţile cu tot cu datorii. „Datoriile spitalelor vor fi plătite din bugetul de stat la următoarea rectificare bugetară, care va avea loc când va decide Ministerul de Finanţe. Nu se pune problema că autorităţile locale ar prelua vreun spital cu datorie” , ne-a declarat Oana Grigore, purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii. Primarii cu care a vorbit RL şi-au exprimat neîncrederea în această promisiune.

BRĂILA. Primarul Brăilei, Aurel Simionescu, se îndo­ieş­te că ministerul va plăti datoriile spitalelor: „Se spune că se vor plăti datoriile astea, dar – apare un «dar» – dar va fi analizat modul în care au fost făcute şi dacă acestea sunt reale. Îmi pun întrebarea: dacă, să zicem, din 300 şi ceva de miliarde, 10 nu sunt reale, atunci cine le plăteşte?”. Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, spune şi el că va prelua trei spitale, însă data la care vor fi transferate depinde de aceea la care ministerul va plăti datoriile.

CONSTANŢA. Primarul Radu Mazăre a anunţat ieri că nu va prelua Spitalul de Boli Infecţioase, aşa cum prevede ordonanţa de urgenţă. „Eu semnez numai când mi se predă cu tot cu sursa de finanţare”, a declarat el. „Nu pot să iau acum bani de la cartierul de locuinţe ieftine pentru tineri ca să bag în spital, pentru că cei de la Guvern nu fac lucrul ăsta sau nu vor să-l facă”, a mai spus Mazăre. 

GORJ. Preluarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu se va face doar dacă va fi eliberat de datorii, a declarat Adina Andriţoiu, purtătorul de cuvânt al CJ Gorj. Unitatea din Târgu-Jiu este, în prezent, cel mai mare datornic dintre spitalele judeţului, înregistrând restanţe de 160.000 de lei.

MUREŞ. Primarul din Luduş, Urcan Florin, vrea să clarifice câteva probleme: „Din Contractul cu CJAS Mureş am înţeles că se acoperă cel mult 90% din sumele pentru salariile medicilor, deci bugetul local ar trebui să aloce încă circa 100.000 de lei, lucru imposibil de realizat”.

MARAMUREŞ. Primăria Baia Mare trebuie să preia Spitalul de Pneumoftiziologie-TBC şi deja edilul interimar, Istvan Ludescher, a anunţat că „vor fi cheltuieli care trebuie tăiate din altă parte, pentru că veniturile nu cresc”. Şi viceprimarul oraşului Baia Sprie, Levente Szakacs, se îndoieşte că administraţia locală se va descurca fără o „infuzie financiară consistentă de la bugetul de stat”.

HUNEDOARA. Şeful CJ Hunedoara, Mircea Moloţ, a anunţat că, la preluarea celor trei spitale care vor trece în administrare locală, va face publice datoriile pe care le au, pentru că trebuie plătite de cei care s-au ocupat de ele până acum. „Va fi o belea mare, a cărei dimensiune încă nu o cunosc. Dacă banii pentru bolnavi nu vor veni de la minister, aşa cum se vorbeşte, atunci spitalele vor intra în colaps”, a afirmat Moloţ, citat de Mediafax.

BOTOŞANI. Relu Târzioru, primar al oraşului Săveni, este de părere că „va fi greu, dar sunt convins că pot administra spi­talul mai bine decât a fost administrat până acum. Cred că în primii doi ani vom primi bani de salarii, însă îmi este frică să nu păţim ca şi unităţile medi­co-sociale, adică după ceva timp să ni se spună că trebuie să ne descurcăm şi cu salariile. Şi nu vom avea de unde”.  

Cele mai citite

Liban: Noi explozii după ce au fost detonate și stațiile radio ale Hezbollah

Noi explozii au fost semnalate miercuri în Liban, în urma detonării unor dispozitive de emisie-recepţie folosite de gruparea Hezbollah, la o zi după ce...

Liban: Noi explozii după ce au fost detonate și stațiile radio ale Hezbollah

Noi explozii au fost semnalate miercuri în Liban, în urma detonării unor dispozitive de emisie-recepţie folosite de gruparea Hezbollah, la o zi după ce...

Elena Lasconi promite transparență totală privind cheltuirea banilor Administraţiei Prezidenţiale

Preşedintele USR, Elena Lasconi, a declarat miercuri că, dacă va câştiga alegerile, va face publice toate cheltuielile Administraţiei Prezidenţiale şi va diminua bugetul acestei...
Ultima oră
Pe aceeași temă