21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialBBC: Utilizatorii ale căror laptopuri au fost blocate, în urma atacurilor cibernetice,...

BBC: Utilizatorii ale căror laptopuri au fost blocate, în urma atacurilor cibernetice, au depus în conturile hackerilor 38.000 de dolari, într-o singură zi

150 de țări au fost vizate de atacul cibernetic care a avut loc, luni. BBC a analizat trei conturi conectate cu cererile de bani şi a dezvăluit că, în cursul zilei, în conturi au fost depuși 38.000 de dolari, informează Mediafax.

Potrivit sursei citate, sute de mii de computere au fost afectate până în prezent, de atacurile hackerilor, care cer 300 de dolari pentru fiecare device afectat.

BBC a analizat trei conturi conectate cu cererile de bani şi a dezvăluit că doar luni, în conturi au fost depuși 38.000 de dolari. Dacă suma nu este achitată în trei zile, suma se dublează, iar fișierele din dispozitiv sunt șterse.

 „Numărul victimelor pare să nu fi crescut şi până acum situaţia pare stabilă în Europa, ceea ce este un adevărat succes. Se pare că mulţi băieţi din IT şi-au făcut temele în weekend şi şi-au făcut update-urile la software”, a declarat purtătorul de cuvânt al Europol, Jan Op Gen Oorth.

 O serie de atacuri informatice au fost semnalate, vineri, în peste 100 de ţări, inclusiv în Marea Britanie, Statele Unite, China, Rusia, Spania, Italia şi Vietnam, dar şi în România. Atacurile cibernetice au afectat Serviciul Naţional Medical din Marea Britanie, Ministerul rus de Interne, compania spaniolă de telecomunicaţii Telefonica, firma americană de curierat FedEx, grupul francez Renault, NHS, Deutsche Bahn şi alte sute de companii şi instituţii din întreaga lume.

Au fost probleme mari la Departamentul britanic al Sănătăţii, numeroase spitale fiind afectate. Amber Rudd, ministrul britanic de Interne, a anunţat sâmbătă seara că problema a fost în cea mai mare parte rezolvată, însă unele unităţi spitaliceşti din Regat continuă să se confrunte cu dificultăţi de ordin tehnic.

Atacurile au fost lansate cu virus informatic care blochează computerele şi solicită plăţi pentru deblocare în moneda virtuală Bitcoin. Experţii în tehnologie informaţională încearcă să afle dacă atacurile au fost lansate de un singur grup de hackeri.

Virusul de tip malware a fost lansat în luna aprilie de un grup de hackeri intitulat Shadow Brokers, care susţine că descoperit o breşă de securitate menţionată în documentele NSA, dezvăluite de WikiLeaks, potrivit Kaspersky.

Pe aceeași temă:


 Ce sfaturi ne oferă Poliția Română pentru a ne feri de atacuri cibernetice

Poliția Română recomandă cetățenilor să își actualizeze sistemele de operare a computerelor, în contextul în care, la finalul săptămânii trecute, aproximativ 100 de țări au fost afectate de o amenințare de tip ransomware, denumită „WannaCry".



 Microsoft: Atacuri cibernetice ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru Guverne. E ca si când de la Armata SUA cineva ar fura rachetele Tomahawk

Atacurile cibernetice din ultimele zile ar trebui să atragă atenția guvernelor din întreaga lume, privind vulnerabilităţile sistemelor informatice, care apoi pot fi exploatate de hackeri.


 

Cele mai citite

Hidroelectrica anunță că Barajul Izvorul Muntelui este în perfectă siguranță după seismul de joi dimineață

Hidroelectrica a anunțat că Barajul Izvorul Muntelui, unul dintre cele mai mari din Europa, este în perfectă siguranţă după seismul produs joi dimineață în...

Înscriere la facultate, înainte de absolvirea Bacalaureatului. Pentru cei care vor o carieră în dezvoltarea de jocuri video

BISM (Bucharest International School of Management) și Amber Studio, în colaborare cu prestigioasa Abertay University din Marea Britanie, pregătesc începând cu luna septembrie lansarea...

România aniversează 20 de ani de apartenență la NATO. Mesajul președintelui Klaus Iohannis

La celebrarea a 20 de ani de la aderarea României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, președintele Klaus Iohannis a declarat că NATO este...
Ultima oră
Pe aceeași temă