5 C
București
luni, 11 noiembrie 2024
AcasăSpecialBaietelul torturat din Bistrita a fost inmormantat

Baietelul torturat din Bistrita a fost inmormantat

Copilul in varsta de 4 ani, Laurentiu Rostas din Bistrita, care a murit in timp ce se afla in ingrijirea unei asistente maternale, a fost inmormantat ieri, in satul natal al mamei sale, Reteag, pe cheltuiala primariei. Bunicii din partea mamei s-au ocupat de toate cele necesare inmormantarii, pentru ca mama micutului, Maria, se afla in inchisoare pentru furt. Ei i s-a dat voie ca, sub escorta, sa participe la funeraliile fiului sau.
Dincolo de tragedia acestei familii, raman problemele sistemului. Recrutarea asistentilor maternali se face, de multe ori, pe pile si pe bacsisuri, ne-a spus presedintele Federatiei ONG-urilor pentru Protectia Copilului, Bogdan Simion. Profesionalismul si "inclinarea" catre aceasta profesie sunt pe planul doi, desi asistentul maternal trebuie sa se ocupe de copilul pe care il ia in plasament ca si cum ar fi al sau: sa-l duca la scoala, sa-l hraneasca, sa-l educe, sa-l imbrace, cu alte cuvinte, are raspundere foarte mare.

Chiar si asa, numarul de asistenti maternali din sistem – circa 21.600 in toata tara – este prea mic pentru a acoperi necesarul in Romania. Unul dintre motivele pentru care romanii ocolesc aceasta meserie este salariul oferit pentru ingrijirea unui copil: 800-900 de lei pe luna. Salariul acesta ii revine si unui asistent maternal cu studii medii, si celui cu studii superioare.
Pentru a angaja asistenti maternali, directiile judetene de asistenta sociala si protectia copilului scot anual la concurs zeci sau sute de posturi, insa se inscriu doar cateva persoane in fiecare an. Cu toate acestea, cheltuiala consiliilor locale pentru plata asistentilor incarca mult bugetul. "In judetul Iasi, unde sunt multi copii cu unul sau ambii parinti plecati la munca in strainatate, sunt 1.000 de asistenti maternali. Asta inseamna ca bugetul local are nevoie anual de circa 3,6 milioane de euro numai pentru a acoperi salariile acestora", ne-a spus Simion.

Cei care trebuie sa supravegheze activitatea asistentilor maternali sunt asistentii sociali de la directiile de protectia copilului, insa si numarul acestora este foarte mic. "In sistemul public, la directiile judetene sunt angajati circa 1.800 de asistenti sociali", atrage atentia presedintele Colegiului Asistentilor Sociali, Florin Salajeanu. Dupa vizita pe care a facut-o la Bistrita-Nasaud cu ocazia anchetei privind moartea baietelului de 4 ani, Salajeanu a aflat ca acolo sunt doar patru asistenti sociali la 175 de asistenti maternali, care, la randul lor, au in plasament 270 de copii. "Conducerea Directiei de Protectie a Copilului Bistrita a facut de nenumarate ori sesizari catre institutiile superioare, explicand ca asistentii maternali au cate doi copii in plasament, cand ar trebui sa aiba doar unul, a cerut de mai multe ori suplimentarea bugetului pentru ca asistentii care trebuie sa-i verifice pe cei maternali nu au bani de benzina pentru deplasarile in teren, insa problemele au ramas nerezolvate", ne-a explicat Salajeanu. In felul acesta, in loc ca asistentul social sa poata trece pe la fiecare copil aflat in plasament o data pe luna, ajunge o data la trei luni sau chiar mai rar.

Tatiana Dabija
Tatiana Dabija
Tatiana Dabija, sef departament Eveniment
Cele mai citite

Diferențele salariale pe regiuni se adâncesc: Angajații din București câștigă dublu față de cei din Teleorman

Salariile medii nete au crescut în aproape toate județele din România, majoritatea înregistrând creșteri de peste 10%. Excepție fac județele Cluj, Mureș și Gorj,...

Istoricul Stefano Bottoni analizează influența modelului Orbán în Europa de Est și fragilitatea democrației românești

Într-un interviu pentru Contributors, Stefano Bottoni discută despre atractivitatea iliberalismului promovat de Viktor Orban și despre riscurile unui model similar în România Într-un interviu acordat...

Magia Sărbătorilor aprinde Capitala: Luminițele de Crăciun cuceresc orașul

În acest an, vor fi refolosite echipamentele din anii trecuţi, dar vor apărea şi aproximativ 3.000 de elemente luminoase noi Primarul general al Capitalei anunţă...
Ultima oră
Pe aceeași temă