Marile proiecte de infrastructura ar putea fi urgentate ca urmare a modificarii legislatiei privind exproprierea terenurilor utilizate pentru constructia autostrazilor si drumurilor nationale.
Guvernul a aprobat saptamana trecuta o ordonanta de urgenta care simplifica procedurile de expropriere a terenurilor utilizate la constructia de autostrazi si drumuri nationale si permite inceperea mai rapida a lucrarilor.
Conform noului act normativ, exproprierile de terenuri utilizate la constructia de autostrazi nu mai pot fi suspendate sau sistate in cazul in care exista un litigiu privind proprietatea respectiva. Actul normativ prevede ca atat procedura de expropriere, cat si lucrarile de utilitate publica privind drumurile nu pot fi suspendate sau sistate la cererea vreunei persoane care invoca existenta unor litigii privind proprietatea expropriata. Legislatia aplicata pana in prezent facea referire la imposibilitatea suspendarii sau sistarii in aceste conditii doar a lucrarilor de utilitate publica, nu si a procedurii de expropriere.
Ordonanta Guvernului mai stabileste ca raportul de evaluare a despagubirii este intocmit avand in vedere expertiza actualizata de Camera Notarilor Publici si elimina prevederea conform careia, la calcularea cuantumului despagubirii, expertii si instanta de judecata se raporteaza la momentul transferului dreptului de proprietate. Valorile imobiliare rezultate din grila notarilor publici nu mai coincid insa cu valoarea de piata a proprietatilor, datorita corectiilor inregistrate in ultima perioada pe piata imobiliara.
Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania (UNNPR) a propus actualizarea expertizelor privind valoarea de circulatie a imobilelor in functie de fluctuatiile inregistrate in 2008 pe piata imobiliara autohtona. In conditiile in care preturile din piata imobiliara au suferit corectii, Camera Notarilor a propus o actualizare a acestor expertize de mai multe ori pe an, si nu o singura data pe an asa cum prevede legislatia actuala.