Dl Bogdan Panait a declarat ca acest caz de la Braila a fost cunoscut, inca din noiembrie 2004, de catre cei de la protectia copilului, dar vechea conducere nu a luat nici o masura. De-abia noua conducere a Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului a luat in seama cele petrecute la Spitalul Sf. Pantelimon din Braila si a luat masuri de salvare a acelor nefericiti. „Intr-adevar, am gasit acei copii si tineri, cu varste cuprinse intre 7 si 18 ani, tinuti doar in pat si doar la orizontala. Ei erau hraniti doar cu mancare sub forma de pasta, probabil din paine amestecata cu apa. Copiii nu mai aratau a fiinte omenesti, iar asternuturile lor erau indescriptibil de murdare, ca si peretii coscoviti ai incaperilor in care erau tinuti. Imediat am mutat acei copii in centre de plasament din Braila si doar dupa o saptamana de ingrijiri ei puteau sa stea asezati in pat si sa manance o hrana adecvata, cu lingurita. Acum acesti copii sunt intr-o stare buna si nici nu se mai poate face vreo comparatie cu starea in care au fost gasiti”. Masura de salvare, intreprinsa de ANPDC, in colaboare cu UNICEF, fundatiile Motivation si Sera-Romania, a avut loc in octombrie 2005. Din acest motiv, dl Bogdan Panait considera ca articolul publicat in „New York Times” nu mai este de actualitate si recomandarea facuta in acest articol, ca la Consiliul Europei Romania sa fie penalizata in ceea ce priveste data aderarii, nu se sustine.
S-a mentionat si faptul ca la Spitalul Sf. Pantelimon din Braila se va desfasura o noua ancheta si se vor lua masuri de sanctionare a directorului, care, pana in prezent, nu a fost tras la raspundere.
De asemenea, a produs mirare faptul ca secretarul de stat Virgil Paunescu a declarat ca la Ministerul Sanatatii nu s-a stiut nimic despre acest caz pana la relatarea din „New York Times”, aruncand raspunderea tot pe vechea conducere a ministerului.