UPDATE 22.50: Purtătorul de cuvânt al Ministerului Muncii, Cristian Vasilcoiu, a confirmat că Biroul de presă al Autorității strânge informatii doar cu caracter informativ.
”Ca urmare a cererilor adresate Biroului de Presa al ANPDCA, în baza Legii 544/2001, în legătură cu numărul de plângeri care au fost adresate instituției, cu privire la numărul de persoane care au mers la proteste însoțite de copii, Biroul de Presa al Autorității a solicitat Direcțiilor din subordine sa comunice dacă și câte astfel de plângeri le-au fost adresate. Mentionam ca cererea Biroului de Presa al Autorității către Direcții a fost adresata doar pentru a oferi un răspuns exact celor care au adresat cereri în baza Legii 544/2001. Precizam, de asemenea, ca aceasta acțiune are caracter pur informativ, menita a veni în întâmpinarea rezolvării, cu celeritate, a cererilor primite de Autoritate, în baza Legii informațiilor de interes public”, a precizat Cristian Vasilcoiu.
Participarea părinților cu copii la protestele împotriva Guvernului Grindeanu, din Piața Victoriei, au iscat numeroase discuții pro și contra în societatea civilă. Marți dimineață, în presă a apărut informația conform căreia Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului (ANPC) strânge date despre părinții care au mers cu copiii la manifestații, în condițiile în care, în ultima perioadă, mai multi protestari au fost chemați la Poliție pentru că au făcut proiecții laser, dar și pentru că au folosit drone în Piața Victoriei.
Informația este, însă, parțial adevărată, după cum au declarat surse oficiale din Ministerul Muncii pentru România liberă. Astfel, Biroul de presă al Protecției Copilului ar fi cerut date din teritoriu privind numărul sesizărilor primite la direcțiile județene de protecție a copilului, pentru a răspunde unor solicitări făcute de jurnaliști, în baza Legii 544/2001 (Legea liberului acces la informații de interes public), dar nu ar strânge date despre părinții care au mers cu copiii la proteste.
Totodată, o altă sursă oficială din cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Copilului ne-a precizat că instituția nu are în plan demararea vreunui control în acest sens, ”așa cum se speculează în anumite medii”.Nu se strâng date din teritoriu despre participarea părinților cu copii la proteste. Intrebarea către colegi a fost dacă și ei au primit sesizări. Nu am avut și nu avem cum să facem un control în acest sens, cum se speculează în anumite medii”, ne-a declarat sursa citată.
Pe de altă parte, reprezentanți ai Ministerului Muncii ne-au confirmat că s-au înregistrat mai multe plângeri anonime privind participarea părinților cu copii la proteste.
Una singură dintre acestea este asumată, fiind anunțată pe Facebook de Alexandru Bajdechi, președinte al Federației Tinerilor din Constanța, care a formulat o plângere împotriva liderului USR Nicușor Dan, care a mers la proteste cu copilul său. Bajdechi l-a acuzat pe liderul USR că și-a folosit copilul în scopuri politice.
Care este poziția oficială a Protecției Copilului cu privire la participarea părinților cu copii la proteste
Într-un comunicat oficial, Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului a precizat că nici un copil nu trebuie să fie expus riscurilor pe care și le asumă adulții, fie ei și părinți, prin participarea la acțiunile ce le întreprind în exercitarea dreptului la liberă exprimare.
”În contextul difuzării excesive în ultimele zile a unor ample materiale care reflectă implicarea copiilor în acțiunile civice desfășurate în spațiul public, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție precizează că potrivit prevederilor art. 27 alin. (4) din Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completările ulterioare ”copiii nu pot fi folosiți sau expuși de către părinți, reprezentanți legali, alte persoane responsabile de creșterea şi îngrijirea lor, organisme private acreditate ca furnizori de servicii sociale, instituții publice sau private, în scopul de a obține avantaje personale/instituționale sau de a influența deciziile autorităților publice”, iar nerespectarea acestor prevederi constituie contravenție, care se sancționează potrivit legislației în vigoare”, mai scrie ANPDCA, în comunicatul oficial.
Amendă pentru părinții care își expun copiii pentru a influența deciziile autorităților publice
Legea privind promovarea și respectarea drepturilor copilului prevede, la articolul 27, punctul 4: Copiii nu pot fi folositi sau expusi de catre parinti, reprezentanti legali, alte persoane responsabile de cresterea si ingrijirea lor, organisme private acreditate ca furnizori de servicii sociale, institutii publice sau private, in scopul de a obtine avantaje personale/institutionale sau de a influenta deciziile autoritatilor publice. Conform legii, încălcarea acestui articol se sancționează cu contravenție, care este aplicată de Poliție.
Citește și opinia redactorului-șef Online, Mălin Bot: Efectul #rezist: Românii care au redat demnitatea României sunt hărțuiți de Guvernul PSD | OPINIE
Am arătat că românii nu sunt un popor de hoți și cerșetori, am arătat că cei mai mulți români sunt oameni onești care refuză hoția, corupția și cred în valorile care stau la fundația Uniunii Europene, a Statelor Unite ale Americii sau altor spații în care libertatea, democrația și domnia legii sunt deasupra de orice altceva. Ne-am arătat și nouă, tuturor românilor onești din țara noastră, că suntem foarte mulți și puternici cei care nu acceptăm șmecheria și hoția ca mod de viață. Este un efect surprinzător care confirmă înțelepciunea din zicala românească: În tot răul e un bine.
Ce spune Convenția Drepturilor Copiilor
Totuși, conform Convenției Drepturilor Copilului, pe care și România a ratificat-o în 1990, copiii au dreptul să participe la întruniri pașnice care nu încalcă drepturile celorlalți. Ei au dreptul de a se informa și de a fi ascultați.
Art. 12, 13, 14, 15: Copilul capabil de discernământ are dreptul de a-şi exprima liber opinia asupra oricărei probleme care îl priveşte. Copiii au dreptul de a se informa, de a fi ascultaţi. Orice copil are dreptul la libertatea de a gândi, de a avea o religie, de a participa la întruniri paşnice care nu încalcă drepturile celorlalţi.
După adoptarea de către Guvernul Grindeanu, prin ordonanță de urgență, a unor modificări la Codul Penal și Codul de Procedură Penală, în urmă cu două săptămâni, sute de mii de oameni au ieșit în stradă, în întreaga țară, pentru a-și manifesta nemulțumirea. La proteste au participat și foarte mulți oameni cu copii, culminând cu protestul din 4 februarie, când 10.000 de părinți și copii au venit în Piața Victoriei.
Participarea copiilor cu părinți la proteste a atras criticile ministrului Muncii, Lia Olguța Vasilescu, care a declarat, la Antena 3, că sunt iresponsabili: „Cei care au venit cu copiii la miting ar trebui sa isi dea seama ca sunt iresponsabili, sa isi scoata copiii din aceasta zona, care este practic de razboi”, a afirmat Lia Olguta Vasilescu.
Și primărița Bucureștiului, Gabriela Firea, și-ar fi dorit să sancționeze protestarii care au venit la manifestații cu copiii, potrivit relatărilor din presă.
În prezent, sunt în derulare mai multe anchete care îi vizează pe protestatari: