O bună parte dintre politicieni a tunat şi a fulgerat împotriva lui Remus Cernea, când au aflat ce se gândeşte să le propună spre legiferare: legalizarea parteneriatelor civile între persoane de acelaşi sex. După declaraţiile premierului de luni seară, tonul criticilor s-a domolit şi ceea ce părea imosibil de acceptat nu mai este decât o idee nepotrivită deocamdată.
Ponta: Alţii au rezolvat lucrurile
„Nu vă ascund faptul că eu cred că e bine că cineva are curajul să ridice aceste lucruri. Dacă vă uitaţi la multe alte ţări, şi vorbesc de ţări civilizate aici, discuţia este mult mai puţin pasională. Nu am ştiut acum că sediul moralităţii omenirii se află în România şi nu putem nici măcar să discutăm despre nişte lucruri pe care alţii le-au rezolvat legislativ”, a declarat Victor Ponta. Comparaţi aceste declaraţii cu cele ale şefului PSD Constanţa, care spunea că ”îi rupe picioarele tâmpitei”. Ponta a făcut referire, implicit, şi la Franţa, ţară unde parteneriatele civile sunt acceptate de câţiva ani şi care, zilele trecute, a aprobat căsătoriile între persoane de acelaşi sex. Mai mult, senatul ţării conduse de prietenul lui Ponta, socialistul François Hollande, a adoptat chiar şi adopţiile în cazul cuplurilor gay. Ultima ţară care a adoptat, săptămâna trecută, căsătoriile gay este Uruguay.
Ponta a mai recunoscut că era la curent cu opiniile lui Remus Cernea dinainte de a candida. ”Nu sunt nici şocat, nu sunt nici mai pudibond decât e cazul. Mă uit doar la cât de pregătită este societatea românească să dezbată nişte subiecte care în alte ţări sunt deja dezbătute şi adoptate”, a spus Ponta.
„Ne scandalizăm prea uşor“
O poziţie asemănătoare a luat şi preşedintele PNL, Crin Antonescu. ”Ne scandalizăm prea uşor atunci când nu suntem de acord cu o propunere şi eu cred că orice astfel de propuneri trebuie tratate cu decenţă, cu calm şi într-un spirit democratic. Eu, de pildă, cred în Dumnezeu, dar asta nu-mi dă nici un drept să sar la scandal la un om care se declară ateu. Trăim într-un stat laic, care protejează dreptul la aceste opţiuni, lucrurile trebuie tratate cu demnitate”, a spus Antonescu.
Haşotti a făcut un pas înapoi
Chiar şi liderul de grup al liberalilor, Puiu Haşotti, a revenit la declaraţia prin care îi cataloga pe homosexuali şi lesbiene drept ”bolnavi”. Fie de teama unei amenzi pentru discriminare, fie pentru a urma trendul impus de şeful de partid, senatorul a explicat că declaraţiile sale au fost politice. ”A fost o greşeală.
A fost o reacţie pur politică la un demers politic, pentru că promovarea unei iniţiative legislative parlamentare este un demers politic”, a spus acesta.
Marşurile PC nu sunt împotriva homosexualilor
Partidul Conservator a anunţat că va organiza marşuri ale tăcerii, după ce a auzit ideea lui Cernea. Şi în acest caz însă lucrurile sunt mai nuanţate. Preşedintele PC Constanţa, senatorul Mircea Banias, a precizat că aceste marşuri nu sunt îndreptate împotriva homosexualilor, care au drepturi cetăţeneşti, ci sunt mai degrabă menite să exprime susţinerea pentru valorile creştine.