5.2 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSpecialAproape 1.400 de tone de material antiderapant au fost folosite, vineri, pe...

Aproape 1.400 de tone de material antiderapant au fost folosite, vineri, pe drumurile naționale și pe autostrăzile din România

Compania Națională de de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a folosit, vineri, 1.389 de tone de material antiderapant și 1.000 litri de clorură de calciu pe rețeaua de drumuri naționale și autostrăzi.

CNAIR și Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) recomandă participanților la trafic reducerea vitezei, mărirea distanței de mers și folosirea corespunzătoare a luminilor până vineri spre sâmbătă, la ora 02.00.

CNAIR face aceste recomandări având în vedere că Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o informare Cod Galben privind intensificări ale vântului în vest, sud și est și pe arii restrânse polei, precum și ninsori însemnate cantitativ și viscolite în zonele de munte, nordul și centrul țării.

Astfel, șoferilor li se recomandă să respecte regulile și interdicția de oprire pe benzile de circulație și pe cea de urgență, atunci când circulă pe autostrăzi.

„Porniți luminile de avarie în cazul unei pene sau defecțiuni tehnice și echipați-vă cu vesta reflectorizantă, scoateți pasagerii din autovehicul în afara părții carosabile și amplasați triunghiurile reflectorizante, unul după celălalt, la distanțe mai mari. Menționăm că activitățile specifice de intervenție pe timpul iernii au început în toate zonele cu probleme și CNAIR acționează oriunde condițiile meteorologice impun intervenții ce constau în împrăștierea de material antideparant", menționează compania.

În zona de munte și acolo unde stratul de zăpadă s-a așternut deja, CNAIR recomandă echiparea mașinii cu cauciucuri de iarnă și cu echipament specific de intervenție în cazul unor evenimente nedorite.

Avertizare de viscol, la nivelul întregii țări

Riscul de producere de avalanșe la peste 1.800 de metri altitudine în masivele Bucegi și Făgăraș (versantul nordic) a crescut, vineri, de la gradul doi la gradul trei, au anunțat meteorologii sibieni, potrivit Agerpres.

În prezent este un risc însemnat (de gradul trei) la peste 1.800 de metri și un risc moderat (de gradul doi) sub această altitudine, în munții Bucegi și Făgăraș.

Stratul de zăpadă a crescut cu 22 de centimetri în ultima zi, la peste 2.000 de metri altitudine, la Bâlea Lac, unde măsoară 82 de centimetri. La Vârful Omu și la Predeal sunt 11 centimetri, iar la Sinaia — 8 centimetri și la Fundata — 5 centimetri. În următoarele 24 de ore, meteorologii anunță că stratul de zăpadă este posibil să mai crească și cu 15 centimetri.

Accesul la Bâlea Lac, în Munții Făgăraș, este imposibil, după ce a fost oprită telecabina din cauza vântului prea puternic, potrivit cabanierilor. Accesul pe Transfăgărășan este posibil doar până la Bâlea Cascadă.

ANM a emis, vineri, un nou cod galben de ninsori şi viscol, pentru întreaga ţară. Meteorologii informează că atenţionarea este valabilă de vineri dimineaţă, de la ora 08.00, până în noaptea de vineri spre sâmbătă, la ora 03.00. Centrul Infotrafic a impus deja restricţii pentru maşinile de mare tonaj, în judeţul Maramureş, unde ninge abundent.

Vântul va avea intensificări în Crişana, Banat, Oltenia şi Muntenia, iar în seara zilei de vineri şi în prima jumătate a nopţii de vineri spre sâmbătă, mai ales în Dobrogea şi în sudul şi centrul Moldovei, potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM). Rafalele vor depăşi 55 – 65 de kilometri pe oră şi pe arii restrânse 70 – 75 de kilometri pe oră. Local, în aceste regiuni se vor semnala precipitaţii mixte care vor favoriza formarea poleiului.

În nordul şi centrul ţării, dar mai ales în zonele de munte, va continua să ningă însemnat cantitativ, iar vântul va avea intensificări susţinute, viscolind şi troienind zăpada. În zona înaltă a Carpaţii Meridionali, vântul va sufla cu peste 90 – 100 de kilometri pe oră, viscolind puternic şi troienind zăpada, iar vizibilitatea se va reduce sub 50 de metri. În judeţul Maramureş, din cauza ninsorii abundente a fost restricţionat traficului greu (vehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone) pe DN18 – Pasul Gutâi, între localităţile Baia Sprie şi Mara, a anunţat Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române.

Totodată, pentru zonele de munte din judeţeţe Neamţ şi Suceava ANM a emis avertizări cod portocaliu de viscol, valabile până vineri la ora 10.00. La altitudini de peste 1.700 de metri, vr fi intensificări ale vântului ce vor atinge şi depăşi la rafală 90 de kilometri pe oră, viscolind sau spulberând zapada.

Avertizarea cod portocaliu de viscol pentru judeţul Caraş-Severin, care a fost valabilă până vineri dimineaţă la ora 8.00, a fost prelungită până la ora 14.00. Meteorologii spun că la altitudini de peste 1.700 de metri vântul bate la rafală cu peste 80 de kilometri pe oră. Tot până la ora 14.00 şi judeţele Bistriţa-Năsăud şi Maramureş se află sub avertizări cod portocaliu de viscol. Potrivit ANM, la altitudini mai mare de 1.700 de metri, intensificările vântului depăşesc la rafală 90 de kilometri pe oră, viscolind ninsoarea.

Cele mai citite

Lavrov va conduce delegația rusă la summitul G20, în locul lui Putin

Curtea Penală Internațională a emis în martie 2023, un mandat de arestare pe numele lui Putin Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov va conduce delegația rusă...

Poluarea aerului atinge noi cote alarmante în România. Zonele cele mai poluate

Calitatea aerului în România s-a deteriorat în mod alarmant în noiembrie 2024, în special în marile orașe, unde concentrațiile de poluanți atmosferici au crescut...

România atinge cel mai mare preț al energiei din 2024, pe fondul producției scăzute de energie regenerabilă

Scăderea producției de energie solară, cauzată de lipsa luminii solare, a dus la un deficit de producție, ceea ce a crescut semnificativ prețul energiei România...
Ultima oră
Pe aceeași temă