În ultima săptămână a alegerilor, supravieţuitorii tragediei Colectiv fac apel la români să iasă, pe 11 decembrie, la vot. Ei susţin că, duminică, avem şansa să facem parte din schimbarea pe care mii de români au strigat-o în stradă după incendiul izbucnit în clubul bucureştean.
„Știu că te doare de cum a ajuns țara asta, de corupție, de birocrație, de nepotisme. Dacă vrei drepturi egale și legi care să te protejeze mergi pe 11 decembrie la vot!”, este mesajul promovat în campania pentru mobilizarea la vot.
Mesajele supravieţuitorilor Colectiv
Tedy Ursuleanu: „Înainte de Colectiv nu mergeam la vot, mă pregăteam să emigrez, voiam un job, voiam drepturi, voiam niște reglementări exact cum se întâmplă în străinătate. Știam că la noi nu vor fi prea curând, însă acum sunt convinsă că dacă vom lua măsuri împreună se poate. Putem face și din România o țară exact așa cum ne-o dorim. Chiar dacă situația prin care am trecut m-a lăsat cu o singură mână, mâna dreaptă, o voi folosi pentru a vota. Mergeți la vot!”
Alexandru Chelba avea 33 de ani, la momentul tragediei, şi era fotograf. În Colectiv, Alex filma concertul trupei Goodbye to Gravity atunci când s-a dezlănţuit nenorocirea. După șapte zile pe patul de spital, Alex s-a stins. La un an distanță, tatăl lui a declarat, pentru România Liberă, că în țară nu s-a schimbat nimic.
Alex: „După Colectiv am început să fiu altcineva. Schimbarea nu vine stând acasă, trebuie să ieși afară, chiar dacă e frig, pui o geacă mai groasă, te duci cu prietenii, pui o ștampilă și te rogi să fie mai bine. Vine zăpada, toată lumea se plânge să vină ăștia să ne dea zăpada. Nu, iei lopata și dai tu zăpada dacă nu vrei să cazi să îți rupi gâtul”.
În 21 august, Eugen Iancu scria că fiul său, Alexandru, ar fi trebuit să aibă 23 de ani. Tânărul era absolventul Academiei de Științe Economice, era pasionat de muzică și cânta la chitară. El a fost internat în stare critică, la Spitalul „Sfântul Ioan din Capitală”.
Flavia: „Am primit o a doua șansă la viață. Am mai multă voință de a avea o viață mai bună aici, pentru mine și pentru copiii și nepoții mei. Toți suntem de vină, pentru că lăsăm lucrurile așa cum sunt. Votez pentru că mulți nu mai pot să voteze”.
Cătălin Scânteie: „Pentru mine câteva secunde au fost diferența între viață și moarte. La alegeri, câteva voturi pot să conteze enorm. Nu-i lăsa pe alții să aleagă pentru tine”.
Cătălin Scânteie (37 de ani) este grafician și basist al trupei Hatemode. În noaptea de 30 octombrie, el se afla cu soţia sa, Sanda, în clubul Colectiv la concertul trupei Goodbye to Gravity. Cei doi soţi au fost internaţi la spitalul Bagdasar-Arseni şi sunt printre persoanele salvate de eroul Claudiu Petre, care ulterior şi-a pierdut viaţa. La un an de la tragedie, Cătălin Scânteie ne-a declarat că ”sistemul corupt este de vină” și că va mai dura cel puțin doi ani până să își revină.
Artistul arădean Cristian Cazacu a lansat o melodie prin care îşi exprimă convingerea că „românii frumoşi” vor putea schimba România şi se pot desprinde de trecutul dominat de corupţie. Potrivit muzicianului, acest proiect este „strigătul săui” nu numai pentru ziua de 11 decembrie, ci pentru fiecare zi. Mesajul muzical este şi un omagiu adus victimelor Colectiv. „Nu vom mai muri, aşteptând să se schimbe ceva doar după ce nu vom mai fi. Nu, nu îi vom uita pe cei ce au murit pentru ca voi să puteţi schimba ceva”, susţine Cristian Cazacu.
„Acesta este strigătul meu către toți oamenii de bine, pe 1 Decembrie, pe 2 Decembrie, pe 11 Decembrie și în fiecare zi. (…) Să fie într-un ceas bun”, a scris şi Cristian Cazacu pe contul său de Facebook.
În 11 decembrie vor avea loc alegerile parlamentare pentru viitorul legislativ. Anul acesta, vor fi cu 124 mai puțini parlamentari, pentru că se revine la votul pe liste, astfel vom vota partidul, și nu omul. Potrivit Autorității Electorale Permanente (AEP), aproximativ 18,9 milioane de români au drept de vot.
În noaptea de 30 octombrie 2015, a avut loc un incendiu la clubul bucureştean Colectiv, în urma căruia au pierit 64 de persoane, iar alte 147 au fost rănite. În urma şocului provocat de această tragedie, mii de oameni au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva sistemului. În urma manifestaţiilor, fostul premier, Victor Ponta, fostul vicepremier, Gabriel Oprea, şi fostul ministru al Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu şi-au dat demisia, iar fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone a fost obligat să se retragă din viaţa politică.
Şi România Liberă prezintă o campanie prin care prezintă şapte motive pentru a merge la vot. Citeşte mai multe aici!