Plasati de sondajele la iesirea de la urne intr-o ordine previzibila, cei trei principali candidati la prezidentiale au insistat in primele lor discursuri asupra mesajelor care i-au consacrat in campania electorala.
Traian Basescu a insistat asupra semnificatiei referendumului, care, spre deosebire de cel din 2007 pentru uninominal, are mari sanse sa fie validat, Mircea Geoana accentueaza ca el va fi noul presedinte si ca el este cel care ii va uni pe romani, iar Crin Antonescu isi mentine mesajul antisistem, de aceasta data acuzand manipularea practicata de moguli prin sondajele de opinie si incercarea de demoralizare practicata de acestia impotriva tinerilor, multi simpatizanti PNL.
Basescu: "Nu voi face nici o negociere subterana"
Bucurie amestecata cu emotie in Modrogan nr. 1 la aflarea rezultatelor exit-poll-urilor. Liderii PDL petrecusera o ora plina de suspans in sediul partidului. Emil Boc, Adriean Videanu, Vasile Blaga, Gheorghe Pogea se temeau de un scor foarte strans cu cel de-al doilea clasat, Mircea Geoana. "Victoria de etapa" a lui Traian Basescu, asa cum el insusi a numit-o, a fost primita cu ropote de aplauze de militantii PDL, ai PNT-CD aripa Milut si ai Blocului National al Revolutionarilor din 1989. Nici nu se afisasera bine cifrele sondajelor la iesirea de la urne pe ecranele televizoarelor, ca Traian Basescu le-a si facut liberalilor invitatia de a participa la formarea unei noi majoritati parlamentare: "Votul electoratului romanesc a fost unul profund de dreapta. Voturile pentru partidele de dreapta depasesc acum 50%, fata de aproape 34% cat am obtinut in 2004. Este, in opinia mea, un motiv extrem de serios pentru ca oamenii politici sa tina seama de acest lucru in alcatuirea viitorului Guvern". In ultima saptamana de campanie Traian Basescu a lansat, de altfel, semnale sistematice spre PNL, vorbind fie despre un premier de dreapta dupa alegeri, fie inregistrand printre greselile mandatului sau "o oarecare lipsa de tact fata de Guvernul Tariceanu".
Intrebat de jurnalisti daca va incepe negocierile pentru un guvern de dreapta, presedintele in exercitiu a spus: "N-am ce sa negociez". "Partidul trebuie sa negocieze, eu n-am negociat niciodata. Numai romanii pot sa decida." El a repetat ca nu va face nici un fel de "negocieri subterane". "Vreau sa-i asigur pe romani ca, asa cum am procedat intregul meu mandat, nu voi face nici o negociere subterana."
Pe de alta parte insa, Traian Basescu si-a inceput discursul vorbind despre victoria romanilor impotriva unei clase politice refractare in fata reformelor. "Avem cel mai mare motiv de bucurie din faptul ca referendumul pentru Parlament unicameral si reducerea numarului de parlamentari a fost validat. Peste 50% din electoratul romanesc a votat DA pentru referendum sau, mai corect, peste 50% din electoratul romanesc s-a prezentat la votul pentru referendum si majoritatea a votat DA pentru ambele solutii. Este deja o victorie obtinuta de romani impotriva unei clase politice care nu a vrut sa raspunda de bunavoie solicitarilor romanilor." "Oamenii politici nu mai au dreptul sa nesocoteasca vointa poporului atunci cand stiu care este vointa lor", a conchis Bases-cu. si premierul demis Emil Boc a vorbit despre obligatia Parlamentului de a incepe demersurile pentru modificarea Constitutiei. "Sa-i fereasca Dumnezeu pe oamenii politici sa faca vreo surpriza poporului roman!", a amenintat Traian Basescu, insistand asupra initierii procedurilor de modificare a Constitutiei.
Liderii PDL au plecat apoi la sediul din Modrogan nr. 22, pentru a incepe numaratoarea paralela. Cat despre Traian Basescu, el a parasit scena, impreuna cu familia. Ioana Basescu s-a afisat intreaga seara in blugi si cu un tricou inscriptionat cu "Tata bate tot".
Geoana – discursul unui candidat care se vede deja presedinte
Daca Traian Basescu a vorbit precaut despre o "victorie de etapa", Mircea Geoana a tinut discursul unui candidat care se vede deja presedinte. El a vorbit despre unitate si solidaritatea romanilor, chiar despre un viitor guvern al sau, format de o "larga majoritate parlamentara". Deja pesedistii au inceput sa faca unele calcule, toti liderii partidului adunandu-se pe scena improvizata in curtea sediului central din strada Kiseleff. "Este o noapte frumoasa pentru noi si pentru voi, colegii mei", au fost primele cuvinte adresate unei multimi improvizate, formata din sute de tineri in geci rosii adusi din Bucuresti si provincie. Geoana a inceput deja sa se adreseze candidatilor anti-Basescu, contand in turul doi pe votul dat in primul tur lui Crin Antonescu (PNL), Kelemen Hunor (UDMR), Sorin Oprescu (independent). "Le multumesc celor care au votat cu ceilalti candidati, dar mai ales celor care au votat cu Crin Antonescu, care a avut o campanie frumoasa si care va avea consecinte bune", a declarat Mircea Geoana. In acest context, candidatul PSD a facut apel si la unitate. "Dupa cinci ani de dezbinare, ceea ce ne uneste e mai important decat ceea ce ne dezbina. Sa ne unim toti, romani din tara si din strainatate, votanti ai tuturor din aceasta competitie", a spus Geoana. Totodata, el a continuat discursul axat pe ideea de unitate si solidaritate promovat in intreaga campanie electorala: "Prea multi romani sufera astazi, prea multi tineri nu-si pot intemeia o familie, prea multi tarani saracesc. Sa redresam agricultura si industria; daca suntem uniti, nimic nu este imposibil pentru noi", a mai spus Geoana. Prezentandu-se deja ca invingator, candidatul PSD a afirmat ca "pana la Craciun voi instala un guvern sustinut de o majoritate parlamentara".
PSD a vrut un mare spectacol pentru momentul anuntarii exit-poll-urilor. Doua plasme uriase erau asezate langa scena special amenajata din Kiseleff, iar pe "podium" s-au urcat toti liderii PSD, insotiti de sotiile lor. In mod teatral, pe podium s-au prezentat mai intai Victor Ponta, Adrian Nastase si purtatorul de cuvant Bogdan Niculescu Duvaz. Cu doar cinci minute inainte de anuntarea votului, au venit, impreuna cu Mircea Geoana (insotit de sotie, fiul si fiica), Liviu Dragnea, Marian Vanghelie, Dan Nica, dar si Ion Iliescu.
Sediul PNL: Antonescu, nerabdator sa intre in direct
Candidatul Partidului National Liberal la presedintie, Crin Antonescu, a ajuns la sediul partidului cu aproximativ 20 de minute inainte de rezultatul exit-poll-ului. Poza increzator, chiar daca aflase deja ca rezultatele partiale furnizate de institutule de sondare nu-l avantajau deloc. Inainte de a intra in direct s-a intretinut relaxat cu secundul sau in partid, Ludovic Orban. La un moment dat, i-a amintit chiar o promisiune pe care fostul ministru al Transporturilor i-ar fi facut-o: "Tu ai zis ca mergi cu mine la lupta".
Orban insusi era aseara volubil si zambitor, dar a refuzat sa faca vreo estimare inainte de rezultatele partiale.
Mai multi liberali au zambit ironic in timpul discursului candidatului PSD, Mircea Geoana, mai ales in timp ce acesta promitea pensii si salarii mai mari.
Crin Antonescu a plecat de la pupitru in timpul discursului presedintelui Traian Basescu si s-a aratat nerabdator si in timp ce vorbea Mircea Geoana. Antonescu chiar le-a solicitat jurnalistilor trimisi de televiziuni la sediul central al liberalilor sa il introduca mai repede in direct, ordinea prestabilita fiind de altfel confirmata de rezultatele exit-poll-urilor. In primul sau discurs, Crin Antonescu a incercat sa minimalizeze acuratetea sondajelor exit-poll-urilor indemnandu-si simpatizantii la rabdare pana la aflarea rezultatelor oficiale. "Multumesc acelor compatrioti care au iesit la vot impotriva propagandei descurajante. A fost o prezenta-record si vreau sa stiti cu totii ca atunci cand institutele de sondare si-au incheiat conturile inca un milion de romani asteptau sa isi dea votul" si-a explicat el pledoaria pentru neacceptarea inca a infrangerii. "Le multumesc studentilor care, cu pretul asteptarii de ore, au reusit sa voteze, va multumesc pentru ca am aratat ca se poate. Am aratat ca se poate in pofida aparatelor de partid, in pofida manipularii."
Reeditand obiceiul consacrat al lui Traian Basescu de a se plange de televiziunile sau institutele de sondaj ale mogulilor, Crin Antonescu li s-a adresat direct: "Domnule Vantu, domnule Voiculescu, sfidati atatia romani, va bateti joc de votul a sute de mii de roman. Autobuzele PDL si PSD au votat dimineata, in timp ce in marile orase, romanii stau inca la coada ca sa voteze. Ii rog pe romani sa nu fie demoralizati, avem sansa de a trece in turul II". Seara s-a incheiat in holul sediului PNL, unde mai multi tineri s-au strans in jurul fostului lider liberal, Calin Popescu Tariceanu, caruia i s-au plans de scorul mic inregistrat de Antonescu, cel care a preluat prima pozitie in partid de la fostul premier. Tariceanu le-a reamintit ca se poate si mai rau, dandu-le exemple de scoruri mult mai mici obtinute de alti liberali la alte alegeri.
La finalul interventiei lui Crin Anonescu, Andrei Chiliman s-a dovedit cel mai pragmatic: "Hai la numarat voturi!". Numaratoarea paralela a inceput si la PNL.
Becali: Am o multumire sufleteasca
Cat despre candidatii minori ai prezidentialelor 2009, se poate nota ca remarcabila infrangerea catastrofala a lui Gigi Becali care n-a reusit sa obtina nici doua procente. "Am o multumire sufleteasca pentru ca diferenta dintre Basescu si al doilea plasat este foarte mica si asa sunt sanse ca tiranul de Basescu sa piarda alegerile". Ceva mai bine plasat, dar sub 5%, Corneliu Vadim Tudor si-a repetat obisnuitul discurs despre fraudarea alegerilor: "Traim in tara hotilor si poate e mai bine asa daca vrem sa se sparga buboiul mai repede. Alegerile au fost furate la sase maini".
Primarul Capitalei, Sorin Oprescu s-a despartit in schimb cu ceva mai multa eleganta de iluzia intrarii in turul II. Intrebat cu cine isi sfatuieste alegatorii sa voteze "n turul doi al alegerilor prezidentiale, Oprescu a raspuns: "Voturile nu sunt ale mele, sunt ale rom‰nilor. Constiinta lor le va spune cu cine trebuie sa voteze". Candidatul UDMR, Kelemen Hunor (3,6% in sondajele la iesirea de la urne) a declarat la randul sau ca acela care va c‰stiga alegerile prezidentiale in turul II va trebui sa gaseasca raspunsuri foarte concrete la problemele minoritatilor nationale si la dezideratele comunitatii maghiare.