20 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialANI îl acuză pe Bogdan Hossu de incompatibilitate

ANI îl acuză pe Bogdan Hossu de incompatibilitate

Agenția Națională de Integritate (ANI) a constatat existența stării de incompatibilitate în cazul lui liderului Cartel Alfa, Bogdan Hossu, membru titular în Consiliul de Administrație al Societății Române de Radiodifuziune (S.R.R.), ca urmare a exercitării simultane de funcții sau calități, se arată într-un comunicat al ANI.

„Începând cu data de 29 iunie 2010, HOSSU BOGDAN-IULIU deține, simultan cu calitatea de membru titular în C.A. al S.R.R., și funcțiile de administrator, președinte și membru în Consiliul de Administrație în cadrul mai multor societăți comerciale, precum și funcția de Președinte al Confederației Naționale Sindicale „Cartel Alfa” (angajat cu contract individual de muncă pe perioadă determinată, aferentă mandatului de președinte), încălcând, astfel, dispozițiile art. 84, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „Funcţia de membru al Guvernului este incompatibilă cu […] funcţia de […] administrator […] la societăţile comerciale”, se arată în documentul remis presei de ANI.

„De asemenea, în perioada 29 iunie 2010 – 01 septembrie 2011, HOSSU BOGDAN-IULIU a deținut, simultan cu funcția de membru în C.A. al S.R.R., și calitatea de membru al plenului Consiliului Economic și Social”, se mai precizează în comunicat.

Redăm, mai jos, argumentele pe baza cărora ANI îl consideră pe sindicalist incompatibil:

„Conform art. 99, alin. (1), lit. k) din Legea nr. 161/2003, „Persoanelor care exercită următoarele demnităţi publice şi funcţii publice de autoritate din cadrul autorităţilor şi instituţiilor aflate exclusiv sub control parlamentar: […] membrii […] comitetelor directoare ale […] Societății Române de Televiziune, ale Societății Române de de Radiodifuziune, li se aplică […] regimul incompatibilităților prevăzut […] pentru miniștri și, respectiv, secretari de stat […]”.

Totodată, conform art. 99, alin. (2), alin. (4), alin. (5) și alin. (6) din Legea nr. 161/2003, „Persoanele prevăzute la alin. (1) pot exercita funcţii sau activităţi în domeniul didactic, al cercetării ştiinţifice şi al creaţiei literar-artistice; Persoanele care ocupă demnităţile publice şi funcţiile publice de autoritate din cadrul autorităţilor şi instituţiilor prevăzute la alin. (1), dacă se află într-un caz de incompatibilitate, vor informa, în termen de 15 zile, Biroul permanent al Camerei Deputaţilor şi, respectiv, Senatului; În termen de 60 de zile de la expirarea termenului prevăzut la alin. (4), persoanele care exercită demnităţile publice şi funcţiile publice prevăzute la alin. (1) vor opta între aceste funcţii şi cele care sunt incompatibile cu acestea, demisionând din funcţia care a generat cazul de incompatibilitate; După expirarea termenului prevăzut la alin. (5), dacă starea de incompatibilitate continuă să existe, persoana care ocupă funcţia sau demnitatea publică este considerată demisionată din această funcţie. Demisia se aduce la cunoştinţa Camerei Deputaţilor şi, respectiv, Senatului. Hotărârea Camerei prin care se constată demisia se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I”.

„HOSSU BOGDAN-IULIU a fost informat despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le considerã necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. HOSSU BOGDAN-IULIU a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligaţiilor legale privind […] starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective […]”.

„Persoana […] față de care s-a constatat […] starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică  […]  pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalității, confidenţialității, imparţialității, independenţei operaţionale, celerității, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare”.

Cele mai citite

Impact între un microbuz și un autobuz, în Gorj. Zece persoane au fost rănite

În aceasta dimineață la ora 5.50, polițiștii au fost sesizați prin apelul 112, cu privire la faptul că, în comuna Runcu, sat Răchiți, din...

Băncile taie dobânzile la credite, dar și la depozite. Creditele ipotecare devin mai accesibile

Clienții băncilor sunt sfătuiți să compare ofertele disponibile pe piață, înainte de a lua o decizie privind creditele sau economiile lor Mai multe bănci din...

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă