8.9 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăSpecialAngajatii Primariei Bistrita, obligati sa returneze sporurile

Angajatii Primariei Bistrita, obligati sa returneze sporurile

Curtea de Apel Cluj a anulat contractul colectiv de munca al angajatilor din Primaria Bistrita. Circa 580 de oameni vor aduce bani de acasa pentru a returna patru sporuri pe care le-au primit de la institutie in baza contractului colectiv de munca din martie 2008 pana astazi.

Curtea de Apel Cluj a anulat printr-o decizie definitiva si irevocabila contractul colectiv de munca incheiat intre Primaria Bistrita si angajatii contractuali in martie 2008. Conform contractului, atacat in contencios-administrativ de Prefectura Bistrita-Nasaud, cei circa 580 de angajati au beneficiat, printre alte facilitati, si de sporuri de fidelitate, mobilitate, relatii cu publicul si spor de lucru cu fonduri PHARE. In prima faza a procesului, care s-a desfasurat la Bistrita, instanta a respins actiunea Prefecturii, care a facut insa apel la Curtea de Apel Cluj. Instanta superioara a decis ca sporurile acordate personalului contractual sunt ilegale si deci trebuie sa fie recuperate. Angajatii care au incasat lunar, pe langa salariu, spor de fidelitate (25%), spor pentru relatii cu publicul (10%), spor de mobilitate (10%) si spor de elaborare proiecte cu fonduri comunitare – de pana la 50% din salariu – vor fi nevoiti sa aduca acesti bani de acasa, esalonat.

 

"Prefectura Bistrita-Nasaud a atacat anul trecut in martie patru sporuri din contractul colectiv de munca care se refera la personalul contractual din Primarie. Spre surprinderea mea si surprinderea generala, solutia care a fost data anuleaza hotararea prin care a fost aprobat contractul colectiv de munca. Asta inseamna ca tot contractul colectiv de munca este anulat si sigur ca aceasta va crea probleme chiar deosebite. Daca in redactarea solutiei vor aparea schimbari fata de stenograma, ceea ce mie mi se pare firesc, adica sa raspunda doar la punctele atacate de Prefectura, lucrurile vor fi mai simple. In momentul in care vom primi decizia redactata, vom lua masurile legale de recuperare esalonata a sumelor respective, pe care nu le-am centralizat inca, conform legii, astfel incat efectul sa fie cat mai mic si persoanele vizate sa fie cat mai putin afectate", a declarat primarul Ovidiu Cretu.

 

Decizia Curtii se aplica retroactiv si nu afecteaza contractul colectiv de munca al functionarilor publici, care continua sa beneficieze de sporuri multiple si bizare precum cel de antena, sporul de titlu stiintific, bani pentru imbracaminte, spor de calculator si alte prime. Totodata, potrivit primarului, institutia a castigat in aceeasi sedinta la Curtea de Apel un proces prin care personalul din cadrul primariei solicita supliment de treapta (25%) si supliment de grad (25%), acordate de alte primarii din tara: "Am refuzat sa dau aceste sporuri, ne-am judecat si am castigat printr-o sentinta definitiva, deci respectivele sporuri nu se vor acorda". Primarul nu isi explica cum angajatii au beneficiat de cele patru sporuri in ciuda faptului ca Prefectura le atacase in contencios administrativ.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă