Andrei Pleșu: Programul de guvernare are gustul unei savarine de carton, dar merge mai departe

de Iulia Iancu , 19 iunie 2017 - stire actualizata la ora 14:49, 19 iunie 2017
Andrei Pleșu: Programul de guvernare are gustul unei savarine de carton, dar merge mai departe

Scriitorul Andrei Pleșu a scris, într-un editorial pe blogurile Adevărul, că programul de guvernare gândit ca ”România să prospere şi tot românul să fie bine” (Ion Luca Caragiale, O scrisoare pierdută, Actul III, scena 6) avea alte scopuri, în beneficiul câștigătorilor.

"Scopuri ”omeneşti”, utile pentru ”noi şi-ai noştri”, mici aranjamente care să-i pună la adăpost de procese (şi la o adică de pedepse), mici manevre - nu prea discrete - care să-i apere pe ei, pe prietenii, pe sponsorii, pe rudele, pe şefii şi pe subordonaţii lor de neplăceri ”meschine”, cum ar fi, de pildă, anularea titlurilor de ”doctor”, invocarea ”abuzului în serviciu” pentru mici - şi fireşti - găinării de duzină, bîrfa răutăcioasă în jurul unor fatale slăbiciuni omeneşti, cum ar fi promovarea la rang de ministru a unor dudui zglobii, fidele şi poliglote, cu mare experienţă administrativă ca secretare de şcoală generală sau ca primari cu centură neagră, pendulînd între Vadim Tudor, Gigi Becali şi L.Dragnea", a scris scriitorul.

Pleșu ironizează "generozitatea" programului de guvernare al PSD, însă punctează că celălat program, creat în beneficiul social-democraților "merge binișor".

"Că programul generos de guvernare avea gustul unei savarine de carton era uşor de anticipat. Dar programul celălalt (nu prea bine ascuns) a mers binişor, cu o mică bîlbîială, în ianuarie, cînd s-a încercat validarea furtivă a Ordonanţei 13. Dar putem fi încă încrezători în limitarea drastică a pragului pentru abuz în serviciu, în oarecari perspective pentru amnistieri şi graţieri, iar, de curînd, în reamenajarea Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), în aşa fel încît lucrările (false) de doctorat ale unor personalităţi de vîrf ale partidului să nu mai fie contestate de tot soiul de răuvoitori.

Miniştrii de resort au limitat (”îmbunătăţind”) atribuţiile CNATDCU, provocînd cîteva demisii ”utile” (în primul rînd pe aceea a dlui academician Marius Andruh, care condusese competent şi onest instituţia reformată salutar de fostul ministru Mircea Dumitru) şi îngropînd totul în cantitate (de o calitate discutabilă): au apărut brusc 140 de noi membri (!), iar Consiliul General al comisiei a fost ”îmbogăţit” cu 8 inşi, oameni ”de dialog”, oameni de înţeles…

În felul acesta, cei care au avut proasta inspiraţie să semnaleze infracţiunile academice ale dlor Ponta, Oprea, Tobă, Pandele şi Negoiţă au fost sancţionaţi. (Dl profesor Mircea Bob, de pildă, de la Cluj). Dna Ecaterina Andronescu, mămica patrioţilor care copiază, fură şi inventează Academii alternative a învins încă odată! Nu vreau să mă refer la numele noilor veniţi în CNATDCU. Pe cei mai mulţi dintre ei, chiar dacă reprezintă domenii de care nu sunt întru totul străin, nu-i cunosc. Nu pot, totuşi, să nu contemplu cu perplexitate, prospeţimea pe care o va aduce în instituţie dl academician Al. Boboc, absolvent de filozofie din anii `50, criticul cel mai avizat, din unghi materialist-dialectic, al filosofiei contemporane occidentale, auutor al unor traduceri din germană, celebre pentru comicele lor contra-sensuri…", a scris Pleșu. 

Întregul material poate fi citit aici.

Comentarii

 • Nikos Beloyanis

  20 iunie 2017 8:09

  Daca tacea, filozof ca Lichianu ramanea!

  raspunde comentariului
 • Popa Ghitsa Catanutsa

  20 iunie 2017 7:57

  Mafalda stie de toate, e tare in teorie, dar la practica a ramas repetent. Scrie, scrie, dar tot timpul e contra, ca Manolescu asta intra in istorie, ca "ala de-l injura pe Mihai Viteazu si pe Eminescu!", bolnav de "sindromul Patapievici"

  raspunde comentariului
 • Catavencu

  20 iunie 2017 1:56

  Dle Plesman, nu am stiut ca sinteti adeptul lui Caragiale si nici ca scrieti pentru ''favuritii'' lui

  raspunde comentariului
 • Gina -New Orleans

  19 iunie 2017 15:32

  BRAVO Dle Plesu ,Din pacate ,o parte a populatiei ramane retardata si nu intelege ce rau fac femei ca Olguta ,Seideh ,Firea ,Carmen Dan ,puse in locuri unde ar trebui minti luminate ,nu foste secretare ,pocaite ,missuri de la sat si alte mizerii .

  raspunde comentariului
  • Gina Lolo

   20 iunie 2017 8:00

   Gino---- Tie ti se pare ca esti vreo avansata? Ai avansat la New Orleans.

   raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design