2.1 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSpecialAnchete la toate facultatile de medicina

Anchete la toate facultatile de medicina

» Scandalul eliberarii ilegale de diplome de licenta in stomatologie pe numele unor cetateni straini a determinat Ministerul Educatiei sa deschida anchete in toate cele 13 unitati de invatamant superior cu profil medical din tara, publice sau private.

» Rectorul Universitatii din Oradea a anuntat ieri ca a pus la dispozitia DNA 26 de dosare ale unor studenti, in legatura cu diplomele de licenta eliberate fraudulos unor cetateni italieni.

Rectorul Universitatii din Oradea, Cornel Antal, a declarat ca, dupa ce DNA a descoperit neregulile facute de fostul rector Teodor Traian Maghiar, 26 de diplome eliberate de aceasta unitate de invatamant au fost date la DNA. "Noi am descoperit si alte nereguli referitoare la cetateni italieni care figureaza ca studenti. Din anul 2000 si pana in prezent, am descoperit opt astfel de diplome false eliberate. Un exemplu recent: anul trecut am descoperit ca un student italian a fost inmatriculat in anul III de studii fara a fi avut acceptul Ministerului Educatiei si Cercetarii pentru echivalarea celor doi ani de studii pe care-i avea dinainte."

Antal spune ca, de cand este rector, a verificat prezenta la cursuri a tuturor studentilor de la specializarile in medicina si ca studentilor straini le-a verificat si cunostintele de limba romana. "In urma acestor actiuni, s-au retras de la studii ori au fost exmatriculati 11 studenti straini, toti fiind cetateni italieni", a declarat rectorul de la Oradea.
In februarie 2007, DNA i-a pus sub invinuire, sub acuzatia de inselaciune cu consecinte deosebit de grave si fals intelectual, pe fostii rectori ai Universitatii din Oradea, Teodor Maghiar (rector in perioada 1991-2004) si fiul sau, Teodor Traian Maghiar (rector in perioada 2004-2007). Infractiunile acestora s-au soldat cu pagube estimate la 24 milioane de euro.

 

In perioada 2000-2004, Teodor Maghiar a trimis Ministerului Educatiei si Cercetarii situatii cu un numar fals de studenti inscrisi si situatii false cu masteranzi si doctoranzi admisi la studii pe locurile fara taxa. Anchetatorii DNA mai sustin ca Teodor Maghiar, in calitate de rector, si Doru Maghiar, prodecan la Facultatea de Medicina pana in anul 2004, au semnat pentru 26 de cetateni italieni diplome de "studii aprofundate" in discipline inexistente in nomenclatorul specializarilor medicale din Romania.

Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului (MEdCT) deruleaza in prezent controale in toate cele 13 institutii de invatamant superior cu profil medical, de stat si private, potrivit planului aprobat la inceputul anului 2008, verificarile vizand inmatricularea, mobilitatea si transferul studentilor straini in Romania. Anchetele, declansate in urma unor sesizari primite de la autoritatile din capitala Italiei, Roma, au inceput cu facultatile de stomatologie din Universitatea "Titu Maiorescu" – Bucuresti si universitatile din Constanta, Oradea si Arad, care au doar cursuri de zi.

Decanul Facultatii de Medicina Dentara de la "Titu Maiorescu", Dan Slavescu, sustine ca toate controalele efectuate la unitatea pe care o conduce nu au scos la iveala nereguli: "Am fost controlati de patru ori. Studentii straini au fost verificati si daca stiu limba romana, si daca ii cunosc pe profesorii lor de la cursuri".
Potrivit Realitatea TV, care citeaza autoritatile de la Roma, unu din patru medici stomatologi din Italia exercita fraudulos aceasta profesie.

» Italienii studiau chiropraxia
"Romania libera" a publicat, in 2006, o dezvaluire legata de un scandal similar: la Universitatea de Medicina din Oradea, 20 de diplome au fost acordate unor italieni pentru niste specializari fictive, care nu s-au predat niciodata in Romania, cum ar fi naturopatia, chiropraxia, osteopatia, posturologia si ergoterapia. In anul 2000, Ambasada Italiei a atentionat Consiliul National de Evaluare si Acreditare Academica din Romania ca, la Iasi, 63 de italieni, absolventi ai unei filiale a Universitatii Ecologice, au primit diplome de stomatologi eliberate de Universitatea de Medicina si Farmacie "Gr. T. Popa", dupa ce au sustinut licenta la aceasta institutie.

Exista suspiciunea ca si zeci de studenti greci ar fi obtinut ilegal diplome de medici in Romania. In ianuarie 2007, cotidianul elen "Kathimerini" scria ca Ministerul Educatiei din Atena a depistat 310 studenti greci care au incercat sa obtina in mod fraudulos recunoasterea unor diplome pe care pretind ca le-au obtinut in Romania, Bulgaria sau Albania.

Cele mai citite

Dorin Recean: Rusia foloseşte energia ca armă politică. Oamenii din regiunea transnistreană sunt ostatici

Rusia foloseşte energia ca armă politică, transformând oamenii din regiunea transnistreană în ostatici, a declarat premierul Republicii Moldova Dorin Recean după decizia Gazpromului de...

Trent Alexander-Arnold, tot mai aproape de despărțirea de Liverpool. „Vreau să joc la Real Madrid”

Trent Alexander-Arnold (26 de ani), fundașul dreapta al lui Liverpool, este hotărât să facă un pas important în cariera sa și le-a comunicat oficialilor...

Arsenal încheie anul cu o victorie importantă pe Emirates!

Arsenal a învins Ipswich Town cu 1-0 în ultima etapă din 2024 a Premier League, urcând pe locul al doilea în clasament, la șase...
Ultima oră
Pe aceeași temă